Ευρωπαϊκές διαστάσεις λαμβάνει η συζήτηση των προβλημάτων των ΔΕΔΕ

Η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για τους νέους επιστήμονες αποτελεί εχέγγυο για τη βελτίωση και διεύρυνση του πλαισίου έρευνας και διδασκαλίας και για την ανακοπή της φυγής προσοντούχων Κυπρίων επιστημόνων προς το εξωτερικό, δηλώνει η Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ).

Σε ανακοίνωσή της, η Συντεχνία αναφέρεται στις ευρωπαϊκές διαστάσεις που λαμβάνει η συζήτηση των προβλημάτων των Διδακτορικών Επιστημόνων της Κύπρου, καθώς θα συζητηθεί στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 22 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, αναμένεται και η απάντηση της Κομισιόν στην κοινοβουλευτική ερώτηση από τον Ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες των Διδακτορικών Επιστημόνων.

Σύμφωνα με τη Συντεχνία, τα βασικά προβλήματα που κατατέθηκαν προς συζήτηση και επίλυση είναι η αναγνώριση των πραγματικών καθηκόντων των Διδακτορικών Επιστημόνων, η πλήρης πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, όπως έχουν όλοι οι άλλοι υπάλληλοι του πανεπιστημίου (π.χ. άδεια ασθενείας και μητρότητας, ασφάλιση υγείας, εισφορά εργοδότη στην κοινωνική ασφάλιση), η ανάκληση των χρονικών περιορισμών όσον αφορά την επαναπασχόληση ατόμων που εκτελούν καθήκοντα διδασκαλίας, και η συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου ρύθμισης του επαγγέλματος του ερευνητή με βάση τα καθιερωμένα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η κοινοβουλευτική ερώτηση που κατατέθηκε επίσημα στις 30 Νοεμβρίου 2017 αφορά στα βήματα που προτίθεται να κάνει η Κομισιόν για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Επιστημόνων και να αντιμετωπίσει τις μορφές εργασίας που δεν συνάδουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι προσπάθειες της ΔΕΔΕ για εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα των μελών της που θα προσδίδουν ένα αξιοπρεπή χαρακτήρα στην ακαδημαϊκή τους απασχόληση συνεχίζονται, σημειώνεται στην ανακοίνωση, και επαναλαμβάνεται η έκκληση προς τις Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου να υλοποιήσουν τη συμφωνία του Ιουνίου 2017 για διάλογο με τους Εκπροσώπους των Διδακτορικών Επιστημόνων ώστε να ρυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy