Διάλειμμα και επάνοδος με διακυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το περιουσιακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασίαδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη.

Οι δύο αντιπροσωπείες πραγματοποιούν διάλειμμα, προτού ακολουθήσει συζήτηση για τη διακυβέρνηση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι συνεργάτες των δύο ηγετών, όπου συζήτησαν τις διαφωνίες των δυο πλευρών στο περιουσιακό.

Αρμόδια πηγή της ε/κ πλευράς που πρόσκειται στις συνομιλίες χαρακτήρισε τα θέματα που συζητήθηκαν “σημαντικά και δύσκολα”.

Οι δυο ηγέτες αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση όπως μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου πραγματοποιήσουν έξι συναντήσεις με θέματα κατά σειρά:

  1. Περιουσιακό
  2. Διακυβέρνηση και ασφάλεια/εγγυήσεις
  3. Οικονομία/ΕΕ
  4. Χρηματοδότηση/Εφαρμογή
  5. Εδαφικό
  6. Περιουσιακό/εκκρεμούντα θέματα.

Οι συναντήσεις των ηγετών θα πραγματοποιούνται μεταξύ 09:00-13:00 τοπική ώρα και 18:00-20:30 εκτός από σήμερα, που η απογευματινή τους συνάντηση θα πραγματοποιεί από τις 17:30 μέχρι τις 20:00.

Στην πρώτη συνάντηση από ε/κ πλευράς παρακάθονται μαζί με τον Προέδρο Αναστασιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ενώ από την τ/κ πλευρά ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτσού, και ο διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, στο Παλάτι των Εθνών (Palais den Nations) υπό την αιγίδα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Εξάλλου, η Διάσκεψη για την Κύπρο της 12ης Ιανουαρίου θα ξεκινήσει στις 1030 τοπική ώρα με συνάντηση των δυο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η Διάσκεψη αυτή καθαυτή θα ξεκινήσει η ώρα 11.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή ημέρα, όπως έγινε γνωστό από τα Ηνωμένα Εθνη, στις 8.45 τοπική ώρα τα ΜΜΕ θα μπορούν να λάβουν πλάνα και φωτογραφίες από τις αφίξεις των δυο ηγετών, τους οποίους θα υποδεχθούν ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη Μάικλ Μόλλερ και ο κ. Έιντε.

Εξάλλου, απόψε οι αντιπροσωπείες των δυο πλευρών θα παρακαθίσουν σε δείπνο που παραθέτει η ελβετική κυβέρνηση στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η αντιπροσωπεία του στις 2030.

Στη χθεσινή συνάντηση των δυο ηγετών συμμετείχαν ο κ. Ειντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε κατ` ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών, ούτε οι δυο ηγέτες είχαν χωριστές συναντήσεις με τον κ. Ειντε.

Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. `Ακιντζί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθισε σε σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς που τον συνοδεύουν στη Γενεύη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy