Ευρωβουλευτές μπαίνουν στην Αμμόχωστο

«Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, με πολλές υποσκάψεις και εμπόδια (ακόμα και απ’ εκεί που δεν θα το περίμενε κανείς) αποφασίσαμε χθες – στα πλαίσια της Επιτροπής Αναφορών –  διερευνητική αποστολή στην πόλη μας», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου «η πόλη αποτελεί σύμβολο παραβίασης βασικών θεμελιωδών αρχών και αξιών. Αξίες που όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν και πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Τα τελευταία δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο για διαχωρισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου η οποία θα δοθεί από τον κατοχικό στρατό για τουριστικούς σκοπούς επέβαλλαν όπως η  πόλη τεθεί άμεσα ξανά κάτω από το  μικροσκόπιο της Επιτροπής Αναφορών»

Σημειώνεται ότι η  προηγούμενη διερευνητική επίσκεψη της Επιτροπής στην Κύπρο  έγινε μεταξύ 25-28 Νοεμβρίου 2007, στην βάση της αναφοράς 733/2004 που είχε υποβληθεί από την Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου (εξ ονόματος περίπου 30.000 ατόμων που έχασαν τα σπίτια τους στην περιοχή της Αμμοχώστου μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή το 1974). Η αποστολή είχε  επιδιώξει πρόσβαση στο αποκλεισμένο τμήμα της Αμμοχώστου – τα Βαρώσια αλλά υπήρξε μια επίμονη «απουσία απάντησης» εκ μέρους των τουρκικών στρατιωτικών αρχών, οι οποίες ουδέποτε χορήγησαν την άδεια που τους ζητήθηκε. Σήμερα θα επιχειρηθεί εκ νέου η είσοδος στην κατεχόμενη πόλη.

Στα συμπεράσματα της η Επιτροπή είχε τονίσει ότι η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης στην πόλη δεν είναι αποδεκτή και ότι τα Βαρώσια πρέπει να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους τους αφού θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαστήριο ανάπτυξης και σύμβολο του μέλλοντος της Κύπρου. Είχε ζητήσει επίσης από την Τουρκία, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη, όπως σεβαστεί τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Η Επιτροπή είχε τονίσει επίσης ότι «υπάρχει όμως ο κίνδυνος ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν…..»

«Η επίσκεψη θα γίνει αρχές του Μάη  (7-8 Μαΐου) και νομίζω πως για να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα πρέπει να έχει ένθερμη και οργανωμένη υποστήριξη. Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς την συμμετοχή του λαού. Αν λοιπόν η επίσκεψη αγκαλιαστεί από Αμμοχωστιανούς και Κερυνειώτες, από το ΑΚΕΛ αλλά και το ΔΗΣΥ, και το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, και τους Οικολόγους! Αν δεν συνδυαστεί αυτή η κάθοδος της Ευρώπης με μια μαζική υπεράσπιση της ιδέας για επιστροφή της πόλης μας και για Λύση, τότε τα αποτελέσματα θα είναι απλά μια καινούργια έκθεση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy