Εξαήμερη κράτηση σε δύο άτομα για υπόθεση τέλεσης εικονικού γάμου

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης έξι ημερών εναντίον δύο ανδρών ηλικίας 23 και 34 ετών από τη Μπαγκλαντέζ για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, εμπορίας ενήλικων προσώπων με σκοπό την εκμετάλλευση για την διάπραξη ποινικού αδικήματος, συνομωσίας προς διάπραξη πλημμελήματος και απόπειρας τέλεσης εικονικού γάμου.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016, στην Βουλγαρία και στην Κύπρο.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, την Τετάρτη 10/2/2016 έφτασε στη Κύπρο από τη Βουλγαρία κοπέλα ηλικίας 22 χρονών και κατά τον διαβατηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία της ήταν καταχωρημένα στον κατάλογο Alert List ως πιθανό θύμα εμπορίας προσώπων.

Αμέσως ενημερώθηκε το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας, μέλη του οποίου μετέβησαν στο αεροδρόμιο και από προκαταρκτική συνέντευξη της κοπέλας εντοπίστηκαν ενδείξεις θυματοποίησης της.

Χθες η κοπέλα σε γραπτή κατάθεση της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κατάγεται από τσιγγάνικη οικογένεια και είναι παντρεμένη με τσιγγάνικο γάμο. Με τον άντρα της απέκτησαν δύο ανήλικα παιδιά και ζουν στο σπίτι των πεθερικών της με τις συνθήκες διαβίωσης τους να είναι φτωχές και να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Αρχές Φεβρουαρίου γυναίκα από τη Βουλγαρία ηλικίας 37 χρόνων που είναι παντρεμένη με τον 34χρονο, γνωρίζοντας τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης της 22χρονης, της πρότεινε να έρθει στην Κύπρο και να τελέσει εικονικό γάμο με τον 23χρονο λαμβάνοντας ως αμοιβή χίλια ευρώ.

Η γυναίκα ανέφερε επίσης στην 22χρονη ότι θα ερχόταν στην Κύπρο, θα διέμενε με τους δύο άνδρες για δύο μέρες και στη συνέχεια θα πήγαιναν στη Γερμανία για άλλες δύο μέρες για να υπογράψει ορισμένα χαρτιά μαζί με τον 23χρονο. Ακολούθως θα της αγόραζαν εισιτήριο για να επιστρέψει στη Βουλγαρία.

Η 22χρονη ανέφερε ακόμα στην κατάθεση της ότι η 37χρονη της ζήτησε να εξασφαλίσει πιστοποιητικό ελευθερίας, κάτι που έπραξε και το έδωσε στη γυναίκα. Είπε ακόμα ότι το αεροπορικό της εισιτήριο το αγόρασε ο 34χρονος ο οποίος κρατούσε και το πιστοποιητικό ελευθερίας της.

Στο Δικαστήριο αναφέρθηκε ακόμα ότι από εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι οι δύο άνδρες ταξίδεψαν με την ίδια πτήση με την οποία έφτασε στη Κύπρο και η 22χρονη. Επίσης έκαναν κράτηση σε τρίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα.

Η Αστυνομία, δυνάμει δικαστικών ενταλμάτων σύλληψης συνέλαβε τους δύο άνδρες στο ξενοδοχείο, ενώ καταζητείται η 37χρονη. Σε έρευνα της Αστυνομίας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμεναν οι δύο άνδρες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα τεκμήρια μεταξύ των οποίων τα πιστοποιητικά ελευθερίας της 22χρονης και του 23χρονου και 1940 ευρώ.

Ανακρινόμενοι προφορικά στα γραφεία του ΤΑΕ Λάρνακας ο 23χρονος παραδέχθηκε τη διάπραξη των αδικημάτων ενώ ο 34χρονος αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.

Από έρευνες στο αρχείο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, διαπιστώθηκε ότι ο 23χρονος ήρθε στην Κύπρο από το αεροδρόμιο Λάρνακας στις 10 Φεβρουαρίου με άδεια εισόδου ως επισκέπτης και άδεια παραμονής στην Γερμανία και θα αναχωρούσε στις 13 του μήνα.

Για τον 34χρονο οι έρευνες κατέδειξαν ότι αυτός βρισκόταν ξανά στην Κύπρο και αποτάθηκε για άδεια παραμονής ως αιτητής ασύλου. Ωστόσο το 2007 η αίτηση του απορρίφθηκε και το 2008 τα στοιχεία του τοποθετήθηκαν στο κατάλογο Stop List ως αναζητούμενο πρόσωπο του οποίου το αίτημα για άσυλο απορρίφθηκε αφού διέμενε παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο 34χρονος έφτασε ξανά στην Κύπρο ως επισκέπτης με διαφορετικό αριθμό διαβατηρίου και έχοντας στη κατοχή του άδεια παραμονής στη Γερμανία. Κατά τη παραμονή του στην Κύπρο παντρεύτηκε με την 37χρονη η οποία ζούσε και εργαζόταν στο νησί.

Το Σεπτέμβριο του 2009 ο 34χρονος υπέβαλε αίτηση για εγγραφή του στη Δημοκρατία ως σύζυγος ευρωπαίας υπηκόου, αίτηση η οποία απορρίφθηκε το Μάρτιο του 2011.

Στο Δικαστήριο αναφέρθηκε ακόμα ότι οι εξετάσεις βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο και η Αστυνομία θα προχωρήσει σε διάφορες ενέργειες, μεταξύ των οποίων έρευνες σε Δημαρχεία της επαρχίας Λάρνακας και άλλων επαρχιών για να διαπιστωθεί σε ποιο θα γινόταν ο εικονικός γάμος.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy