Έξι προτάσεις Βαρουφάκη για έξοδο από το μνημόνιο

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την εκστρατεία του στην Ελλάδα το πανευρωπαϊκό κίνημα DiEM25 του Γιάνη Βαρουφάκη, πραγματοποιώντας την πρώτη του ανοικτή εκδήλωση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας παραχώρησε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο αναμένεται η κεντρική εκδήλωση με θεατρικό δρώμενο, συναυλία και ομιλία του.

Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με το Rthess.gr, ο Γ. Βαρουφάκης έθεσε ως προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας απο τις πολιτικές των μνημονίων 6 βασικές μεταρρυθμίσεις:

  • άμεσες και μεγάλες μειώσεις φορολογικών συντελεστών
  • ταυτόχρονη ακύρωση της λιτότητας και αποφυγή των ελλειμμάτων με αντίστοιχη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους
  • Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (σύστημα παράπλευρης ακύρωσης οφειλών και εξωτραπεζικών πληρωμών – πρόγραμμα καταπολέμησης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού)
  • δημόσια εταιρία διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών χρεών – μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς κυρίως της πρώτης κατοικίας
  • νέα αναπτυξιακή τράπεζα που διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία, μετοχές της οποίας εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία
  • σεβασμός στη μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα (τέλος στο «μπλοκάκι» και το ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ – ΕΦΚΑ για μισθωτούς και νέες επιχειρήσεις stant ups)

«Το 2015 δεν θα επαναληφθεί. Αυτή τη φορά οι έξι μεταρρυθμίσεις, που ο κοινός νους καταδεικνύει ως προαπαιτούμενα για απόδραση από την κρίση, θα εφαρμοστούν άνευ διαπραγμάτευσης. Η χώρα θα διατηρηθεί εντός της ευρωζώνης για όσο χρειάζεται, έως ότου η επίσημη Ευρώπη αποφασίσει να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με τις έξι μεταρρυθμίσεις» είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

Υπογράμμισε ακόμα, ότι οι έξι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά γενικότερα τις χώρες- μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα και να εφαρμοστούν απρόσκοπτα. Επίσης, ενώ τα EuroWorkingGroup, το Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής αρνούνται να τις δεχθούν, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθεί την λεγόμενη τακτική της «κενής καρέκλας» του στρατηγού Ντε Γκωλ.

Σε ερώτηση αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος, ενώ επανήλθε στην πρόταση του για δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. Ο Γ. Βαρουφακης υπογράμμισε ότι το νερό δεν πρέπει να ιδιωτικοποιείται. «Δεν πουλάς όταν είσαι σε κρίση είναι εγκληματικό, το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάει». Χαρακτήρισε, επίσης, έγκλημα την πώληση του ΟΣΕ, λέγοντας ότι το τίμημα ήταν εξευτελιστικό.

Τέλος, πρότεινε μέσω της δημιουργίας της αναπτυξιακής τράπεζας να υπάρξει δανεισμός με εχέγγυο την περιουσία των δημοσίων οργανισμών έτσι ώστε με την κατάλληλη διαχείριση από την τοποθέτηση μάνατζμεντ να αυξήσουν τη δυναμική και την αξία τους και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για τον αν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν.

«Ό, τι χρειάζεται για να τεθούν οι προτάσεις μας στην κρίση των ψηφοφόρων»

Στο ερώτημα αν η ευρωπαϊκή πολιτική κίνηση DiEM 25, της οποίας ο κ. Βαρουφάκης είναι επικεφαλής στην Ελλάδα, θα λάβει μέρος στις εκλογές είπε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, αυτές οι προτάσεις μας να τεθούν στην κρίση των ψηφοφόρων στις επόμενες ευρωεκλογές, με τον τρόπο που θα αποφασίσουμε από τη βάση», ενώ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσίασε και τοπικά στελέχη της κίνησης DiEM 25, από τη Θεσσαλονίκη, στη συντριπτική τους πλειονότητα νεαρής ηλικίας.

Χαρακτήρισε το DiEM 25 αυθεντικό, πανευρωπαϊκό, διεθνιστικό κίνημα, στράφηκε εναντίον όσων ταυτίζουν την Ευρώπη με την «ανίερη συμμαχία των κκ Βίζερ, Ντάϊζελμπλουμ, Eurogroup και Σία», ενώ κατηγόρησε όσους τον χαρακτηρίζουν αντιευρωπαϊστή. «Είμαστε φανατικά ευρωπαϊστές» είπε ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το DiEM 25 ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την διαφάνεια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω της ιστοσελίδας DiEM25.

Το πρόγραμμα του DiEM25 στην Θεσσαλονίκη

Σάββατο 29η Απριλίου 2017 – Εκδήλωση /// Αίθουσα “Θεσσαλονίκη”

Προ-εκδήλωση
19.30-20.00 Ανοίγουν οι πόρτες της εκδήλωσης
20.00-21.15 Θεατρικό δρώμενο-παράσταση: ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ του Γιώργου Μανιώτη. Πρωταγωνιστεί ο Νίκος Μαγδαληνός

Κεντρική εκδήλωση
21.30-22.30 Ποιοί είμαστε και τι θέλουμε: Δίλεπτες ομιλίες μελών του DiEM25 από όλη την Ευρώπη και, βεβαίως, από την Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα
22.30-22.45 Ομιλία Γιάνη Βαρουφάκη, μέλους της Συντονιστικής Ομάδας του DiEM25
22.45-23.30 Αυτο-οργάνωση νέων μελών ανά νομό

Συναυλία
23.30- … Cosmicray

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy