Φεστιβάλ ΕΔΟΝ: Η γιορτή της νεολαίας που πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια…

Τέσσερις σκηνές με πλειάδα σχημάτων και καλλιτεχνών και τρεις συναυλίες

Επιμέλεια: Ελένη Κωνσταντίνου

Κάτω από το σύνθημα «Δε γονατίζει ο ανυπόταχτος λαός που πολεμά… για τη ζωή και τη λευτεριά», σε στίχους του ποιητή Τεύκρου Ανθία, θα ανοίξει τις πύλες του το 31ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ σε λίγες μέρες.

Η ΕΔΟΝ μετρά δεκαετίες στη διοργάνωση των φεστιβάλ, τα οποία δεν είναι μόνο συναυλίες αλλά ένα γεγονός πολιτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό. Είναι μια πρόταση για τους νέους του τόπου μας, και όχι μόνο, κόντρα στην υποκουλτούρα. Άλλωστε η μαζικότητα με την οποία έχουν αγκαλιαστεί τα φεστιβάλ της ΕΔΟΝ φανερώνεται μέσα από τις δεκαετίες διοργάνωσής τους. Το φεστιβαλικό κίνημα στην Κύπρο ξεκίνησε το 1951 με το πρώτο φεστιβάλ της ΑΟΝ που διοργανώθηκε προς τιμήν του 3ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας. Παράλληλα, η ΕΔΟΝ καθιέρωσε και τα επαρχιακά και περιφερειακά φεστιβάλ τα οποία βασίζονταν και βασίζονται ακόμη στην εθελοντική εργασία των νέων.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες των προηγούμενων χρόνων, το φεστιβαλικό κίνημα συνέχισε την πορεία του και κατάφερε σήμερα να εδραιωθεί στη συνείδηση όλων προσφέροντάς μας ένα πραγματικό υπερθέαμα από καλλιτεχνικής άποψης αλλά και ένα χώρο πολιτικής παρέμβασης, ανταλλαγής σκέψεων και ιδεών για ένα καλύτερο αύριο. Σε κάθε φεστιβάλ ο νέος βρίσκει βήμα έκφρασης, ακούει, μαθαίνει, μοιράζεται. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι παρά τις σημερινές δυσκολίες της εποχής με την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι νέοι συνεχίζουν να δηλώνουν το «παρών» τους ακόμη πιο μαζικά. Νιώθουν την ανάγκη να δράσουν ενάντια στο λαϊκισμό, τον ατομικισμό, τον καπιταλισμό. Προτάσσουν την κοινωνική ευαισθησία, την ανθρωπιά.

Οι ιδέες και τα οράματά τους βρίσκουν ανταπόκριση μέσα στις δράσεις που προσφέρουν τα φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, τα οποία αντανακλούν την ολόχρονη προσφορά της Οργάνωσης στα πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας. Γιατί η ΕΔΟΝ έχει αποδείξει ότι βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, δίπλα στον μαθητή, τον φοιτητή, τον νέο εργαζόμενο. Δίπλα σε όλους αυτούς που δεν συμβιβάζονται, αλλά συνεχίζουν να διεκδικούν. Η μικρή πολιτεία που έχει στηθεί στην Πύλη Αμμοχώστου είναι πανέτοιμη να δεχτεί τους επισκέπτες στις 4, 5 και 6 Ιουλίου και σίγουρα όσοι το πράξουν δεν θα το μετανιώσουν.

Στο πολιτιστικό μέρος του φεστιβάλ θα υπάρχει ζωντανό και πλούσιο πρόγραμμα σε τέσσερις σκηνές με πλειάδα σχημάτων και καλλιτεχνών. Στην Κεντρική Σκηνή θα φιλοξενούνται, όπως πάντα, τα σημαντικότερα και πιο επιτυχημένα συγκροτήματα του ελληνικού και του κυπριακού στερεώματος. Το πρόγραμμα θα ξεκινά με κυπριακά σχήματα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τρεις μεγάλες συναυλίες.

4 Ιουλίου: Επανασυνδέονται σε μία και μόνη συναυλία, ειδικά για το φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, οι Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος και Ρίτα Αντωνοπούλου. Ένα ταξίδι στο τεράστιο έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

5 Ιουλίου: Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στήνουν μαζί την απόλυτη ροκ συναυλιακή εμπειρία.

6 Ιουλίου: Η αυλαία θα πέσει με ένα ξεχωριστό και ανεπανάληπτο αφιέρωμα στον μεγάλο Κύπριο συνθέτη Μάριο Τόκα. Έχουν περάσει κιόλας 10 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή, αλλά τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν για πάντα. Μαζί στη σκηνή οι Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα και Μίλτος Πασχαλίδης.

Στέλλοντας το δικό του μήνυμα για το φεστιβάλ, ο Θάνος Μικρούτσικος επεσήμανε πως ο ίδιος δηλώνει «παρών» από το 1978. «Είναι ένα πολιτικό σημαντικό φεστιβάλ γιατί τόσο η ΕΔΟΝ όσο και το ΑΚΕΛ παλεύουν για τα φλέγοντα προβλήματα της Κύπρου και για το εθνικό θέμα και για το οικονομικό». Ο Θ. Μικρούτσικος πρόσθεσε επίσης ότι έχει και πολιτιστική σημασία, αφού σε αυτό συναντιούνται οι σημαντικότεροι Έλληνες συνθέτες, τραγουδοποιοί και τραγουδιστές.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μπάσης έστειλε και αυτός το δικό του μήνυμα σημειώνοντας πως ο λόγος που συμμετέχει στα φεστιβάλ της ΕΔΟΝ τα τελευταία χρόνια είναι γιατί, πέραν από ένα φεστιβάλ, παράγει πολιτισμό υψηλού επιπέδου. «Είναι ένα φεστιβάλ που μας ενώνει, η φωνή μας ακούγεται δυνατά και πέρα από τα σύνορα της Κύπρου. Σας περιμένουμε όλους στις 6 Ιουλίου σε ένα αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα, ένα σπουδαίο συνθέτη που μας άφησε παρακαταθήκη το έργο του».

Εκτός από την Κεντρική Σκηνή, με μουσική θα γεμίσουν τόσο η Λαϊκή Σκηνή όσο και η Μπουάτ. Στο χώρο της Μπουάτ η ΕΔΟΝ δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες απ’ όλη την Κύπρο να ανταμώσουν και να ταξιδέψουν μαζί στο έντεχνο τραγούδι, παρέα με διάφορα ντοκιμαντέρ, για τροφή σκέψης.
Μετά τα μεσάνυχτα λοιπόν, θα λειτουργεί η Μπουάτ με ροκ και έντεχνο τραγούδι από νεανικά, φοιτητικά και μαθητικά ερασιτεχνικά σχήματα. Στην Μπουάτ θα παρελαύνουν την πρώτη και δεύτερη μέρα του φεστιβάλ το μουσικό σχήμα «Le Resistencia», o Μάριος Θεοδώρου, ο Μάριος Σιάτης, η Λουκία Σκορδή, το μουσικό σχήμα της Άντριας Προκοπά και του Ελένιου Ισιδώρου και ο Αντρέας Αντωνίου.

Διαχρονικό το συναπάντημα των νέων

Μέσα από τις στάχτες που άφησε πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεπήδησε η ανάγκη για συμφιλίωση και ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. Μπροστάρης στον αγώνα αυτό στάθηκε η νεοϊδρυθείσα, τότε, Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Καταλυτικός παράγοντας στην επίτευξη του στόχου της παγκόσμιας ειρήνης ήταν και η εμφάνιση του Φεστιβαλικού Κινήματος. Η ΠΟΔΝ πραγματοποίησε το 1ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ το 1947 με το σύνθημα «Ειρήνη, Φιλία, Αντι-ιμπεριαλιστική Αλληλεγγύη».

Η προοδευτική νεολαία του τόπου δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από το γεγονός αυτό. Η ΑΟΝ (Ανορθωτική Οργάνωση Νεολαίας – μετέπειτα ΕΔΟΝ) διοργάνωσε το καλοκαίρι του 1951 το 1ο Παγκύπριο Φεστιβάλ της, προς τιμήν του 3ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ. Το 1ο φεστιβάλ, καθώς και τα επόμενα δύο, διεξήχθη κάτω από το σύνθημα «Ειρήνη – Φιλία». Στο 2ο φεστιβάλ, αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι δεν επιτράπηκε από τους Βρετανούς αποικιοκράτες η είσοδος στην Κύπρο των ξένων αντιπροσωπειών που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν, δείγμα της πολεμικής που δεχόταν η νεολαία της Αριστεράς τα δύσκολα εκείνα χρόνια, που η Οργάνωση βρισκόταν στην παρανομία. Tο 5ο στη σειρά φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες, τον Ιούλιο του 1969, και ήταν αφιερωμένο στα δεκάχρονα της ΕΔΟΝ, στην ειρήνη και στους αγωνιζόμενους λαούς του Βιετνάμ και της Ελλάδας.

Το φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε σε εκτιμήσεις ως «η πιο ώριμη και μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε το ΕΔΟΝίτικο Κίνημα μέχρι στιγμής». Σε συνθήκες ακραίου αντικομμουνισμού, κύκλοι παράνομων οργανώσεων προσπάθησαν με κάθε τρόπο να πλήξουν τη νεολαία της Αριστεράς και να ματαιώσουν τη διεξαγωγή του φεστιβάλ. Βόμβες τοποθετήθηκαν την πρώτη μέρα του σε τρία οικήματα του Λαϊκού Κινήματος στην Αμμόχωστο και αποκορύφωμα της δράσης τους ήταν, επίσης, η τοποθέτηση βόμβας κάτω από τις κερκίδες του σταδίου την ώρα της διεξαγωγής του, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ατόμου. Δυναμική απάντηση στο φασισμό δόθηκε από το πλήθος κόσμου, που με το τέλος του φεστιβάλ συμμετείχε σε μια μαζική διαδήλωση. Το πρώτο ολοκληρωμένο φεστιβάλ μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, και το οποίο διεξήχθη στις 27-29 Ιουλίου 1979, ήταν αφιερωμένο στα 35χρονα της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ κάτω από το σύνθημα: «35 χρόνια πάλης στην υπηρεσία της Νεολαίας και του Λαού για λευτεριά και κοινωνική πρόοδο».

Μια όαση επαναπροσέγγισης και διεθνισμού

Τα φεστιβάλ έγιναν βήμα διεθνισμού και βήμα φιλίας και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Στα φεστιβάλ πριν το 1974 συμμετείχε πλήθος Τουρκοκύπριων νέων. Οι απαγορεύσεις του κατοχικού καθεστώτος όμως, καθιστούσαν αδύνατη τη συμμετοχή και παρουσία τους. Ωστόσο στα φεστιβάλ πάντα ήταν έντονη η επιθυμία της επανένωσης. «Ε/κ – Τ/κ Κοινή Πατρίδα – Κοινός Αγώνας» και «Όλοι μαζί για την αλλαγή» ήταν τα συνθήματα του φεστιβάλ που διεξήχθη το 1997, στη Λευκωσία. Στόχος ήταν να προβληθεί ο κοινός αγώνας Ε/κ και Τ/κ, η αντίσταση στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, καθώς και η αναγκαιότητα αλλαγής της νεοφιλελεύθερης συντηρητικής κυβέρνησης.

Το καλοκαίρι του 2003 αποτέλεσε έναν ακόμη σημαντικό σταθμό στην ιστορία του Φεστιβαλικού Κινήματος. Το 19ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών ΕΔΟΝ είχε κεντρικό σύνθημα «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» και έντονο ήταν το αντι-ιμπεριαλιστικό περιεχόμενο του φεστιβάλ. Σημαντικό γεγονός σε αυτό το φεστιβάλ αποτέλεσε η μαζική συμμετοχή Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι συμμετείχαν για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια. Στις μέρες μας, η επαναπροσέγγιση είναι η δύναμη εκείνη που θα σφυρηλατήσει τη βιωσιμότητα μιας λύσης του Κυπριακού, θα την χτίσει σε γερά θεμέλια και θα την κάνει να αντέξει στο χρόνο. Το Δικοινοτικό Στέκι στο φεστιβάλ της ΕΔΟΝ θα αποτελέσει και πάλι μια όαση επαναπροσέγγισης Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων νέων, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να μοιραστούν σκέψεις και οράματα, πίνοντας κυπριακό καφέ και δοκιμάζοντας παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα, στο καφενείο που θα λειτουργήσει και φέτος στον ίδιο χώρο. Στο Δικοινοτικό Στέκι θα βρίσκονται Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας από προοδευτικές τουρκοκυπριακές οργανώσεις νεολαίας που μοιράζονται το κοινό όραμα για επανένωση του τόπου μας, οι οποίοι θα διανέμουν υλικό με τις θέσεις και τη δράση τους.

Η ΕΔΟΝ, από την πλευρά της, θα διανέμει την «Εφημερίδα του Δικοινοτικού Στεκιού», η οποία εκδίδεται σε ελληνικά και τούρκικα. Επίσης, να σημειώσουμε πως στο καθιερωμένο συναπάντημα της Διεθνούπολης θα δώσουν το «παρών» τους, αρκετές κομμουνιστικές και προοδευτικές οργανώσεις νεολαίας, από όλο τον κόσμο, όπως και η Κομμουνιστική Νεολαία της Κούβας. Στο χώρο αυτό, ο επισκέπτης του φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις γύρω από ζητήματα που αφορούν τη διεθνή επικαιρότητα και την κάθε χώρα ξεχωριστά, ιδιαίτερα για ζητήματα της γειτονιάς μας που φλέγεται, καθώς η παρουσία οργανώσεων από τη Μέση Ανατολή θα είναι αισθητή και σε αυτό το φεστιβάλ.

Φοιτητικό και Μαθητικό Στέκι

Από ένα Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών δεν θα μπορούσε να λείπει το Φοιτητικό Στέκι. Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος του Φοιτητικού Στεκιού θα παρέχει σε όλους τους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να ενημερωθούν για:

Τις βασικές διεκδικήσεις και κατακτήσεις της Προοδευτικής για τους φοιτητές, σε συνολικό επίπεδο, στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Ενιαίο Φοιτητικό Κίνημα. Σύντομο ιστορικό – 45 χρόνια από την ίδρυση της ΠΟΦΕΝ και ποια κατάσταση επικρατεί σήμερα. Ποια η δράση της Προοδευτικής μέσα από την ΠΟΦΕΝ.

Σε ποιους χώρους σπουδών δραστηριοποιείται η Προοδευτική Κ.Φ. 

Ο χώρος με τον τρόπο που θα είναι διαμορφωμένος το Φοιτητικό Στέκι θα δίνει την ευκαιρία σε όσους επισκέπτονται το θεματικό κέντρο να γνωρίσουν την Προοδευτική Κ.Φ., αφού θα μπορούν να ενημερώνονται σε ποιους χώρους σπουδών δραστηριοποιείται η παράταξη, αλλά και τις βασικές διεκδικήσεις και κατακτήσεις της, μέσα και έξω από τα πλαίσια της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων. Στο χώρο θα υπάρχει έντυπο ενημερωτικό υλικό με τις βασικές πληροφορίες για κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, αλλά και πρόθυμοι εθελοντές, στελέχη της παράταξης, που θα είναι στη διάθεση όλων των μελλοντικών φοιτητών που θα θέλουν να ενημερωθούν για τους πιθανούς χώρους σπουδών τους, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη βοήθεια μπορεί να ζητήσουν. Το δικό τους στέκι όμως έχουν και οι μαθητές, το πιο ζωντανό κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας. Το Μαθητικό Στέκι θα αναδείξει στους επισκέπτες διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους μαθητές, μέσα από δραστηριότητες και ενημερωτικά φυλλάδια που θα διαθέτει και τη θεματολογία που θα αναπτύξει, αποδεικνύοντας στους επισκέπτες του ότι η ΠΕΟΜ αποτελεί τον πιο σταθερό συμπαραστάτη στον αγώνα που καταβάλλουν καθημερινά οι μαθητές για επίλυση των μεγάλων, αλλά και μικρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, οι επισκέπτες του Μαθητικού Στεκιού θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο τους, παίζοντας ποδοσφαιράκι και διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια, να παρακολουθήσουν συζητήσεις, να συζητήσουν και να μοιραστούν τις σκέψεις, αλλά και τους προβληματισμούς τους με τους ίδιους τους μαθητές. Η ΠΕΟΜ, κόντρα στην προσπάθεια που γίνεται για μετατροπή των μαθητών σε άβουλα και υποταγμένα όντα χωρίς κριτική σκέψη, θεωρεί ότι οι μαθητές έχουν θέση και άποψη.

Πιστή στα όσα προστάζει η 63χρονη ιστορία της, μέσα από το Μαθητικό Στέκι θα αποδείξει για ακόμα μια φορά ότι το μαθητικό κίνημα ξέρει να υπερασπίζεται, να διεκδικεί και να κερδίζει τα δικαιώματά του.

Στέκι Νέων Εργαζομένων

Το Στέκι Νέων Εργαζομένων θα λειτουργήσει και φέτος στα πλαίσια του 31ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ και θα καταπιαστεί με βασικά εργασιακά προβλήματα που αφορούν σήμερα την πλειονότητα των νέων εργαζομένων. Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η αδήλωτη εργασία, οι αναξιοπρεπείς μισθοί, η αφαίρεση δικαιωμάτων, τα ελαστικά ωράρια, η δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες, είναι κάποια από τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν τη σημερινή πραγματικότητα για τους νέους. Στόχος είναι το στέκι να αποτελέσει χώρο συνάντησης νέων εργαζομένων και συζήτησης των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Θέλουμε να γίνουμε δέκτες των προβλημάτων και των προβληματισμών των νέων εργαζομένων και γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε συλλογή σχετικών ερωτηματολογίων που αφορούν τα βασικά εργασιακά ζητήματα, όπως το επίπεδο των μισθών, ο κατώτατος και ο 13ος μισθός, οι ώρες απασχόλησης και οι υπερωρίες, η δουλειά την Κυριακή και οι αργίες, οι άδειες και το δικαίωμα οργάνωσης στο χώρο εργασίας.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy