Εξώδικα από κοινοτάρχες αλλά και ιδιώτες για την ηχορύπανση

Η Αστυνομία δηλώνει ότι «αδυνατεί να αναλάβει το έργο αυτό κατ’ αποκλειστικότητα»

Αύξηση των ποινών για την ηχορύπανση αλλά και δυνατότητα σε κοινοτάρχες καθώς και εξουσιοδοτημένους ιδιώτες να επιδίδουν ειδοποιήσεις προς τους παραβάτες, προβλέπει νέο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η ενδεχόμενη αλλαγή της νομοθεσίας θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των καλοκαιρινών διακοπών, αφού το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά τη διακοπή των εργασιών της Βουλής. Σύμφωνα με την εισαγωγική έκθεση η οποία συνοδεύει το νομοσχέδιο, «η Αστυνομία αυτή τη χρονική περίοδο και υπό τις τρέχουσες περιστάσεις, καλείται να ανταποκριθεί σε καθήκοντα, υποχρεώσεις και αποστολές υψηλότερης προτεραιότητας, σημασίας και σπουδαιότητας».

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται, η Αστυνομία «αδυνατεί να αναλάβει το έργο (της δίωξης της οχληρίας) κατ’ αποκλειστικότητα και να εκδαπανήσει τους πεπερασμένους της ανθρώπινους πόρους για το σκοπό αυτό». Με βάση το νομοσχέδιο αυξάνεται η επαπειλούμενη ποινή σε περίπτωση ύπαρξης μεταγενέστερης καταδίκης εντός χρονικής περιόδου δύο ετών καθώς και η περίοδος στέρησης της άδειας χρήσης οργάνων που ενισχύουν τον ήχο.

Επίσης η εξουσία που χορηγείται σε αστυνομικό να επιδώσει ειδοποίηση τερματισμού της παράβασης, παραχωρείται πλέον και:

(α) σε πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από τον Αρχηγό Αστυνομίας,

(β) σε τροχονόμο ή πρόσωπο το οποίο ορίζεται από τον οικείο δήμαρχο,

(γ) σε κάθε πρόεδρο κοινοτικού συμβουλίου στα όρια της οικείας κοινότητας,

(δ) σε πρόσωπο το οποίο ορίζεται από τον οικείο Έπαρχο, και

(ε) σε λειτουργό αρχής τοπικής διοίκησης δεόντως εξουσιοδοτημένο από την οικεία αρχή. Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για χρήση οργάνων που ενισχύουν τον ήχο σε δημόσιους χώρους ή κοντά σε δημόσιους χώρους χωρίς άδεια, ή κατά παράβαση των όρων της άδειας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy