Φαινόμενα φοροδιαφυγής από παρα-ξενοδοχεία

Φαινόμενα φοροδιαφυγής από την ανάπτυξη της διαδικτυακής υπηρεσίας Airbnb αλλά και μέσα από άλλες πλατφόρμες (π.χ. booking.com) εντοπίζει ο ΚΟΤ.

Μάλιστα όπως αναφέρει σε γραπτό σημείωμα το οποίο κατέθεσε στη Βουλή, για το θέμα έχει αποστείλει ήδη επιστολές στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας τη σύγκληση σύσκεψης όλων των εμπλεκομένων φορέων. Σύμφωνα με τον ΚΟΤ, χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι κατοικίες και τα διαμερίσματα που διατίθενται μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας Airbnb, αλλά και μέσα από άλλες πλατφόρμες (π.χ. booking.com) ή ιστοσελίδες. Η ανάπτυξη της πιο πάνω αγοράς, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, «έχει δημιουργήσει ένα είδος παραξενοδοχείας, η οποία συνοδεύεται και με φοροδιαφυγή».

Ο ΚΟΤ σημειώνει ότι «η διοχέτευση τουριστών σε μεμονωμένα καταλύματα οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό, το κράτος στερείται σημαντικά έσοδα, υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης των επιπέδων των παρεχόμενων υπηρεσιών, μειώνεται η κατά κεφαλή δαπάνη και επίσης δημιουργούνται προβλήματα σε θέματα ασφάλειας και υγείας, καθότι τα καταλύματα αυτά στερούνται ελέγχου από τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες. Από την άλλη», προσθέτει, «με ή χωρίς έγκριση, η διοχέτευση πελατών σε αυτής της μορφής τα καταλύματα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται».

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, ο Οργανισμός μελέτησε τις πρακτικές άλλων χωρών και μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε όπως το θέμα αντιμετωπιστεί από το κράτος, ως ένα ζήτημα επιβολής φορολογίας. Σε αυτή την περίπτωση, προστίθεται, λόγω της φοροδιαφυγής που παρατηρείται, δικαιολογείται (με βάση και τις υποδείξεις τις ΕΕ) η υποχρεωτική εγγραφή των παρόχων διαμονής βραχυπρόθεσμης διάρκειας σε ειδικό μητρώο. «Ο Οργανισμός απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών επιστολές για το υπό αναφορά θέμα, ζητώντας σύγκληση σύσκεψης όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Η σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός Μαρτίου», όπως αναφέρεται.

Στο 25% το All-Inclusive

Εν τω μεταξύ ο ΚΟΤ πραγματοποίησε έρευνα που έδειξε ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2017 ποσοστό 25% των τουριστών που διέμειναν σε αδειούχα καταλύματα, έμειναν με όρους «All-Inclusive». Όπως αναφέρεται «το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα και στρατηγικά» μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.

Σύμφωνα με τον ΚΟΤ η αλυσίδα και το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών (συγκοινωνίες, γαστρονομία, παραλίες, γενικές υποδομές, ασφάλεια, “street level”, μουσεία, καταστήματα σουβενίρ κλπ.) που βρίσκονται εκτός των μονάδων διαμονής, θα πρέπει να είναι ανάλογο ή ακόμα και καλύτερο, ώστε να προσελκύουν τους επισκέπτες που διαμένουν σε καταλύματα με όρους All-Inclusive.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy