“Εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα στο κέντρο αιτητών στην Κοφίνου”

Σε δημόσια δήλωση προβαίνει η  Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου.

Η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι είχε και η ίδια επισημάνει τα προβλήματα σε εκθέσεις της και προέβη σε εισηγήσεις αλλά φαίνεται ότι εξακολουθούν να υφίστανται.

Η Επίτροπος αναφέρει ότι στις 16 Ιανουαρίου 2017 δημοσιοποίησε την «Έκθεση της Επιτρόπου, αναφορικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανηλίκων αιτητών ασύλου που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) στην Κοφίνου σε θέματα Εκπαίδευσης και Φιλοξενίας», όπου επισημαίνεται αριθμός σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που διαμένουν στο ΚΥΦΑΔΠ και γίνονται σχετικές εισηγήσεις που αφορούν, τόσο τις συνθήκες εκπαίδευσης όσο και τις συνθήκες διαμονής τους στο Κέντρο. 
 
“Μέχρι σήμερα η Επίτροπος δεν έχει λάβει οποιαδήποτε απευθείας ενημέρωση από τις Αρμόδιες Αρχές ως προς τον τρόπο που προτίθενται να ενεργήσουν σε σχέση με τις παρατηρήσεις και εισηγήσεις  που καταγράφει στην Έκθεσή της.  Ωστόσο, κατά καιρούς, οι Αρμόδιες Αρχές, έχουν δώσει διαβεβαιώσεις, στα πλαίσια συνεδριάσεων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, και στις οποίες συζητήθηκε η Έκθεση της Επιτρόπου, ότι θα επιληφθούν των θεμάτων που αφορούν τη διαβίωση των οικογενειών και, κατ’ επέκταση, των παιδιών, στο Κέντρο”, αναφέρεται.

Η κ. Κουρσουμπά παρατηρεί ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί,  “φαίνεται ότι τα προβλήματα που έχει η ίδια εντοπίσει στην Έκθεσή της, εξακολουθούν υφίστανται μέχρι σήμερα” και αναμένει τις Αρμόδιες Αρχές να ενεργήσουν το συντομότερο δυνατόν για την υλοποίηση των εισηγήσεων που έχει καταθέσει στην Έκθεσή τους προς διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών.   

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy