Φαρμακερές… παραμένουν οι τιμές των φαρμάκων

•1η Ιανουαρίου 2018 θα εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων

•18-20 Μαΐου εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ στην Κύπρο
Τα «πράματα και θάματα» που διαπιστώνει η Γενική Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεσή της σε σχέση με τις τιμές των φαρμάκων τέθηκαν χθες στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να εξηγεί μια προς μια τις διαπιστώσεις της Υπηρεσίας του για τα όσα… δεν έγιναν από το 2014 -οπότε ενώπιον των φαρμακευτικών υπηρεσιών τέθηκαν οι συστάσεις των ειδικών του ΠΟΥ, οι οποίοι διεξήγαγαν μελέτη για την τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων που εφαρμόζει η Κύπρος- μέχρι σήμερα. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι… «φαρμακερές» και η Κύπρος να είναι ανάμεσα στις πιο ακριβές χώρες της ΕΕ.
Ο Υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη, αναμένει το πρώτο δεκαήμερο του Μάη τους σχεδιασμούς των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών για τη νέα τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων, στη βάση των συστάσεων των ειδικών του ΠΟΥ. 18 με 20 Μαΐου οι ειδικοί του ΠΟΥ φτάνουν στην Κύπρο σε μια προσπάθεια διαβούλευσης με τους αρμοδίους, ώστε η νέα τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων να αρχίσει να εφαρμόζεται την 1η Ιανουαρίου 2018.

«Παραλείψεις που δρουν υπέρ των συμφερόντων»
Στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής επιρρίπτει ευθύνες σε συγκεκριμένους λειτουργούς και, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «παραλείψεις των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, οι οποίες δρουν σαφώς υπέρ των συμφερόντων των φαρμακεμπόρων και φαρμακοποιών και εις βάρος του δημοσίου, καθώς και των πολιτών που εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα».

Επισημαίνει, επιπρόσθετα, ότι η αδράνεια για δύο και πλέον χρόνια από το Υπουργείο Υγείας «ήταν απαράδεκτη και συνεπώς θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, μετά και από την υποβολή των μελετών». Ενδεικτικά ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως «έστω και 1% μείωση στις τιμές των φαρμάκων ισοδυναμεί με 1 εκατ. περίπου ευρώ το χρόνο για τα φάρμακα του ιδιωτικού τομέα και περίπου 0,5 εκατ. ευρώ γι’ αυτά του δημόσιου». Ποσά, που κατά τον κ. Μιχαηλίδη επωφελούνται οι προμηθευτές. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Γενικός Ελεγκτής στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων στη χώρα μας, το οποίο δεν έχει αναθεωρηθεί από το 2004. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα οι μέγιστες χονδρικές τιμές των φαρμάκων προκύπτουν από τον μέσο όρο των μέγιστων χονδρικών τιμών τεσσάρων χωρών (χώρες αναφοράς): Mίας ακριβής, δύο μεσαίων και μιας φθηνής.

Η Αυστρία που τότε συμπεριλήφθηκε στις χώρες με τις μεσαίες τιμές φαρμάκων σήμερα είναι μια από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης. Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες εξακολουθούν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τη μέγιστη χονδρική τιμή της Αυστρίας και ως εκ τούτου παρουσιάζεται μια στρέβλωση -προς τα πάνω- στις τιμές της Κύπρου «εφόσον στο καλάθι σήμερα υπάρχουν δύο ακριβές χώρες και μία μεσαία (αντί μία ακριβή και δύο μεσαίες)».

Στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρεται και στα προβλήματα που υπάρχουν στις διαδικασίες παράλληλων εισαγωγών, οι οποίες εάν προωθούνταν, θα οδηγούσαν σε μείωση των τιμών των σκευασμάτων που το κράτος αγοράζει και τα οποία διατίθενται από το δημόσιο. Γίνεται επίσης λόγος για το υψηλό ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Για φάρμακα κάτω των 50 ευρώ το κέρδος των φαρμακοποιών είναι της τάξης του 37%, συν ένα ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται.

 

Ενα μέτρο λήφθηκε για… 21 μήνες
Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε ενδελεχώς και στη σύσταση των εμπειρογνώμων του ΠΟΥ για μείωση της τιμής των φαρμάκων κατά 8,5%. Απόφαση που όντως πήρε σάρκα και οστά τον Μάρτιο του 2015 για να τερματιστεί όμως 21 μήνες αργότερα (Δεκέμβριο 2016) με τη δικαιολογία ότι η οικονομία μας, όπως είπε ο Γενικός Ελεγκτής, βελτιωνόταν. Επί τούτου η προϊστάμενη του γραφείου του Υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, ανέφερε πως αυτό το μέτρο τερματίστηκε για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή υπήρχε ο κίνδυνος να εξαφανιστούν φάρμακα από την αγορά της Κύπρου καθώς ήταν ασύμφορη για τις εταιρείες η εισαγωγή συγκεκριμένων σκευασμάτων. Δεύτερον, για τον κίνδυνο που υπήρχε οι τιμές φαρμάκων άλλων χωρών να επηρεαστούν λόγω του ότι η Κύπρος χρησιμοποιείται από άλλα κράτη ως χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση των φαρμάκων τους.
Μαρίνα Κουμάστα

 

 

Στα κατεχόμενα για τα φάρμακά τους
Στην έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ακόμη ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και εξαιτίας των πολύ υψηλών τιμών των φαρμάκων στην Κύπρο, σημαντικός –και συνεχώς αυξανόμενος– αριθμός ασθενών φαίνεται να προμηθεύεται φάρμακα από τις κατεχόμενες περιοχές, στις οποίες η κυβέρνηση δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. «Πέραν της πολιτικής διάστασης του θέματος, τίθεται και θέμα μη δυνατότητας ελέγχου της ποιότητας των φαρμάκων που αγοράζουν οι ασθενείς με τον τρόπο αυτό», αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία προειδοποιώντας ότι «η υγεία των ασθενών εκτίθεται σε άμεσο κίνδυνο». Επί τούτου αναφέρεται ενδεικτικά σε πέντε φαρμακευτικά σκευάσματα, η τιμή των οποίων παρουσιάζει διαφορά με την τιμή που πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές από έξι μέχρι… 307 ευρώ!
Νομοσχέδιο που διόρθωνε τα κακώς έχοντα αποσύρθηκε
H βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου κατήγγειλε ότι νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο διόρθωνε τη σύγκρουση συμφερόντων και τη διαπλοκή στην Επιτροπή Ελέγχου Φαρμάκων (όπως διαπιστώνονται μέσα από την έκθεση των εμπειρογνωμόνων) αποσύρθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2015. Επικαλούμενη σχετικές επιστολές που κατέχει η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε πως μία μέρα πριν την απόσυρση του νομοσχεδίου από τη Βουλή πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τους φαρμακεμπόρους. Σημειώνοντας ότι οι εξηγήσεις που της δόθηκαν είναι ανεπαρκείς, η βουλευτής διερωτήθηκε εάν υπάρχει απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy