Φλέγεται ξανά το Φέργκιουσον

Τουλάχιστον 65 άνθρωποι τραυματίστηκαν και άλλοι 29 συνελήφθηκαν στους δρόμους του Φέργκιουσον στο Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και πολιτών, στον απόηχο της απόφασης του δικαστηρίου να απαλλάξει από τις κατηγορίες τον αστυνομικό, Ντάρεν Γουίλσον, ο οποίος είχε τραυματίσει θανάσιμα το νεαρό αφροαμερικανό, Μάικλ Μπράουν.

Σοβαρά επεισόδια μαίνονται ήδη από τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή, όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ παρόμοια εικόνα παρατηρείται και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ομάδες διαδηλωτών, στο άκουσμα της απόφασης, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης και άρχισαν να πετούν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών ενώ έσπασαν κι ένα περιπολικό. Άλλα δύο αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες σε κεντρικό σημείο της περιοχής, ενώ παρανάλωμα του πυρός έγιναν τουλάχιστον 12 καταστήματα

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης σε μια προσπάθεια να διασπάσουν τις γραμμές των οργισμένων πολιτών, αν και αρχικά η Κομητεία του Σαιντ Λούις αρχικά είχε αρνηθεί το γεγονός. Ωστόσο, λίγο αργότερα, η αστυνομία επιβεβαίωσε τη χρήση δακρυγόνων αλλά και καπνοβομβίδων.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν περισσότεροι από 150 πυροβολισμοί, αν και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος ήταν ο υπεύθυνος για αυτούς.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του, κάλεσε τους πολίτες να σεβαστούν την απόφαση του δικαστηρίου και συνέστησε ψυχραιμία από όλες τις πλευρές.

Έκκληση για ηρεμία από την οικογένεια
Με μια σύντομη ανακοίνωση η οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού απάντησε στην απόφαση της απαλλαγής του αστυνομικού από τις κατηγορίες του φόνου του παιδιού της, απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία.

«Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι επειδή ο δολοφόνος του παιδιού μας δεν θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του. Μολονότι κατανοούμε ότι πολλοί είναι εκείνοι που συμμερίζονται τον πόνο μας, σας παρακαλούμε να διοχετεύσετε την οργή σας σε τρόπους που θα αποτελέσουν μια θετική αλλαγή. Χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί, προκειμένου να διορθώσουμε το σύστημα που επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο».

Κινητοποιήσεις σε όλες τις ΗΠΑ
Την απόφαση περίμεναν εναγωνίως οι ΗΠΑ και οι αντιδράσεις στη μη απαγγελία κατηγοριών ξέσπασαν αστραπιαία σε κάθε μεγάλη πόλη.

Έξω από το Μιζούρι, οι κινητοποιήσεις ήταν μεν οργισμένες αλλά το κλίμα παρέμεινε ειρηνικό.

Στη Νέα Υόρκη, διαδηλωτές με πανό και συνθήματα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» κατέβηκαν στην Τάιμς Σκουεάρ και μπλόκαραν αυτοκίνητα και ταξί κυκλοφορώντας ανάμεσά τους. Πεζοί διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης για λίγη ώρα τη γέφυρα του Μπρούκλιν και τη γέφυρα του Μανχάταν.

Στην Ουάσινγκτον, τα πλακάτ με συνθήματα που στηλίτευαν τη «ρατσιστική τρομοκρατίας της αστυνομίας» εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως μπροστά από τον Λευκό Οίκο.

Στο Σικάγο, πολίτες έκαναν πορεία στην κεντρική Lake Shore Drive με πλακάτ «Δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν» ενώ στο Σιάτλ διαδηλωτές κατέλαβαν κεντρικό δρόμο με καθιστική διαμαρτυρία.

Στη Βοστώνη, συγκεντρωμένοι διαδηλωτές τήρησαν σιγή 4,5 λεπτών στη μνήμη του Μάικλ Μπράουν, όπως είχε ζητήσει η οικογένειά του, πριν ξεκινήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στο Λος Άντζελες, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν στο Λέιμερτ Παρκ, περιοχή με κυρίως αφροαμερικανούς κατοίκους. Σε άλλο σημείο, δύο ξεχωριστές ομάδες μερικών δεκάδων διαδηλωτών προσπάθησαν να μπλοκάρουν την κίνηση σε αυτοκινητόδρομο υψηλής ταχύτητας, προκαλώντας μία σύντομη αναταραχή πριν τελικά αποχωρήσουν, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy