Εξελίξεις και εικασίες για την έρευνα για την οργάνωση ΦΕΤΟ στα κατεχόμενα

Την κράτηση για μία ημέρα των άλλων τριών συλληφθέντων για συμμετοχή στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν διέταξε το «δικαστήριο» Λευκωσίας χθες, ενώ οι δύο αδερφοί Μπιλγκέν, «υπαξιωματικοί» του τουρκικού στρατού, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έκλεψαν σφαίρες από τη μονάδα τους, αφέθηκαν ελεύθεροι, καταβάλλοντας εγγύηση, με απαγόρευση εξόδου από το ψευδοκράτος.
 
Ο τ/κ Τύπος γράφει ότι οι συγγενείς της Σαλίχα Ντουράν, συζύγου του Χιτζαμπί Ντουράν που συνελήφθησαν μαζί με τον δεύτερο ιμάμη του Κιόνελι, επιτέθηκαν χθες έξω από το «δικαστήριο» σε δημοσιογράφο που κάλυπτε την δίκη. Συγκεκριμένα, τα δύο αδέρφια της Σαλιχά, συνελήφθησαν από «αστυνομικούς» και προσήχθησαν για καταθέσεις στο πλησιέστερο «αστυνομικό σταθμό», ενώ αναμένεται να τους απαγγελθούν κατηγορίες για την επίθεση. Στο υπόγειο του σπιτιού όπου διαμένει το ζεύγος Ντουράν βρέθηκαν βιβλία και φυλλάδια της οργάνωσης ΦΕΤΟ, ενώ εξετάζονται τα κινητά τους τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
 
Ο δεύτερος ιμάμης του Κιόνελι, Νιζαμετίν Σαλτάν συνελήφθη, όπως λέχθηκε στο «δικαστήριο», στο πλαίσιο των ερευνών μετά τη σύλληψη του πρώτου ιμάμη, Ζουμπείρ Αχμέτ Τσοκακλί. Μετά από έρευνα στο τζαμί του Κιόνελι εντοπίστηκαν επίσης βιβλία, περιοδικά και φυλλάδια της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν με τον Σαλτάν να δηλώνει στο «δικαστήριο» ότι ήρθε στην Κύπρο πριν 6 μήνες από τη Γερμανία για να αγωνιστεί ενάντια στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Τα βιβλία κρατούνταν σαν σκουπίδια στο τζαμί, πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με τη ΦΕΤΟ και είναι διορισμένος θρησκευτικός λειτουργός από την Τουρκική Δημοκρατία.
 
Από την άλλη, οι δύο «υπαξιωματικοί» Αντέμ και Αχμέτ Μπιλγκέν οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του «στρατιωτικού δικαστηρίου» Λευκωσίας, το οποίο τους επέβαλε την καταβολή 5.000 ΤΛ (1250 ευρώ) για να τους αφήσει ελεύθερους μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης, ενώ τους απαγορεύθηκε η έξοδος από το ψευδοκράτος. Και οι δύο εργάζονται στην κεντρική διοίκηση των «δυνάμεων ασφαλείας», σε διαφορετικά τμήματα, και όπως λέχθηκε στο «δικαστήριο» μετέβησαν και οι δύο με το αυτοκίνητο του Αντέμ σε πηγάδι που βρισκόταν στην περιοχή Καραογλάνογλου της Αμμοχώστου και πέταξαν σε αυτό βιβλία της ΦΕΤΟ, τα οποία έχουν απαγορευθεί. Σε έρευνα στα σπίτια όπου διαμένουν χωριστά, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός σφαιρών που είχαν υπεξαιρέσει από μονάδες του στρατού.
 
Ο «αστυνομικός ανακριτής» ανέφερε στο «στρατιωτικό δικαστήριο» ότι οι δύο ύποπτοι δεν μπορούν πλέον να επηρεάσουν την πορεία των ερευνών και γι’ αυτό ζήτησε την καταβολή εγγύησης για να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη και να τους απαγορευθεί η έξοδος από το ψευδοκράτος.
 
Ο αρθρογράφος της Κίπρις Ποστασί, Γκιοκχάν Αλτινέρ στο σημερινό του άρθρο γράφει ότι πέρυσι την ίδια εποχή είχε λεχθεί πως στον «πρωθυπουργό» Οζγκιουργκιούν είχε δοθεί μία λίστα με ονόματα ατόμων που σχετίζονται με την ΦΕΤΟ στα κατεχόμενα και είχε ζητηθεί να κάνει κάτι γι’ αυτό. Ο Αλτινέρ προσθέτει ότι όταν αργότερα συνάντησε ο ίδιος τον Χουσείν Οζγκιουργκιούν και τον ρώτησε εάν έχει μια τέτοια λίστα πήρε αρνητική απάντηση.
 
Ωστόσο ο αρθρογράφος επιμένει, επικαλούμενος μια πολύ αξιόπιστη πηγή του, ότι ο «πρωθυπουργός» έχει στην κατοχή του έναν τέτοιο κατάλογο και πως έχει προειδοποιηθεί για το θέμα της οργάνωσης του Γκιουλέν στα κατεχόμενα. Δεν λέω, γράφει ο Αλτινέρ, ότι ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν προστατεύει τα μέλη της ΦΕΤΟ στα κατεχόμενα, αλλά ισχυρίζεται – όπως λέει – ότι έχει τη λίστα με τα ονόματά τους.  
 
Η ίδια πηγή, συνεχίζει ο τ/κ αρθρογράφος, του είπε ότι στις «προεδρικές εκλογές» επειδή η κυβέρνηση στην Άγκυρα στήριξε τον Ντερβίς Έρογλου οι Γκιουλενιστές στα κατεχόμενα στήριξαν τον Μουσταφά Ακιντζί. «Και αυτό το ξέρουν ξεκάθαρα όλοι όσοι πρέπει να το ξέρουν».
 
Η πηγή του, συνέχισε, τον έχει πληροφορήσει ότι σε αυτό τον κατάλογο των μελών της ΦΕΤΟ στα κατεχόμενα βρίσκονται και πλούσιοι Τ/κ επιχειρηματίες, αλλά «δεν μπορώ να ξέρω αν αυτό είναι σωστό. Αλλά βλέπουμε σήμερα ότι αστυνομικοί, ιμάμηδες συλλαμβάνονται ένας ένας. Ακόμα μάλιστα συλλαμβάνονται και στρατιωτικοί».
 
Ο Αλτινέρ γράφει τέλος ότι οι έρευνες για την οργάνωση ΦΕΤΟ στα κατεχόμενα είναι πολύ σοβαρές, το θέμα είναι ευαίσθητο και δεν πρέπει να στοχοποιηθούν άδικα άνθρωποι, αλλά όσοι πράγματι είναι ένοχοι να συλληφθούν και να πληρώσουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy