Ευρωπαϊκή διάκριση με την Αλυκή πέτυχε η Λάρνακα

Ευρωπαϊκή διάκριση με τη φημισμένη Αλυκή της πέτυχε η Λάρνακα, η οποία εξελέγη αντιπρόεδρος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων με Αλυκές.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προωθεί η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόσφατα αντιπροσωπεία του Δήμου Λάρνακας με τον Δημοτικό Γραμματέα Λευτέρη Εμπεδοκλή και την Δημοτική Σύμβουλο Ελένη Λουκά συμμετείχε στο ιδρυτικό-οργανωτικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων με Αλυκές, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Καλύβια Φυλακτής στην Καρδίτσα, η οποία συνορεύει με τη λίμνη του Πλαστήρα.

Ο κ. Εμπεδοκλής χαρακτήρισε «εξαιρετική εξέλιξη» την επιτυχία της Λάρνακας, εξηγώντας ότι «με τη χρηματοδότηση που θα ληφθεί από τα συγκεκριμένα προγράμματα και τα έργα που θα γίνουν θα καταστήσουν την Αλυκή της Λάρνακας τουριστικό και οικονομικό κέντρο».

Σημείωσε ακόμα ότι «με τη δημιουργία των έργων αυτών η αίγλη της Λάρνακας θα αυξηθεί κατακόρυφα στο ευρωπαϊκό στερέωμα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολύ καλά επακόλουθα στην ευρύτερη τουριστική βιομηχανία, όχι μόνο της πόλης αλλά και της επαρχίας».

Η Αντιπρόεδρος του Προγράμματος Ελένη Λουκά ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το δίκτυο συστάθηκε το 2012, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δωρίδος Γιώργου Καπεντζώνη. Κατά τη διεξαγωγή των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ο κ. Εμπεδοκλής ανέπτυξε το θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ευρωπαϊκά Προγράμματα)» ενώ η συνεργάτιδα του «Δικτύου Πόλεων με λίμνες» Έλενα Μουρελάτο παρουσίασε τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Balkan Med Europe For Citizens και την πιθανότητα αξιοποίησης των προγραμμάτων προς όφελος κάθε συμμετέχοντος Δήμου.

Σύμφωνα με την κ. Λουκά «το πρόγραμμα Europe for Citizens, που χρηματοδοτεί έργα και δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν οι πολίτες, στοχεύει στην προώθηση της κοινής ιστορίας και τις αξίες της Ευρώπης. Συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για την επταετία 2014-2020 είναι €185.468,000, ενώ μέγιστη επιλέξιμη επιδότηση ανά έργο είναι το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ».

Εξήγησε ακόμα ότι «στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος μπορούν να πραγματοποιηθούν συνέδρια, τα οποία αφορούν τις Λίμνες της Ευρώπης, να γίνουν διαγωνισμοί φωτογραφίας, μέσω INSTAGRAM, διοργάνωση ημερήσιας εκδρομής σε λίμνη που μπορεί να περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων όπως περιπατητικές ή ποδηλατικές διαδρομές γύρω από τη λίμνη με στάσεις σε προεπιλεγμένα σημεία, όπου θα γίνεται παρατήρηση πουλιών και ζώων που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη, διαγωνισμοί ζωγραφικής, αγώνες δρόμου και άλλα».

Όσον αφορά το πρόγραμμα Βalkan Med 2014-2020, η κ. Λουκά είπε πως «πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με συμμετοχή τριών ευρωπαϊκών χωρών, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Κύπρο και 2 υπό ένταξη χώρες, δηλαδή την Αλβανία και τα Σκόπια. Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF) κατά €28.330.108. Η συνολική υποστήριξη από το μηχανισμό προ-ενταξιακής βοήθειας (ΙΡΑ) αντιστοιχεί σε €5.126,38, με το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής, να ανέρχεται στα €39.727,654».

Το πρόγραμμα εστιάζει «στην εδαφική ανταγωνιστικότητα και το περιβάλλον και στηρίζεται σε δύο άξονες προτεραιότητας, την επιχειρηματικότητα και το περιβάλλον. Η πρόταση συνεργασίας που συζητήθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση αφορά τον 2ο άξονα προτεραιότητας –Περιβάλλον».

Στα πλαίσια του προγράμματος «Ρύπανση των υδάτινων πόρων λιμνών από Φυτοφάρμακα και λοιπές Αγροχημικές Απορροές: 4 περιπτώσεις μελέτης σε Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία και Κύπρο» θα επιλεγεί μία λίμνη από κάθε συμμετέχουσα χώρα, με την οποία θα ασχοληθεί το πρόγραμμα. Όσον αφορά την Κύπρο, η μόνη επιλέξιμη λίμνη είναι η Αλυκή της Λάρνακας και ακριβώς στο σημείο αυτό εστιάζει και η δυναμική της συμμετοχής της Λάρνακας στο εν λόγω δίκτυο».

Όπως εξήγησε η κ. Λουκά «στόχος του έργου είναι η καταγραφή του προβλήματος και ετοιμασία προτάσεων αντιμετώπισης και βελτίωσης για την αποκατάσταση και την αειφόρο ανάπτυξη κάθε λίμνης και η δημιουργία Βάσης Δεδομένων με στοιχεία για τις λίμνες όπως φυσικά χαρακτηριστικά, ιδιοκτησιακό καθεστώς & διαχείριση υδάτων, χρήση γης παραλίμνιων εκτάσεων, προβλήματα λιμνών, είδη καταγεγραμμένων ρύπων και άλλα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «στη Λάρνακα είχαμε φέτος το καλοκαίρι την αυξημένη παρουσία εντόμων και άλλων μικροοργανισμών και έτσι η συμμετοχή της πόλης στο «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» είναι καίριας σημασίας για την προώθηση πρότασης στα πιο πάνω Ευρωπαϊκά Προγράμματα».

Η Λάρνακα, σημείωσε, “μέσα από τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο δίκτυο και στα δυο ευρωπαϊκά προγράμματα, θα επιδιώξει την αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου, τη δημιουργία μουσείου, παρατηρητηρίου πουλιών, χλωρίδας και πανίδας, καφεστιατορίου, περιπτέρου και άλλες ήπιες δόμησης ανάπτυξης και κατασκευές, με σεβασμό στο περιβάλλον. Η συμμετοχή της Λάρνακας στο «Δίκτυο Πόλεων με λίμνες» αναβαθμίζει την Αλυκή, τοποθετώντας την στο χάρτη των οικολογικών προορισμών της Ευρώπης».
ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy