Φυτά εσωτερικών χώρων

Του Τρύφωνα Τρύφωνος*

Tryfonas TryfonosΣε όλα μας τα άρθρα μέχρι τώρα ασχοληθήκαμε με τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κήπο σύμφωνα με τις δικές μας προσωπικές ανάγκες και γούστο. Οπως όμως η ζωή μας δεν περιορίζεται στον εξωτερικό χώρο της οικίας μας, έτσι και ο πλούσιος κόσμος των φυτών και της αρχιτεκτονικής. Είτε μένουμε σε μονοκατοικία ή σε διαμέρισμα, μπορούμε να διακοσμήσουμε τους εσωτερικούς μας χώρους, ώστε μέσω των φυτών να δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο και πράσινο περιβάλλον για όλες τις εποχές του χρόνου. Αν και πανάρχαια τακτική, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να υπάρχει μία έξαρση σε αυτού του είδους την κηποτεχνία, η οποία σε συνδυασμό με τα φυτοδώματα (roof gardens) αλλά και τους κάθετους τοίχους δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε τις βασικές αρχές των φυτών εσωτερικών χώρων, ώστε να μπορούμε εύκολα και οικονομικά να δημιουργήσουμε εσωτερικές, πολύχρωμες συνθέσεις.

Φυτά εσωτερικών χώρων

2. greenindoor_100x70mm

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όσον αφορά την επιλογή των φυτών για χρήση σε εσωτερικούς χώρους, υπάρχει μεγάλη ποικιλία φυτών, τα οποία είναι διαθέσιμα για αγορά από τα φυτώρια συνήθως ολόχρονα. Επομένως, εναπόκειται σε μας και στον ειδικό τοπιοτέχνη η σωστή επιλογή, αλλά και η τοποθέτηση αυτών των φυτών στο χώρο μας ώστε να υπάρχει η σωστή ισορροπία μεταξύ φωτός και θερμοκρασίας. Μια απλή κατηγοριοποίηση αυτών των φυτών και αυτή που θα χρησιμοποιήσουμε εδώ είναι η κατάταξή τους σε (α) πράσινα, φυλλώδη φυτά και (β) ανθοφόρα φυτά.

3. flowersindoor_70x100mm

• Πράσινα, φυλλώδη φυτά: Οπως προδίδει και το όνομα, τα πράσινα, φυλλώδη φυτά εσωτερικού χώρου επιλέγονται για το πράσινο φύλλωμά τους, για το διαφορετικό σχηματισμό των φύλλων τους καθώς και για την πολυμορφία στην ανάπτυξη των φυλλωμάτων τους. Μερικά παραδείγματα είναι η Κέντια, η Χαμετόρια, η Αρέκα (τρία φοινικοειδή εσωτερικού χώρου φυτά), διάφορα είδη Δράκαινων, διάφορα είδη Σεφλέρων, ο Φίκος Μπέντζαμιν (και διάφορα άλλα είδη φίκων), η Σανσεβιέρια, ο Κρότωνας, διάφορα είδη φυλλόδεντρων, η Καλαθέα, η Ντιεφενμπάνχια, το Συγκόνιο, ο Σκίνταψος (Πόθος ή Μανώλης), το Αγλαώμενο, ο Κισσός και όλα τα είδη κάκτων και παχύφυτων. Αυτά τα φυτά πρέπει να αποφεύγουμε να τα τοποθετούμε δίπλα από πόρτες και παράθυρα και γενικά να αποφεύγουμε να τα τοποθετούμε σε περιοχές όπου θα δέχονται απευθείας ηλιακό φως, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να καούν τα φύλλα τους.

• Ανθοφόρα φυτά: Τα ανθοφόρα φυτά εσωτερικών χώρων χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση και το χρώμα που προσφέρουν τα άνθη τους. Τέτοια φυτά είναι η Γαρδένια, η Αφελάνδρα, η Μπεγκόνια, η Αχμέα, το Ανθούριο, το Σπαθίφυλλο, η Κουσμάνια, η Βριένσια, η Ορχιδέα, η Αζαλέα, η Ποϊνσέτια ή Γλώσσα (φυτό των Χριστουγέννων) κ.ά. Τα ανθοφόρα φυτά χρειάζονται περισσότερο φως σε σχέση με τα πράσινα γι’ αυτό είναι καλό να τοποθετούνται σε πιο έντονα ηλιαζόμενες θέσεις. Επίσης, με το να γυρίζουμε το φυτό κάθε λίγες μέρες ή βδομάδες, αποφεύγουμε την άνιση και παραμορφωμένη του ανάπτυξη, η οποία προέρχεται από τον θετικό φωτοτροπισμό των φυτών.

Φροντίδα φυτών εσωτερικού χώρου

5. care2_60x40mm

Οπως και για όλα τα φυτά, στη φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου περιλαμβάνεται το πότισμα, η σωστή χρήση λιπάσματος και σε περιπτώσεις που χρειάζεται ο ψεκασμός τους.
Μία μικρή και απλή συμβουλή όσον αφορά το πότισμα αυτών των φυτών είναι να χρησιμοποιούμε πάντα ποσότητα νερού ίση με το 1/3 του όγκου της γλάστρας. Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα φυτό φυτεμένο σε μια γλάστρα 10L, θα χρησιμοποιούμε για το πότισμά του 3-3,5L νερό. Το πότισμα να γίνεται μία φορά τη βδομάδα το χειμώνα και 2-3 φορές τη βδομάδα το καλοκαίρι. Με αυτό τον απλό τρόπο θα είμαστε πάντα σίγουροι ότι τα φυτά μας λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα νερού.

Οσον αφορά τη λίπανση των φυτών εσωτερικού χώρου ακολουθούμε πάντα τον χρυσό κανόνα: 1 κουταλιά της σούπας σε 10L νερό για όσα φυτά μπορούμε να ποτίσουμε με αυτή την ποσότητα. Η λίπανση γίνεται συνήθως το φθινόπωρο και την άνοιξη.

6. care3_50x70mm

Εάν τα φυτά μας προσβληθούν από κάποια ασθένεια και χρειαστεί ο ψεκασμός, αυτός πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται έξω από το σπίτι για ασφάλεια. Μεγάλος εχθρός των φυτών εσωτερικού χώρου αποτελούν τα κλιματιστικά, καθώς ξηραίνουν την ατμόσφαιρα και αφαιρούν πλήρως την υγρασία από ένα χώρο. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα φυτά που έχουμε στο σπίτι μας λειτουργούν σαν φίλτρα των πνευμόνων μας. Λόγω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, τα φύλλα των φυτών απορροφούν οποιεσδήποτε ουσίες από μπογιές, βερνίκια ή οποιαδήποτε άλλη ουσία προέρχεται από χημικό κατασκεύασμα, προστατεύοντάς μας ουσιαστικά από το να τα εισπνεύσουμε εμείς. Μπαίνοντας σε ένα καινούργιο ή ανακαινισμένο σπίτι, πρέπει οπωσδήποτε μία από τις αρχικές μας προτεραιότητες να είναι η τοποθέτηση φυτών στους εσωτερικούς μας χώρους.

Επ’ ευκαιρία του πιο πάνω, σε επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε με τα φυτά εσωτερικού χώρου σαν φίλτρα του αέρα που εισπνέουμε. Με βάση στοιχεία τα οποία έχουν επαληθευτεί και από τη NASA, τα φυτά προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα στο φιλτράρισμα του αέρα και επιβάλλεται να τοποθετούνται σε εσωτερικούς χώρους, ώστε να μας προστατεύσουν από το να εισπνεύσουμε βλαβερές ουσίες. Γι’ αυτή τη χρησιμότητα των φυτών θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο μας.

*BSc Γεωπονίας, MSc Αρχιτεκτονικής Κήπων,
διευθύνων σύμβουλος Green Forest,
αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Ενωσης Γεωπόνων,
πρόεδρος της Ενωσης Γεωπόνων Πάφου
Τηλ.: 99675101 / Εmail: [email protected]

7. Ad275x90mm

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy