Facebook: Εκατομμύρια ιδιωτικά μας ποστ εμφανίστηκαν δημοσίως

Το Facebook δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ειδοποιήσει 14 εκατομμύρια χρήστες ότι οι δημοσιεύσεις που σκόπευαν να μοιραστούν ιδιωτικά ενδέχεται να έχουν εμφανισθεί δημοσίως.

Πρόκειται για μια από τις τελευταίες αστοχίες της εταιρείας καθώς προσπαθεί να ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη των χρηστών μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica.

Το ζήτημα προέκυψε από ένα σφάλμα που επηρεάζει το εργαλείο «επιλογής κοινού» του Facebook, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να αποφασίζουν αν θα δημοσιεύσουν μια θέση μόνο στους φίλους τους ή σε ένα ευρύτερο κοινό.
Το εργαλείο παραμένει συνήθως στη ρύθμιση που χρησιμοποιήθηκε πιο πρόσφατα, ώστε ο χρήστης που θέλει να μοιραστεί μηνύματα μόνο με φίλους δεν χρειάζεται να συνεχίσει να κάνει αυτή την επιλογή. Αλλά ενώ το bug που προκάλεσε τη δυσλειτουργία ήταν ενεργό, από 18 Μαΐου έως 27 Μαΐου, η ρύθμιση άλλαξε αυτόματα σε δημόσια.

«Διορθώσαμε αυτό το ζήτημα και ξεκινώντας από σήμερα, ενημερώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους και να τους ζητούμε να αναθεωρήσουν τις δημοσιεύσεις που έκαναν εκείνη την εποχή», δήλωσε η Erin Egan, επικεφαλής του Facebook. «Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη για αυτό το λάθος», πρόσθεσε.

Το Facebook δήλωσε ότι είχε επαναφέρει τις ρυθμίσεις στις προηγούμενες προτιμήσεις των χρηστών. Θα εμφανίσει επίσης στους χρήστες που έχουν επηρεαστεί, μια ειδοποίηση με μια εξήγηση και μια απολογία και θα τους παροτρύνει να ελέγξουν τυχόν αναρτήσεις που έκαναν κατά τη χρονική περίοδο κατά την οποία το σφάλμα ήταν ενεργό.

Η γρήγορη αποδοχή του σφάλματος της εταιρείας φαίνεται να αποτελεί μέρος των προσπαθειών της για αύξηση της διαφάνειας και ανάκαμψη της εμπιστοσύνης μετά τις αποκαλύψεις της διαρροής των προσωπικών δεδομένων στην Cambridge Analytica. Ωστόσο η νέα αυτή ομολογία, έρχεται να προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των χρηστών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy