Εξηγήσεις από Πρόεδρο Δημοκρατίας ζητούν άπαντες

Ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνει πως ο Ν. Αναστασιάδης ζήτησε το κούρεμα.

 

Η επιβεβαίωση διά στόματος Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το κούρεμα του 2013 ήταν πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη, αποτέλεσε και χθες θέμα συζήτησης, με υποψηφίους, κόμματα και εκλογικά επιτελεία να αναδεικνύουν την αναξιοπιστία του απερχόμενου, και υποψήφιου, Προέδρου, καλώντας τον να δώσει εξηγήσεις για τη στάση του.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε τα γεγονότα όσον αφορά το κούρεμα του 2013, επισημαίνει ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, υπογραμμίζοντας πως «τελικά κανένα πιστόλι στον κρόταφο δεν τέθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη. Ο ίδιος πρότεινε το κούρεμα, ο ίδιος πρότεινε τη συγκεκριμένη φόρμουλα και πρέπει να δώσει εξηγήσεις, γιατί παρά τις παραινέσεις του Γιούρογκρουπ της 18ης του Μάρτη του 2013, αποφάσισε αυτός και η κυβέρνησή του να καταθέσουν το νομοσχέδιο για την επιβολή φορολογίας για τις εγγυημένες καταθέσεις. Θα πρέπει επίσης να δώσει εξηγήσεις γιατί επέμεινε στη θέση αυτή και γιατί επίσης δεν την διόρθωσε την πρότασή του και να την επαναφέρει στα πλαίσια των εισηγήσεων του Γιούρογκρουπ».

Αυτές οι αποφάσεις δυστυχώς έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην πραγματική οικονομία, τονίζει ο Σταύρος Μαλάς, υποδεικνύοντας πως έχουν συνθλίψει ένα κομμάτι της κοινωνίας μας. «Τους νέους, τους εργαζόμενους, τις μικρές επιχειρήσεις. Αυτά τα συντρίμμια είναι που η επόμενη κυβέρνηση θα αναλάβει σιγά-σιγά να αναστηλώσει προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων». Εμείς, διαβεβαιώνει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, θα σταθούμε δίπλα στους νέους, στους εργαζόμενους, δίπλα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, «για να δημιουργήσουμε συνθήκες έτσι ώστε αυτή η οικονομική μεγέθυνση που παρατηρείται σήμερα να επεκταθεί σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και να δημιουργήσει πραγματική ευημερία».

Ποια εμπιστοσύνη;

Σε ποιο βαθμό μπορούν να εμπιστευτούν τον κ. Αναστασιάδη οι πολίτες και ποιες προσδοκίες μπορούν να έχουν από αυτόν, διερωτάται το ΑΚΕΛ, διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Γιώργου Λουκαΐδη.

«Ανεξαρτήτως της ουσίας και των ευθυνών για το κούρεμα που επιβλήθηκε στη χώρα μας, αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν είπε ποτέ την αλήθεια για το παράνομο κούρεμα των ασφαλισμένων καταθέσεων, που με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, ο ίδιος πρότεινε.

Ως εκ τούτου, φυσιολογικά οι πολίτες διερωτώνται, πόση αλήθεια έχει το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη για τα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά, που επίσης καθόρισαν το μέλλον των επόμενων γενιών, όταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καταγράφει ακριβώς το αντίθετο αφήγημα από το δικό του. Έχοντας, τέλος, υπόψη την αλήθεια των δεσμεύσεων του κ. Αναστασιάδη πριν πέντε χρόνια, οι πολίτες καλούνται να κρίνουν πόση αλήθεια έχουν οι σημερινές του δεσμεύσεις, σε ποιο βαθμό μπορούν να τον εμπιστευτούν και ποιες προσδοκίες μπορούν να έχουν από αυτόν», επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του ο Γιώργος Λουκαΐδης.

 

Ο κ. Αναστασιάδης να σταματήσει να κρύβεται

Το εκλογικό επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου καλεί τον κ. Αναστασιάδη να σταματήσει να κρύβεται. «Είτε ο κ. Ντάισελμπλουμ λέει ψέματα όταν δηλώνει ότι το κούρεμα κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ ήταν εισήγηση του κ. Αναστασιάδη, είτε ο κ. Αναστασιάδης είπε ψέματα στη Βουλή και στον κυπριακό λαό τον Μάρτιο του 2013. Σε κάθε περίπτωση, γεγονός παραμένει ότι ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε στη Βουλή «κούρεμα» ΚΑΙ των καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, ενώ το Γιούρογκρουπ συνέστησε προστασία αυτών των καταθέσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy