Φ.Α: Μελετώνται τα νέα δεδομένα

Η Κυβέρνηση μελετά τα νέα δεδομένα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τον εντοπισμό τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή ΑΟΖ από την εταιρεία ΕΝΙ, η οποία δραστηριοποιείται και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά του ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, και Τουρισμού, Σόλων Κασίνης εξέφρασε την πεποίθηση  ότι θα βρεθούν κι άλλα αποθέματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Σόλων Κασίνης είπε πως η ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος που βρέθηκε ποτέ στη Μεσόγειο θα είναι μια σημαντική παράμετρος στην εξέλιξη του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Ο κ. Κασίνης δήλωσε πως η ανακάλυψη αυτή στην ΑΟΖ της Αιγύπτου τον χαροποιεί ιδιαιτέρως καθώς ο ίδιος πάντοτε δήλωνε ότι η Μεσόγειος θα αποδειχθεί η δεύτερη βόρειος θάλασσα. “Θα βρεθούν τεράστια αποθέματα στη γύρο περιοχή και είμαι σίγουρος ότι και στη δική μας ΑΟΖ υπάρχουν περισσότερα αποθέματα”, είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον επηρεάζει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας η συγκεκριμένη ανακάλυψη, ο κ. Κασίνης είπε πως θα εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα με βάση το οικονομικό βάρος, εξηγώντας ότι ο αγωγός που προγραμματιζόταν να γίνει από την Κύπρο προς την Αίγυπτο είναι πολύ μεγάλος, της τάξης των 400 χιλιομέτρων, και συνεπώς είναι πολύ ακριβός. Από την άλλη, όπως είπε, το κοίτασμα Zohr απέχει 125 μίλια από τις ακτές της Αιγύπτου.

Το κοίτασμα Zohr γειτνιάζει με το τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει κάτι, ο κ. Κασίνης είπε πως οι εταιρείες κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις και έχουν προγράμματα, με βάση τα οποία θα προχωρήσουν. “Η ΕΝΙ έχει προβεί και προβαίνει σε τρισδιάστατες έρευνες το 2011 και θα δούμε τί αποτελέσματα θα έχουν και αυτές οι έρευνες”, είπε.

Ερωτηθείς αν η έκταση και το μέγεθος του κοιτάσματος προμηνύει ανάλογα κοιτάσματα στην περιοχή, ο κ. Κασίνης είπε πως η έκταση αυτού του κοιτάσματος είναι της τάξης των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυτά τα δεδομένα συνυπολογίζονται στην όλη περιοχή της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΙ, το κοίτασμα Zohr, το οποίο η εταιρεία αποκαλεί «υπεργίγαντα», θα μπορούσε να δώσει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, και καλύπτει μια έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το Zohr, σύμφωνα με την ENI, είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου που έγινε ποτέ στην Αίγυπτο και στη Μεσόγειο θάλασσα. Η ΕΝΙ σημειώνει ότι το κοίτασμα, μετά την πλήρη ανάπτυξή του, θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τη ζήτηση σε φυσικό αέριο της Αιγύπτου για δεκαετίες.

Η EΝΙ θα προχωρήσει άμεσα σε εκτίμηση του τεμαχίου με σκοπό να επιταχύνει την ανάπτυξή του.

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του αναφέρει ότι η νέα ανακάλυψη της ιταλικής εταιρίας ENI, αλλάζει άρδην τα δεδομένα και το σκηνικό στο ενεργειακό πεδίο. Καλεί επίσης την κυβέρνηση να παύσει την κωλυσιεργία και να προχωρήσει αμέσως στη συμφωνία συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με το Ισραήλ και στην υπογραφή των συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο εντός των επομένων μηνών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ζήτησε σύγκλιση συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση των εξελίξεων με τους υδρογονάνθρακες.

Αγωγό ΦΑ προς Αίγυπτο ζητά το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων

Την άμεση ολοκλήρωση των σχεδιασμών για κατασκευή του αγωγού προς Αίγυπτο και την ταχεία συνομολόγηση των απαραιτήτων συμφωνιών για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη ζητά το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων με ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο η χθεσινή ανακοίνωση του Ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ENI σχετικά με τον εντοπισμό ενός τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ επιβεβαιώνει την «ορθότητα του Υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου, να εγκαταλείψει την ιδέα του σταθμού υγροποίησης LNG στην Κύπρο, ένα έργο υψηλού κόστους και αμφιβόλου βιωσιμότητας το οποίο θα δέσμευε το κράτος αναφορικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ΦΑ της Κυπριακής ΑΟΖ και θα δημιουργούσε «επιχειρηματικούς αντιπάλους» στις γείτονες χώρες αντί συνεργάτες και στρατηγικούς συμμάχους».

«Επιβάλλεται όμως η άμεση ολοκλήρωση των σχεδιασμών για κατασκευή του αγωγού προς Αίγυπτο και την ταχεία συνομολόγηση των απαραιτήτων συμφωνιών για εκμετάλλευση του ΦΑ από το κοίτασμα Αφροδίτη καθότι η διοχέτευση των τεραστίων ποσοτήτων ΦΑ στην αγορά, τόσο του Ισραηλινού Λεβιάθαν όσο και από το νέο κοίτασμα της ΕΝΙ, ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο στην εξεύρεση αγορών όσο και στις τιμές του Κυπριακού ΦΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Θεόδωρος Ευθυμίου.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy