” Εxhaustion”: Φάνος Κυριάκου στο Point Centre for Contemporary Art

Ο Φάνος Κυριάκου μπροστά από το έργο του exhaustion, Point Centre for Contemporary Art, 2017

Εxhaustion

Φάνος Κυριάκου στο Point Centre for Contemporary Art

“Στην πρακτική του Φάνου Κυριάκου όλες οι λειτουργίες εφάπτονται στην αμφίρροπη επιτελεστικότητα του γλυπτικού αντικειμένου. Για την ανάθεσή του από το Point Centre for Contemporary Art, εμβαθύνει σε μια προσπάθεια εξάντλησης του πεδίου του συμβατικού σημασιολογικού ιστού μεταξύ υλικότητας και γλώσσας, για να δοθεί χώρος στη βασική αρχή της καλλιτεχνικής χειρονομίας. Καθώς οι ιδιότητες της ύλης μεταφράζονται με διαφορετικούς τρόπους, οδηγούμαστε σε έναν ορίζοντα όπου ο γλύπτης προβάλλει και δουλεύει για τη δημιουργία μίας ιδιότυπης, χαρακτηριστικής λειτουργίας σύνθεσης και ταξινόμησης που επιτρέπει μια σταδιακή και αυξητική μεταβολή. Το ‘παραπλανητικό’ αντικείμενο, πιο βαρύ από ό,τι αντιλαμβάνεται το μάτι, τα σχέδια που προσπαθούν να ξεφύγουν από την επίπεδη προδιάθεση του τρόπου έκθεσής τους, τα κίτρινα πεδία – όλα αυτά υποδεικνύουν μια ενασχόληση με “την αναδιάρθρωση της αντίληψης και της σχέσης μεθόδου/αποτελέσματος μεταξύ τέχνης, πληροφορίας και  συστημάτων” (Lucy Lippard, Escape Attempts).

Εδώ εκμαιεύει την πολυσημία της λέξης ‘ανάθεση’ και ταυτόχρονα την αποδομεί ως ένα τρίπτυχο [‘co-m-mission’] που απεικονίζει τη μέθοδο που χρησιμοποιεί. Η εικόνα-λέξη επαναπροσδιορίζει την πρακτική του με ένα τρόπο που καθιστά λειτουργική την κοινωνικοπολιτική της αφηγηματικότητα ως μία ευκαιρία επαναταξινόμησης του ίδιου του κτηρίου ως γλυπτού-παράγωγου της εργασίας του καλλιτέχνη. Αυτή η παραγωγικότητα τού επιτρέπει να ‘κατοικήσει’ στον χώρο και να τον χρησιμοποιήσει ως αντικείμενο που μπορεί να συμβάλει στην αποστολή του. Η αποστολή αυτή είναι συλλογική – προσκαλεί δηλαδή τον θεατή να γίνει μέρος της δουλειάς και να δουλέψει. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται αλλά και ανατρέπεται η προσδοκία μας από τη γλυπτική – επιτελούμε, κυριολεκτικά, την εξαΰλωση του γλυπτού της στοίβας αφισών, και έτσι βρισκόμαστε προσκεκλημένοι σε ένα παιχνίδι, όπου εικόνες και αντικείμενα υπάρχουν ως πληροφορία στον χώρο και τον χρόνο και πολλαπλασιάζουν τις ευκαιρίες παρέμβασης στην παραγωγή νοήματος, δημιουργώντας συνθήκες μέσα στις οποίες μπορούμε να αναλογιστούμε τις σχέσεις αντικειμένου-πληροφορίας-κοινωνίας.

(Κείμενο του Ευαγόρα Βανέζη)

Ο Φάνος Κυριάκου (γ. 1977) ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Eίναι κάτοχος πτυχίου Καλών Τεχνών (BFA) από το Middlesex School of Fine Arts, Λονδίνο και μεταπτυχιακού (MFA) από το Goldsmiths University, Λονδίνο.
Συμμετείχε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.  Επιλεγμένες ατομικές εκθέσεις του περιλαμβάνουν: “This Case is in Process of Arrangement”, Θκιό Ππαλιές, Λευκωσία (2017)· “Daily Life”, Maccarone, Νέα Υόρκη (2015)· “Who is Nathan?”, Rupert, Βίλνιους (2015)· “The Adventures of a Giant Midget”, Θκιό Ππαλιές, Λευκωσία (2015)· “view to river from north”, Maccarone, Νέα Υόρκη (2014)· “Between a woman and a mountain”, The Temporary Museum, Λευκωσία (2013)· “Intimate long shot”, Chypre Culture, Παρίσι (2012)· “corners concrete pine wood man standing” Kinderhook & Caracas, Βερολίνο (2012)· “Everyone should walk”, Salon Popular, Βερολίνο (2011); “On Handling Considered as one of the Fine Arts”, Kreuzberg Pavilion, Βερολίνο (2011); “I am going to have to disappoint you”, Altes Finamzant, Βερολίνο (2011); “Glimpses and observations”, Πρόγραμμα Residency Glogauair, Bερολίνο (2011), “It was an odd, almost unreal landscape, not without a certain beauty” Γκαλερί Όμικρον, Λευκωσία (2010); “Crash helmets must be removed”, APOTHEKE, Λευκωσία (2009).
Ο Κυριάκου αντιπροσώπευσε την Κύπρο (μαζί με τους καλλιτέχνες Κωνσταντίνο Ταλιώτη, Νάταλι Γιαξή, Λία Χαράκη και Μαρία Χασάπη) στην 55η Μπιενάλε Βενετίας (2013). Aντιπροσωπεύεται από την γκαλερί Maccarone NY.

Point Centre for Contemporary Art, Λεωφόρος Ευαγόρου 2, Λευκωσια, 22 662053
Μέχρι τις 21 Απριλίου 2017,

Ωράριο: Τετάρτη – Παρασκευή: 10:00-17:00, Σάββατο: 11:00-15:00.

Mπορείτε να επισκεφθείτε το Point εκτός των ωρών λειτουργίας με ραντεβού.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy