Προς νέα σύγκρουση για τα ωράρια μετά το νέο διάταγμα

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση διατάγματος (αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας) που θα προβλέπει ότι τα γενικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά και την Κυριακή, όπως προνοούσαν και τα προηγούμενα διατάγματα.

Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, προκηρύσσεται στις 15 Μαΐου σχέδιο για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με βάση το οποίο θα επιδοτηθεί το 60% του μισθολογικού κόστους για πρόσληψη ενός νέου υπαλλήλου έτσι ώστε να μπορέσουν να προσλάβουν νέο υπάλληλο και να μείνουν ανοικτές την Κυριακή.

Μικρομεσαία επιχείρηση θεωρείται αυτή που εργοδοτεί μέχρι τέσσερις υπαλλήλους.

H κ. Αιμιλιανίδου ερωτηθείσα για αναφορές από πλευράς ΠΟΒΕΚ ότι αυτή η κίνηση είναι αντισυνταγματική, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έχει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι είναι δυνατή η έκδοση αυτού του διατάγματος το οποίο θα ισχύσει μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

“`Η αν εκδοθεί απόφαση για την αναφορά στο Ανώτατο, που θα λέει ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή είναι συνταγματικός τότε θα λήξει η ισχύς του διατάγματος”, ανέφερε.

Σε ερώτηση τι θα γίνει σε περίπτωση που εκπνεύσει το διάταγμα και δεν έχει εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου η Υπουργός είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε. “Πιστεύω ότι η απόφαση του Ανωτάτου θα εκδοθεί πριν το Νοέμβριο”, είπε.

Σε άλλη ερώτηση η Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει δικαίωμα για άλλο διάταγμα. “Είναι το τελευταίο διάταγμα με βάση τον υφιστάμενο νόμο”, είπε.

Σε παρατήρηση ότι τα κόμματα είχαν προειδοποιήσει να μην προχωρήσει η Κυβέρνηση σε αυτή τη κίνηση και αν είναι έτοιμη (η Κυβέρνηση) να προχωρήσει σε σύγκρουση, η Υπουργός απάντησε ότι δεν είναι θέμα σύγκρουσης.

“Είναι θέμα ότι είναι υποχρέωση για ένα νόμο για τον οποίο υπάρχει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι εκ πρώτης όψεως είναι αντισυνταγματικός, δεν μπορεί να μην προχωρήσει με αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την κατάσταση, όλα τα καταστήματα να είναι κλειστά μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, αυτό θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε μια λύση η οποία ουσιαστικά να είναι προς το δημόσιο συμφέρον”, είπε η Υπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείσα για το σχέδιο που αναμένεται να προκηρυχθεί στις 15 Μαΐου η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι θα επωφεληθούν πάρα πολλές επιχειρήσεις που εργοδοτούν ως και τέσσερις υπαλλήλους.

“Αρα δίνουμε ένα κίνητρο σε αυτές τις επιχειρήσεις, να μπορέσουν με χαμηλό κόστος, να προσλάβουν ένα νέο υπάλληλο έτσι ώστε να μπορέσουν να μείνουν ανοικτές”, ανέφερε.

Κυβέρνηση: Μονόδρομος η αναφορά του νόμου

Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δεν άφηνε κανένα άλλο περιθώριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρά την αναφορά του νόμου για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στο Ανώτατο Δικαστήριο, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος σε επικρίσεις κομμάτων σε σχέση με το θέμα του ωραρίου καταστημάτων, είπε ότι «για άλλη μία φορά διαπιστώνουμε πως επιδιώκεται με αφορμή καθ’ όλα νόμιμες και αιτιολογημένες ενέργειες του Προέδρου και της Κυβέρνησης, να δημιουργηθεί σκηνικό αντιπαράθεσης».

Ξεκαθάρισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σέβεται απολύτως τις αποφάσεις των κομμάτων και της Βουλής, πάνω απ όλα όμως οφείλει να σέβεται το Σύνταγμα και να εργάζεται για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.

Υπενθύμισε παράλληλα σε αυτούς που επικρίνουν σήμερα πως «τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της Κυβέρνησης πως οι αποφάσεις της στο συγκεκριμένο τομέα, οδήγησαν σε δύο απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα: Πρώτο, διορθώθηκαν οι στρεβλώσεις που δημιούργησαν οι αποφάσεις του παρελθόντος και δεύτερο, υπήρξαν θετικές επιπτώσεις τόσο στους εργαζόμενους όσο και, γενικότερα, στην οικονομία του τόπου μέσω της αναζωογόνησης του λιανικού εμπορίου».

Πρόσθεσε πως το επιπλέον στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το γεγονός πως οι καταναλωτές έχουν δείξει την ικανοποίηση τους με τις εισηγήσεις της Κυβέρνησης, γεγονός που είχε επίπτωση και στην οικονομία του κλάδου.

Φακοντής, Κουρσάρης προειδοποίησαν για σύγκρουση

Εχθρική προς τη Βουλή θα θεωρηθεί τυχόν απόφαση της κυβέρνησης για να εκδώσει νέο διάταγμα που να επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων και την Κυριακή και θα προκαλέσει την αντίδραση του σώματος και λήψη μέτρων, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε ότι η έκδοση νέου διατάγματος θα φέρει σε κάθετη αντίθεση και σε μετωπική σύγκρουση την κυβέρνηση με τη βουλή.

Πρόσθεσε ότι με βάση τη νομοθεσία το υφιστάμενο διάταγμα έχει ισχύ έως τις 14 Μαΐου και από τις 15 του μήνα, δηλαδή την Παρασκευή, τίθεται σε ισχύ ο νόμος που ψήφισε η Βουλή για τα ωράρια.

«Το νομοθετικό σώμα θα θεωρήσει ως εχθρική ενέργεια τυχόν επέκταση του διατάγματος της υπουργού εργασίας για τα ωράρια και θα εξετάσει τη λήψη μέτρων καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστά πρόκληση προς τη νομιμότητα και τους θεσμούς», σημείωσε ο κ. Φακοντής.

Προσφυγή στο Ανώτατο εξετάζει και η ΠΟΒΕΚ

Το κράτος θα παραβιάσει τη νομοθεσία εάν προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος με το οποίο θα παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, τονίζοντας ότι η ομοσπονδία θα προχωρήσει σε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Όπως είπε ο Στέφανος Κουρσάρης, η ΠΟΒΕΚ θα ενημερώσει με επιστολές της τόσο τη βουλή όσο και την υπουργό εργασίας ότι σκοπεύει να προσφύγει στο Ανώτατο για αποζημιώσεις σε περίπτωση που εκδοθεί νέο διάταγμα, καθώς η βουλή με νόμο αφαίρεσε από τον Μάρτιο το δικαίωμα έκδοσης διαταγμάτων από την υπουργό εργασίας.

Τόνισε ότι το κράτος δεν μπορεί να παραβιάζει τη νομοθεσία και θα είναι παράνομο και παράτυπο να προχωρήσει το υπουργικό σε έκδοση διατάγματος για τα ωράρια των καταστημάτων.

Την ίδια στιγμή υπενθύμισε ότι με πρόταση του ΔΗΣΥ είχε δοθεί παράταση στην εφαρμογή του νόμου που ακυρώνει το δικαίωμα της υπουργού εργασίας να εκδίδει διατάγματα για τα ωράρια, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για το θέμα από τη βουλή. Ωστόσο, είπε, η προθεσμία εξέπνευσε καθώς η βουλή πήρε ήδη αποφάσεις για τα ωράρια.

Επιστολή ΠΟΒΕΚ στον Πρόεδρο της Βουλής

Στο μεταξύ επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου με θέμα την Αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο του Νόμου που ψήφισε η Βουλή για τα ωράρια των καταστημάτων απέστειλε η ΠΟΒΕΚ.

Με την επιστολή της η ΠΟΒΕΚ αναφέρεται αρχικά στην προσφυγή που κατέθεσε ενώπιον του Ανωτάτου και η οποία εκκρεμεί, ζητώντας την αναστολή των διαταγμάτων της Υπουργού για την εφαρμογή των τουριστικών ωραρίων σε όλα τα καταστήματα παγκυπρίως καταργώντας τα υφιστάμενα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων.

“Η εμπειρία, η τριβή και οι γνώσεις μας λόγω της προσφυγής μας στο Ανώτατο για παρεμφερή όμως απόλυτα συνδεδεμένα και συναφή ζητήματα που αφορούν τον Γενικό Νόμο του 2006 για τα Ωράρια Λειτουργίας των Καταστημάτων, πιστεύουμε ότι θα ήταν βοηθητική στην προσπάθεια της Βουλής να υπερασπιστεί την θέσπιση των τελευταίων δύο τροποποιητικών Νομοσχεδίων στις 7.5.2015”, αναφέρεται στην επιστολή.

Παράλληλα, η ΠΟΒΕΚ επισημαίνει ότι γεωγραφική `διάκριση` εφαρμογής νομοθεσίας για τα Ωράρια των Καταστημάτων υπήρχε και υπάρχει από το 1960 μέχρι και σήμερα στο 1/3 της Ελεύθερης Κυπριακής Επικράτειας. “Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε Σκαρίνου, Χοιροκιτία που κανένας περιορισμός ωραρίων ή και αργιών υφίσταται. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αρκετές Χώρες εφαρμόζουν σχετικές διατάξεις στις εθνικές τους νομοθεσίες περί ωραρίων καταστημάτων και κατά περιοχές και κατά επαγγελματική κατηγορία και στην βάση μεγέθους καταστήματος, προστίθεται.

Ενόψει του γεγονός της αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο η Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ, οι εμπλεκόμενοι Φορείς, Σύνδεσμοι και το Δικηγορικό Γραφείο «Στέλιος Αμερικάνος & Σία ΔΕΠΕ» είναι στη διάθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων για την στήριξη της νομιμότητας και της συνταγματικότητας των Νόμων που ψήφισε η Βουλή.

ΔΕΟΚ: Άνευ προηγουμένου αυταρχισμός και ετσιθελισμός

Έντονη απογοήτευση και απαρέσκεια προκαλεί στην ΔΕΟΚ η κυβερνητική απόφαση “να περιφρονήσει την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής” για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και με νομικίστικες και συνταγματικές εφευρέσεις να επιβάλει ετσιθελικά και αυταρχικά με νέο Υπουργικό Διάταγμα το ωράριο λειτουργίας μέχρι το τέλος του 2015.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΟΚ, έχει με την απόφαση της αυτή διακηρύξει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι ο αυταρχισμός της εκτελεστικής εξουσίας δεν έχει όριο ούτε αναστολές.

Έχει επίσης δυστυχώς καταστήσει σαφές, σημειώνει, ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν κατανοεί την χρησιμότητα και αξία του κοινωνικού και θεσμικού διαλόγου. Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοεί και να αποδέχεται ψήφιση νόμων και κανονισμών από την πλειοψηφία της Βουλής που δεν αρέσουν στην Κυβέρνηση ή και σε ιδιωτικά συμφέροντα μιας επιχειρηματικής ολιγαρχίας του τόπου.

“Η απόφαση και ενέργειες κυβέρνησης και ΥΕΠΚΑ αποτελούν δυστυχώς άλλη μια απόδειξη ότι για την κυβέρνησης εξέπνευσε η λογική διαχείριση και δίκαιη ισορροπία ανταγωνιστικών και συγκρουόμενων συμφερόντων στην αγορά και οικονομία, κάτι που προφανώς επιδίωξε και επέφερε η πλειοψηφία της Βουλής με του κανονισμούς που ψήφισε πρόσφατα”, προστίθεται.

Η ΔΕΟΚ επαναλαμβάνει και προειδοποιεί ότι το ατέλειωτο ωράριο καταστημάτων με την Κυριακή ανοικτά ολόχρονα και παντού όλα τα καταστήματα είναι πρακτική αντικοινωνική και εξαιρετικά επιζήμια διότι υποσκάπτει δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταστρέφει θέσεις εργασίας ποιότητας με δημιουργία περισσότερων εργαζόμενων φτωχών και ασφαλώς προκαλεί ζημιά στο κοινωνικό ιστό της κοινωνίας μας.

Καλεί κυβέρνηση και ΥΕΠΚΑ να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να εγκαταλείψουν την προσέγγιση της ετσιθελικής και συγκρουσιακής τακτικής σε τόσο κρίσιμα και ευαίσθητα ζητήματα όπως το ωράριο των καταστημάτων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy