Φάρμακα από τα ακριβότερα στην ΕΕ πληρώνουμε στην Κύπρο

Η Κύπρος παραμένει μια από τις ακριβότερες χώρες στις τιμές των φαρμάκων στην ΕΕ.

Όπως λέχθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, συμπολίτες μας αναγκάζονται να πηγαίνουν στα κατεχόμενα για να προμηθεύονται τα φάρμακά τους.

Αυτό είναι καταγεγραμμένο και στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ημερομηνίας 7 Απριλίου 2017.

Επίσης, ενώπιον της Επιτροπής λέχθηκε ότι εμπειρογνώμονες του London School of Economics έχουν διεξάγει μελέτη με συγκεκριμένες προτάσεις για μείωση στις τιμές των φαρμάκων το 2014 αλλά όπως είπε ο Γενικός Ελεγκτής δυόμιση χρόνια μετά δεν έγινε τίποτα αναφορικά με αυτές τις συστάσεις.

Εκτός μιας σύστασης, που αφορούσε στη μείωση της τιμής των φαρμάκων της τάξης του 8.5% μια απόφαση που άρθηκε τον Δεκέμβριο του 2016.

Η υπεύθυνη του γραφείου του Υπουργού Υγείας σημείωσε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε γιατί υπήρχε φόβος για απόσυρση συγκεκριμένων φαρμάκων από τον τιμοκατάλογο.

Το Υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγίες για ετοιμασία νέων σχεδιασμών και αφορά στην αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής των φαρμάκων.

Οι σχεδιασμοί θα δοθούν στον Γιώργο Παμπορίδη το πρώτο δεκαήμερο του Μάη ενώ 18-20 θα έρθουν στην Κύπρο εμπειρογνώμονες από το London school of Economics και θα διαβουλευθούν με τους αρμοδίους στη βάση των νέων σχεδιασμών.

Η νέα πολιτική αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2018.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy