Ευρωπαίοι με κυπριακή νοοτροπία

3548

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Καμαρώνουμε για το ότι είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες και συχνά νιώθουμε μια ανόητη υπεροχή απέναντι σε άλλους ανθρώπους, αυτούς που συνηθίσαμε να τους αποκαλούμε «υπηκόους τρίτων χωρών». Και σε αρκετές περιπτώσεις εκδηλώνουμε αυτήν την «υπεροχή» μας μέσα από πράξεις και δράσεις που συνήθως στοχεύουν τους άλλους που «μειονεκτούν», ενώ είναι και φορές που στρέφονται εναντίον εμάς των ιδίων. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, η ανοησία που μας δέρνει δεν μας αφήνει να αντιληφθούμε τη ζημιά που κάνουμε στους εαυτούς μας ή, αν καμιά φορά το αντιλαμβανόμαστε, στρουθοκαμηλίζουμε και το προσπερνούμε με την εντύπωση ότι κανένας δεν μας παίρνει χαμπάρι.

Είμαστε αυτό που λέμε «Ευρωπαίοι με κυπριακή νοοτροπία», χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι το κολάνι τούς πιάνει όλους. Γιατί υπάρχουν, αναμφίβολα, Κύπριοι που την λεγόμενη ευρωπαϊκή νοοτροπία και συνείδηση την έχουν κάνει βίωμα και την εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους, πολύ πριν αποκτήσουν ταυτότητα Ευρωπαίου πολίτη.

Η αναφορά μας έχει να κάνει με εκείνους τους συμπολίτες μας -λίγους ή πολλούς δεν έχει σημασία- που ενώ δεν χάνουν ευκαιρία να επιδείξουν την… ευρωπαϊκή τους αντίληψη, επικροτώντας τα διάφορα έργα που γίνονται στον τόπο διαμονής και διακίνησής τους και, κυρίως, συμμετέχοντας σε δημόσιες μαζικές εκδηλώσεις οι οποίες προάγουν το ευρωπαϊκό πνεύμα, στη δική τους καθημερινότητα συμπεριφέρονται και λειτουργούν εντελώς διαφορετικά.

Πόσο ευρωπαϊκή νοοτροπία αποτελεί, ας πούμε, το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας, παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης που γίνονται εδώ και χρόνια, εξακολουθεί να αρνείται το διαχωρισμό και την ανακύκλωση των σκουπιδιών του; Μέχρι και ιατρικά απόβλητα (ληγμένα φάρμακα κ.λπ.) ρίχνουν στους κάδους σκουπιδιών.

Για την οδική συμπεριφορά τι να πρωτοπεί κανείς… Όχι μόνο δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να κυκλοφορούμε από το πρωί ώς το βράδυ με το ιδιωτικό μας αυτοκίνητο (ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η πεζοπορία), αλλά κατά κόρον δεν τηρούμε τους βασικούς κανόνες κυκλοφορίας. Παρκάρουμε, για παράδειγμα, πάνω στα πεζοδρόμια και όπου αλλού μας βολεύει αδιαφορώντας για τα προβλήματα και τους κινδύνους που προκαλούμε στους άλλους.Μεγάλη είναι η λίστα με τις απαράδεκτες συμπεριφορές που επιδεικνύουμε καθημερινά, επιβεβαιώνοντας από μόνοι μας ότι ακόμα θέλουμε πολλή δουλειά μέχρι να γίνουμε αυτό που θέλουμε και νομίζουμε ότι είμαστε… Ευρωπαίοι.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.