Ευρωπαϊκή απαίτηση να σταματήσει η Β. Κορέα τα εξοπλιστικά της προγράμματα

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απαιτήσουν σήμερα, η Βόρεια Κορέα να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής.

Η ανακοίνωση, που θα δημοσιοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης, αφού οι ηγέτες συζητήσουν σχετικά, θα ακολουθήσει τις νέες κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ των χωρών μελών της Ε.Ε. να επιβληθούν στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Δευτέρας. Οι κυρώσεις αυτές είναι ακόμη πιο αυστηρές από εκείνες που επέβαλε ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προτρέψει την Πιονγκγιάνγκ να «εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων κατά τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο».

Επιπλέον, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα σημειώσουν ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων, χωρίς να διευκρινίσουν ποια θα είναι αυτά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενδέχεται να πρόκειται για την επιβολή κυρώσεων σε κράτη εκτός Ε.Ε. τα οποία συνεχίζονται να συναλλάσσονται με την Πιονγκγιάνγκ.

Μεταξύ άλλων κυρώσεων, η Ε.Ε. αποφάσισε πλέον να απαγορεύσει τις πωλήσεις πετρελαίου και υποπροϊόντων του στη Βόρεια Κορέα, μολονότι το μέτρο αυτό έχει κυρίως συμβολική σημασία και σκοπός είναι να ενθαρρυνθούν κράτη που έχουν εκτενέστερες εμπορικές σχέσεις με τη χώρα αυτή να μιμηθούν το παράδειγμα των ευρωπαίων.

Η Κίνα και η Ρωσία προβάλλουν αντίσταση στην επιβολή πλήρους απαγόρευσης των εξαγωγών αργού στη Βόρεια Κορέα ενώ η Ε.Ε. έχει αποφασίσει την επιβολή πλήρους απαγόρευσης κάθε επιχειρηματικής συναλλαγής με τη Βόρεια Κορέα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy