Εξώσεις και μετά κατεδαφίσεις στο Ζουχούρι

 Διορία μέχρι τον Ιούνιο για ν’ αρχίσει ο σχεδιασμός

Διαδικασίες εξώσεων των ενοικιαστών υποστατικών εντός του συγκροτήματος του τεμένους Ζουχούρι έχει ξεκινήσει ο Δήμος Λάρνακας. Ως γνωστόν, ο δήμος έχει ήδη προκηρύξει από τις 22 Φεβρουαρίου τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για επιλογή του αρχιτέκτονα που θα σχεδιάσει την ανάπλαση και αποκατάσταση του ιστορικού συγκροτήματος, ωστόσο για να προχωρήσουν τα έργα είναι απαραίτητο να κενωθούν υποστατικά που κατέχονται από ενοικιαστές.

Ως εκ τούτου, παράλληλα με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο δήμος προωθεί τις διαδικασίες εξώσεων όσων έχουν δικαίωμα χρήσης υποστατικών στην πρώην τουρκοκυπριακή αγορά ώστε να κατεδαφιστούν τα παλιά κτίρια. Στόχος είναι οι εξώσεις και οι κατεδαφίσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου 2018, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ώστε ο επιλεγείς αρχιτέκτονας να μπορεί να αρχίσει αμέσως τις εργασίες εκπόνησης των σχεδίων.

Το έργο, το οποίο προτείνεται για χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, αφορά την ανάπλαση της αυλής και αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχούρι.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε στις 22 Φεβρουαρίου και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 13 Ιουνίου 2018. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία υποβολής μελετών μέχρι τις 21 Μαΐου 2018. Με την επιλογή του μελετητή θα μπορεί να παρουσιαστεί στη συνέχεια το έργο ως ώριμο ώστε να αντληθεί το κονδύλι που απαιτείται από το συνολικό ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος Λάρνακας.

Η δαπάνη υπολογίζεται στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ εκτός ΦΠΑ και είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα κονδύλια που προγραμματίζεται να αντληθούν από τα ευρωπαϊκά ταμεία μαζί με τη νέα Δημοτική Αγορά, τη μεγάλη ανάπτυξη του χώρου του Κοινοτικού Κέντρου και τις υποδομές σε πεζοδρόμια και προσβάσεις για άτομα με αναπηρίες στο κέντρο της πόλης.

Τα σχέδια θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή υπό την προεδρία του αρχιτέκτονα του Δήμου Λάρνακας, Γιώργου Θεοκλή, στην οποία συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι του Τμήματος Αρχαιοτήτων και αρχιτέκτονες εκπρόσωποι του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Πανεπιστημίου Κύπρου, του ΕΤΕΚ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα βραβευθεί με ποσό 15 χιλιάδων ευρώ, ενώ αποφασίστηκαν επίσης βραβεία 10 και 5 χιλιάδων ευρώ στον δεύτερο και στον τρίτο αντίστοιχα, καθώς και τρεις έπαινοι με χρηματικά ποσά χιλίων ευρώ στους ακόλουθους τρεις.

Το τέμενος Ζουχούρι και το συγκρότημα οικοδομών, κυρίως καταστημάτων, που ορίζει την αυλή είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της Λάρνακας. Βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Κλεάνθη Καλογερά, Παύλου Βαλσαμάκη και Νικολάου Ρώσσου και ολόκληρο το συγκρότημα έχει κηρυχθεί αρχαίο μνημείο Πίνακα Β’ από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Ο υπό ανάπλαση χώρος βρίσκεται μεταξύ του τεμένους Μπουγιούκ (είναι το μεγάλο τζαμί απέναντι από το Μεσαιωνικό Κάστρο) και του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου. Κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και ήταν θρησκευτικός χώρος για τον μουσουλμανικό πληθυσμό. Το τέμενος, η αυλή, η προσωρινή δημοτική αγορά και τα πλείστα καταστήματα είναι τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει την ανάπλαση της αυλής, συμπεριλαμβανομένου του χώρου της πρώην τουρκοκυπριακής αγοράς, συντήρηση και αποκατάσταση του ξενώνα, καθώς και των οικοδομών και συντήρηση και αποκατάσταση των όψεων του συμπλέγματος από την πλευρά της αυλής με εξαίρεση τις όψεις του τεμένους.

 

Τάσος Περδίος

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy