Φως για την Αμαθούντα!

894

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Τα αιτήματα των ιδιοκτήτων γης στην περιοχή Αμαθούντας έχουν τη δική τους ιστορία. Οι άνθρωποι εδώ και χρόνια αναζητούν την αποκατάσταση και τη δικαίωσή τους. Ζητούν ίση μεταχείριση, ισοπολιτεία ως κράτος δικαίου που όχι μόνο πρέπει να το λέμε, αλλά και να το πράττουμε.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, στη συζήτηση του αυτεπάγγελτου θέματος, που συνυπέγραψαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και στην παρουσία όλων των αρμοδίων του κράτους, συζητήθηκε το θέμα.

Από τη συζήτηση φάνηκε για ακόμα μια φορά η διάκριση, αλλά και η γραφειοκρατία, η έλλειψη συντονισμού διαχρονικά των αρμόδιων θεσμικών ή άλλων υπηρεσιών.

Ας κάνουμε όμως μια χρονολογική αναφορά στο θέμα, αφού αυτό ανάγεται πολύ παλιά. Το 1964, όπου το κράτος προέβη στην απόφαση να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις γης από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Σημειώνω ότι πρωτίστως αυτό που πρέπει να μας απασχολεί στην προκείμενη περίπτωση είναι ο σεβασμός και η προστασία ενός τεράστιου οικισμού με ιστορία και αρχαιολογική σημασία αιώνων.

Δεν επιτρέπεται όμως και προκαλεί τα μέγιστα στο να λαμβάνονται αποφάσεις με αλλότρια κίνητρα. Δεν μπορεί στη ράχη των απλών και φτωχών ανθρώπων να στρώνεται ένα τεράστιο πάρτι για ικανοποίηση των επωνύμων και των μακρυχέρηδων.

Σημαντική για τον αγώνα των ιδιοκτησιών γης στην Αμαθούντα είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Δημήτρη Χριστόφια το 2009, που αναγνωριζόταν το αίτημα και συστήνετο συγκεκριμένη θεραπεία ώστε να γίνει αποκατάσταση του δικαίου. Δυστυχώς, λόγω μιας σειράς προβλημάτων και μετά από παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα δεν προχώρησε το όλο θέμα.

Το ΑΚΕΛ επιχείρησε κατ’ επανάληψη να προωθήσει το θέμα, αγωνίστηκε μαζί με όλους τους επηρεαζόμενους για να υπάρξει οριστική επίλυση του προβλήματος. Αποτέλεσμα, οι ενέργειές του να θέσει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο επί διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Επιτέλους, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών με το Τμήμα Αρχαιοτήτων -και πρέπει να αναγνωριστεί στη σημερινή διευθύντρια κα Ιερωνυμίδου και στους συνεργάτες της η θέληση και η βούληση να δοθεί λύση στο θέμα- έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις που τείνουν να επιλύσουν το πρόβλημα. Το θέμα πλέον βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται η σχετική μελέτη και έγκριση του συγκεκριμένου ποσού, το οποίο με βάση εκτιμήσεις του Κτηματολογίου το 2011 ανέρχεται στα 6,4 εκ. ευρώ.

Διαβεβαιώνουμε όλους τους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή Αμαθούντας ότι θα παρακολουθούμε το θέμα, θα ελέγχουμε την πορεία του, ώστε να υπάρχει θετική και οριστική κατάληξη. Το δίκαιο επιβάλλεται να επικρατήσει. Η Βουλή ζήτησε στο χρονικό διάστημα του ενός μηνός να ενημερώσει σχετικά την επιτροπή για τις εξελίξεις. Πλέον το κράτος έχει την ευθύνη να αποκαταστήσει τους επηρεαζόμενους. Για ακόμη μια φορά διαπιστώνεται ότι με αγώνα, σύνεση και συναίνεση όλα τα προβλήματα μπορούν να βρουν λύση!*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.