ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΩΥΣΕΩΣ: «Δεν θα δεχθούμε άστεγους στον τόπο μας»

Η επικεφαλής του Κινήματος Κατά των Εκποιήσεων Λάρνακας μιλά στη «Χ» για το πλαίσιο αφερεγγυότητας

evgenia moyseos

 

Είναι ο φορέας που προσπάθησε με τον πιο οργανωμένο τρόπο να δώσει το στίγμα της κοινωνικής αντίδρασης κατά των απάνθρωπων σχεδίων της κυβέρνησης και της Τρόικας για νομοθετική ρύθμιση και κατοχύρωση του δικαιώματος των τραπεζών να εκποιούν τα σπίτια των πολιτών και να πετούν τον κόσμο στο δρόμο. Το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις είναι το τέκνο της ανάγκης της κοινωνίας να σταθεί οργανωμένα απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα η οποία, στο διάβα της, θεωρεί παρωνυχίδα και παράπλευρη απώλεια το δικαίωμα του ανθρώπου να έχει σπίτι πάνω από το κεφάλι του. Στη φάση του καπιταλισμού που ζούμε σήμερα, οι τράπεζες είναι κράτη πάνω από τα κράτη και εξουσία πάνω από την εξουσία.

Στον τόπο μας, το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των τραπεζών να εκποιούν πρώτη κατοικία έχει πλέον όνομα και επίθετο. Λέγεται Πλαίσιο Αφερεγγυότητας και ψηφίστηκε στη Βουλή με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η επικεφαλής του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις στη Λάρνακα Ευγενία Μωυσέως μίλησε στη «Χ» για τα τρωτά και επικίνδυνα σημεία, τα οποία αφήνουν τους πολίτες εκτεθειμένους στις ορέξεις των τραπεζών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι το Κίνημα συνεχίζει αποφασιστικά τη δράση του και είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει την εμφάνιση του ολέθριου φαινομένου των αστέγων στον τόπο μας.

Συνέντευξη στον ΤΑΣΟ ΠΕΡΔΙΟ

Μετά από μήνες σεναρίων, νομοσχεδίων και διαβουλεύσεων, επί της ουσίας δεν υπάρχει πλήρες δίχτυ προστασίας της κύριας κατοικίας από τις εκποιήσεις…

Το περίφημο Πλαίσιο Αφερεγγυότητας θα έπρεπε να είναι έτοιμο από το 2013. Ζούμε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και το θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, το αυτονόητο, δεν θα έπρεπε καν να τεθεί για διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να προστατέψει τον κόσμο. Ξεκίνησαν οι συζητήσεις τον Σεπτέμβριο του ’14 για ένα πλαίσιο-καταστροφή που το μόνο που προστάτευε είναι τις τράπεζες για να μην χάσουν ένα σεντ από το λαβείν τους. Τον Σεπτέμβριο μαζί με τον κύριο νόμο περί εκποιήσεων ψηφίστηκαν και ορισμένα νομοσχέδια προστασίας πρώτης κατοικίας μέχρι 350 χιλ., διαγραφή του υπόλοιπου ποσού του δανείου μετά την εκποίηση και άλλα τα οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικά, με τη δικαιολογία ότι θα υπάρχουν στο Πλαίσιο Αφερεγγυότητας.

Δυστυχώς όμως το πλαίσιο που ψηφίστηκε δεν περιλαμβάνει προστασία της πρώτης κατοικίας. Η πρόταση στο νομοσχέδιο αναφέρει ότι οι πιστωτές πρέπει να μην τίθενται σε δυσμενέστερη θέση απ’ ό,τι θα ήταν σε περίπτωση εκποίησης. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης και την ψήφο των τριών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Είναι βελτιωμένη η κατάσταση σε σύγκριση με τις αρχικές θέσεις της κυβέρνησης;

Το νομοσχέδιο είναι ελαφρώς βελτιωμένο από τις αρχικές θέσεις της κυβέρνησης, όμως υπάρχουν δύο προβλήματα. Οι τράπεζες που ξεκάθαρα είπαν ότι θα καταφύγουν στο Ανώτατο αν κάποια νομοσχέδια δεν είναι προς όφελός τους. Το άλλο η Τρόικα, που ως Κίνημα εκτιμούμε ότι δεν θα αποδεχτεί τις τροπολογίες, οπότε θα μείνει στην ουσία ο αρχικός νόμος.

Σε ποιο σημείο θεωρείτε ότι είναι πιο ετεροβαρές υπέρ των τραπεζών το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας;

Ολόκληρη η φιλοσοφία του νομοσχεδίου ευνοεί τις τράπεζες και απόδειξη το σημείο που αναφέραμε πιο πάνω, ότι δηλαδή σε καμία περίπτωση ο πιστωτής πρέπει να είναι σε δυσμενέστερη θέση. Το υπόλοιπο του δανείου μετά την εκποίηση δεν διαγράφεται, αλλά αν ο πρωτοφειλέτης αδυνατεί να το ξεχρεώσει θα επιβαρύνονται οι εγγυητές. Βέβαια μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί ολόκληρος ο νόμος και τα νομοσχέδια για να αναφέρουμε όλα τα σημεία.

Εδώ θέλω να αναφέρω ότι είμαστε ίσως η μοναδική χώρα όπου μέρες μετά την ψήφιση του νόμου και ακόμα δεν έχει αναρτηθεί στη σελίδα της Βουλής ή στην επίσημη εφημερίδα. Ο,τι γνωρίζουμε είναι από διάφορα δημοσιεύματα και κάποιες αναφορές.
Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην πληροφόρηση και είναι απαράδεκτο να μην ενημερώνεται ολοκληρωμένα ο λαός ένα νομοσχέδιο που οδηγεί τόσους πολίτες στο να βρεθούν άστεγοι.

Θα ανέμενε κανείς φυσικά ότι η αντίδραση του κόσμου θα ήταν μεγαλύτερη…

Από την ημέρα που έγινε το κούρεμα η ζωή όλων μας έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Εχουν γίνει πολλές συζητήσεις για την αντίδραση του κόσμου. Κούρεμα, ανεργία, μείωση μισθών, η πλειοψηφία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, κοινωνικά παντοπωλεία, ιδιωτικοποιήσεις, εκποιήσεις. Κι όμως σε όλα αυτά μια μεγάλη μερίδα πολιτών διατηρεί μια παθητική στάση. Ως Κίνημα κάναμε διάφορες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις στις οποίες η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη. Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει πληροφορηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε και κάποιοι στοχευμένα παραπλανούν την κοινή γνώμη έτσι ώστε να μην διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Πιστεύετε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε φαινόμενα Ισπανίας στην Κύπρο; Πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος μαζικών εκποιήσεων;

Τα φαινόμενα στην Κύπρο θα είναι χειρότερα από την Ισπανία. Η κυβέρνησή μας μερίμνησε για τις εκποιήσεις αλλά δεν μερίμνησε για το πού θα πάει όλος αυτός ο κόσμος. Κυβερνητικές ή δημοτικές κατοικίες δεν υπάρχουν για να στεγαστούν. Οταν η Αστυνομία θα εκτελεί το άχαρο καθήκον της έξωσης, ποιος θα φύγει από το σπίτι του ήρεμα, ποιος θα δεχτεί να πάρει την οικογένειά του να πάει να ζήσει στους δρόμους. Μαζικές εκποιήσεις θα γίνουν. Οι τράπεζες έχουν ανάγκη από ρευστότητα. Το να εκποιούν ένα ένα τα σπίτια δεν τους συμφέρει. Ο νόμος που απαγόρευε στις τράπεζες να πουλούν πακέτα δανείων αναστάληκε από το ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ μέχρι τις 15.5.2015. Τι σημαίνει αυτό;

Δικαιούνται να πουλούν τα δάνεια εξυπηρετούμενα και μη σε ξένες τράπεζες, σε ξένα και τοπικά «γεράκια». Αυτό ανοίγει το δρόμο για μαζικές εκποιήσεις. Ο κ. Αβέρωφ μάς είπε ότι με την ψήφιση του πλαισίου θα αρχίσουν επενδυτές να επενδύουν στην Κύπρο. Μήπως είναι αυτούς τους επενδυτές που εννοεί;

 

Το Κίνημα προτίθεται να συνεχίσει τη δράση του; Πού εστιάζουν τώρα οι δραστηριότητές σας;

Ο Τάσος Λειβαδίτης έγραψε:

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη και
για το δίκαιο.
Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα
ματώσουν απ΄τις φωνές».

Αυτό σκοπεύει να κάνει το Κίνημα. Ο αγώνας για αντίδραση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας θα συνεχίσει και θα ενταθεί.

Θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε όσο κόσμο μπορούμε περισσότερο για να δημιουργήσουμε ανθρώπινες ασπίδες προστασίας σε κάθε γειτονιά σε πόλεις και χωριά. Για μάς δεν είναι απλό σύνθημα το «ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ», είναι στόχος. Δεν θέλουμε άστεγους στον τόπο μας, δεν θέλουμε άστεγα παιδιά να κυκλοφορούν στους δρόμους. Θα προστατεύουμε το κάθε σπίτι σε κάθε γωνιά της Κύπρου που θα εκποιείται, όμως θέλουμε κόσμο να σταθεί δίπλα μας να βοηθήσει ό ένας τον άλλο.

Τίποτε δεν μας χαρίστηκε, ό,τι δημιουργήσαμε, ό,τι κτίσαμε, το κάναμε με σκληρή δουλειά, το κάναμε για την οικογένειά μας για τα παιδιά μας. Δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε τίποτα, εμείς δεν φταίξαμε, γιατί να πληρώσουμε τα εγκλήματα των τραπεζιτών ή όσων συνέβαλαν για το δράμα που περνούμε σήμερα.

Κάθε Τετάρτη στη Λάρνακα στο οίκημα της Αναγέννησης, δίδονται δωρεάν συμβουλές σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τράπεζες. Αυτό θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειάζεται.

Θα οργανώσουμε όσες συγκεντρώσεις χρειαστεί σε όλες τις πόλεις και επαρχίες για πλήρη ενημέρωση του κόσμου, θα είμαστε δίπλα από τον κάθε συμπολίτη μας, που μας χρειάζεται.

Εχουμε σκεφτεί αρκετούς τρόπους αντίδρασης και αντίστασης όμως μέσω της «Χαραυγής» θέλω να κάνω έκκληση στον κόσμο να συστρατευτεί μαζί μας, όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας και τις δυνάμεις μας για αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της Τρόικας.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy