Έξω απο το Υπ.Παιδείας οι μαθητές

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω απο το Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποίησε η ΠΣΕΜ με τη συμμετοχή μαθητών από όλα τα σχολεία της Λευκωσίας μαζί με τα πενταμελή Συμβούλια Τμημάτων της Λεμεσού-Λάρνακας-Πάφου και Αμμοχώστου.

Η ΠΣΕΜ, επέδωσε ψήφισμα στον Υπουργό Παιδείας, στο οποίο αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εξαίρεση των άπορων τελειόφοιτων μαθητών από την υποχρέωση καταβολής των τελών συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις και έκδοσης Απολυτηρίου και Αποδεικτικού Απόλυσης, αποτελεί δικαίωση των αγώνων της ΠΣΕΜ, αφού ήταν από τα μέτρα που εισηγηθήκαμε σαν οργανωμένο μαθητικό κίνημα στο Υπουργείο. Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνεται στο Υπόμνημα που κατέθεσε η ΠΣΕΜ στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο, στις 11/02 μέσα στο οποίο προτείναμε «Την εξαίρεση των απόρων μαθητών από όλα τα πιο πάνω έξοδα», που αφορούσαν τις παγκύπριες, τα δίδακτρα στα ΚΙΕ κ.α.

Την ίδια ώρα, επισημαίνουν,  καταρρίπτει τις αναφορές σας, πως οι κινητοποιήσεις των μαθητών (το Δεκέμβρη του 2014 και το Φεβράρη του 2015) για τα προβλήματα μας, ήταν «άνευ ουσίας», όπως δηλώσατε με ανακοίνωση του Υπουργείο στις 15 Δεκεμβρίου 2014. Η απόφαση αυτή, που λήφθηκε όπως αναφέρεται «λόγω της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει την κυπριακή κοινωνία και της στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού» δικαιώνει τα αιτήματα και την επιμονή της ΠΣΕΜ.

Η απόφαση αυτή, υποστηρίζουν,  δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια στήριξης των μαθητών και παροχής βοήθειας, καταρρίπτοντας τις δηλώσεις του ίδιου του Υπουργείου, που έλεγε πως τίποτα από τα αιτήματα μας δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Η απόφαση αποτελεί καρπό των συνεχών πιέσεων της ΠΣΕΜ και της επιμονής της.

“Εμείς ζητήσαμε από το Υπουργείο από το Δεκέμβρη, όπως γίνει μείωση των τελών των παγκύπριων εξετάσεων για όλους, αφού αποτελεί ένα πολύ ψηλό κονδύλι. Ζητήσαμε επίσης την ουσιαστική μείωση των διδάκτρων στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, την αύξηση των θέσεων στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, την αύξηση των θέσεων στα δημόσια πανεπιστήμια και ιδρύματα της Κύπρου και τη διασφάλιση της διανομής όλων των θέσεων στους υποψήφιους και την κατάργηση των κομίστρων στα σχολικά λεωφορεία.

Θεωρούμε όμως πως η απόφαση αυτή είναι μόνο ένα πολύ μικρό βήμα στην προσπάθεια επίλυσης των πολλών προβλημάτων των μαθητών, αφού χιλιάδες είναι οι μαθητές που οι οικογένειες τους τα βγάζουν δύσκολα πέρα και καλούνται τώρα να πληρώσουν και 100-150 ευρώ για τις Παγκύπριες και το Απολυτήριο”.

Με μόνο αυτό το μέτρο δυστυχώς, αναφέρει η ΠΣΕΜ,  δεν λύνονται τα τόσα προβλήματα των μαθητών.

“Καλούμε το Υπουργείο να μελετήσει και τα υπόλοιπα αιτήματα μας και να πάρει άμεσα αποφάσεις. Η απόφαση αυτή δείχνει τη δύναμη των αγώνων και της επιμονής στα αιτήματα μας. Θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά και πιο οργανωμένα, για την υλοποίηση και των υπόλοιπων αιτημάτων μας, κάνοντας πράξη το σύνθημα μας: «Κανένας μόνος του στην κρίση»”.

sigma

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy