Ευρωβουλευτές ζητούν απομάκρυνση των δεξαμενών υγραερίου από τη Λάρνακα

Οι δεξαμενές αποθήκευσης υγραερίου που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της Λάρνακας θα πρέπει να απομακρυνθούν, λένε οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αναφορών.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή Αναφορών ενέκρινε την Τετάρτη σειρά συστάσεων, έπειτα από την εξεταστική αποστολή της στην Λάρνακα τον περασμένο Σεπτέμβριο, που σκοπό είχε να εξετάσει τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του βιομηχανικού λιμένα της πόλης στην περιοχή.
 
Οι αιτούντες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις βιομηχανικές δραστηριότητες κοντά στις παραλίες και τις κατοικημένες περιοχές ενώ υποστηρίζουν ότι ορισμένες από τις ενέργειες του λιμένα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή και είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.
 
Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι εθνικές αρχές έχουν προσφέρει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του λιμένα.
 
Συγκεκριμένα, οι Ευρωβουλευτές καλούν τις κυπριακές αρχές να επιταχύνουν τη διαδικασία απομάκρυνσης  των αμφιλεγόμενων δεξαμενών αποθήκευσης υγραερίου που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ιδίως από τη στιγμή που εκκρεμεί, εδώ και 17 χρόνια, απόφαση απομάκρυνσης τους. 
 
Καλούν επίσης τις αρχές να κοινοποιήσουν στους κατοίκους της περιοχής και στους επηρεαζόμενους δήμους μια ακριβή ημερομηνία μέχρι την οποία η διαδικασία απομάκρυνσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.
 
Η Επιτροπή Αναφορών υπογραμμίζει τη σημασία του ενισχυμένου δημόσιου διαλόγου επί του θέματος και προτείνει τη διεξαγωγή κοινής συνεδρίασης μεταξύ της Αρχής Λιμένων Κύπρου, των αρμόδιων Υπουργείων, της Επιτρόπου Διοικήσεων  και του Γενικού Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας  καθώς και των αιτούντων.
 
Συστήνεται επίσης μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερη πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τις μελλοντικές αναπτυξιακές στρατηγικές για το λιμάνι της Λάρνακας, τη γειτονική Αραδίππου και άλλες “συναφείς” περιοχές. Οι κυπριακές αρχές θα πρέπει επίσης να διασαφηνίσουν τους όρους της πρόσφατης ανανέωσης της άδειας για τις διευκολύνσεις στο λιμάνι της Λάρνακας και πιο συγκεκριμένα  τη φύση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων, αναφέρει το  κείμενο.
 
Στρατηγικό σχέδιο για αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι Ευρωβουλευτές καλούν τις κυπριακές αρχές να ετοιμάσουν στρατηγικό σχέδιο αναφορικά με την προοπτική εξεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, και συστήνουν την εισαγωγή αυστηρότερων διαδικασιών σύναψης συμβάσεων για τις μελέτες αξιολόγησης των περιβαλλοντικών κινδύνων.
 
Επίσης, τα Μέλη της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ δεσμεύονται να παρακολουθούν τις αιτήσεις των πολιτών για ανάληψη δράσης σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις στο λιμάνι της Λάρνακας, στην Αραδίππου και κατά την απομάκρυνση των δεξαμενών αποθήκευσης υγραερίου, αν αυτές προχωρήσουν κατά τρόπο αντίθετο προς τα σχέδια που υπέβαλαν οι εθνικές αρχές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της εξεταστικής αποστολής.
 
Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της συμμόρφωσης των κυπριακών αρχών με τις διατάξεις της οδηγίας Seveso της ΕΕ, η οποία αποσκοπεί στην πρόληψη μεγάλων ατυχημάτων που έχουν να κάνουν με επικίνδυνες ουσίες ή υλικά.
 
Η έκθεση της Αντιπροσωπείας και οι συστάσεις εγκρίθηκαν με 18 ψήφους υπέρ, 1 ψήφο κατά και 0 αποχές, καταλήγει η ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy