Φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου με 60 ημέρες διαμονής

Τρεις προτάσεις νόμου για επιτάχυνση των διαδικασιών αντί της αναμονής κατάθεσης νομοσχεδίων συζήτησε τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Σημαντικότερη εκ των τριών προτάσεων είναι η παραχώρηση του δικαιώματος σε μη μονίμους κατοίκους της Κύπρου να θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου εφόσον συμπληρώσουν 60 ημέρες διαμονής και πληρούν κάποιες άλλες προϋποθέσεις.

Οι άλλες δύο προτάσεις νόμου τροποποιούν το νόμο για τις πτωχεύσεις και το νόμο για συμφωνίες παροχής χρηματοοικονομικής εξασφάλισης ώστε να αυτές να συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο και να δημιουργείται ομοιόμορφο πλαίσιο ερμηνείας των υφιστάμενων νομοθεσιών (νομική σαφήνεια).

Η πρώτη πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη.

Ο κ. Νεοφύτου κατά τη συζήτηση διευκρίνισε ότι δεν καταργούνται οι 183 ημέρες που ισχύουν με την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά δίνεται το δικαίωμα σε επιχειρηματίες που διαμένουν 60 ημέρες κατά το υπό εξέταση φορολογικό έτος και εφόσον πληροί κάποια άλλα κριτήρια να θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος Κύπρου, εφόσον δεν είναι φορολογικός κάτοικος σε άλλο κράτος.

Η  εκπρόσωπος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου είπε στην Επιτροπή ότι ο Σύλλογος συμφωνεί με τη φιλοσοφία, διαφωνεί με το λεκτικό της πρότασης νόμου επειδή δημιουργεί δυσμενή διάκριση σε βάρος κάποιων φορολογουμένων.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο προτάσεις νόμου η εκπρόσωπος του Συλλόγου ανέφερε ότι κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις αναδιαρθρώσεις δανείων εντοπίστηκαν προβλήματα ευθυγράμμισης με τις υφιστάμενες νομοθεσίες.

Πρόσθεσε πως οι τροποποιήσεις αποσκοπούν ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στον ορισμό σε όλο το νομικό πλαίσιο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy