Φωτιά άναψαν οι δηλώσεις του πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου

Πνέουν μένεα εναντίον του Υπουργός Υγείας και κυβερνητικοί ιατροί

Φωτιές άναψαν οι προχθεσινές δηλώσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, ότι «πριν μερικά χρόνια γεμίζαμε τα νοσοκομεία με ιατρούς που πουθενά δεν γίνονταν αποδεκτοί εκτός από την Κύπρο και την Αγκόλα», διερωτώμενος μάλιστα ποιο είναι το αποτέλεσμα του συστήματος υγείας… Υπουργός Υγείας και γιατροί του δημοσίου αντέδρασαν έντονα και ”πυροβολώντας” καλούν τον πρύτανη να περιοριστεί στα του οίκου του.

Ο Γιώργος Παμπορίδης καλεί διά ανακοίνωσής του τον κ. Χριστοφίδη να αποσύρει τους «απαξιωτικούς και παντελώς άστοχους», όπως τους αποκαλεί, χαρακτηρισμούς που εκτόξευσε κατά κυβερνητικών γιατρών.

«Το επίπεδο ανθρώπων στο πρόσωπο των οποίων αντιπροσωπεύονται θεσμοί, από τους οποίους η Πολιτεία και η κοινωνία αναμένουν πολλά», δείχνει η δήλωση, αναφέρει σε δική της ανακοίνωση η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών τονίζοντας ότι στην προσπάθειά του ο κύριος πρύτανης να δικαιολογήσει την προχειρότητα, την έλλειψη σχεδιασμού, οράματος και διαφάνειας στα του οίκου του «μίλησε ακόμα μια φορά άκομψα, προσβλητικά και υποτιμητικά για τους ιατρούς των κρατικών νοσηλευτηρίων».

Ο Πρύτανης να μην κρίνει…

Στην ανακοίνωσή του ο Υπουργός Υγείας αναφέρεται σε θλιβερό γεγονός «άτομα τα οποία εκπροσωπούν θεσμούς του κράτους να εκσφενδονίζουν παντελώς άστοχους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για μια ομάδα δημοσίων λειτουργών που υπηρετούν με συνέπεια τον Κύπριο πολίτη και ασθενή, καθημερινά υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες».

«Ο κύριος πρύτανης, φύσει και θέσει, δεν δύναται να κρίνει είτε την επάρκεια είτε την επιστημοσύνη των γιατρών του δημοσίου, πολλώ δε μάλλον χρησιμοποιώντας αφορισμούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς», αναφέρει ο Γιώργος Παμπορίδης, σημειώνοντας ότι «η ενασχόληση του κυρίου πρύτανη με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου θα έπρεπε να του είχε διδάξει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν κάνει δηλώσεις για τα δημόσια νοσηλευτήριά μας».

Ο ίδιος, λέει, επέλεξε να είναι προσεκτικός «και να μην προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με τα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου». Κάλεσε τέλος τον πρύτανη να αποσύρει τις «ατυχείς του δηλώσεις».

«Κριτής των πάντων…»

Το χαρακτηρισμό του «κριτή των πάντων» προσδίδει η ΠΑΣΥΚΙ στον πρύτανη φανερά ενοχλημένη και έκδηλα απογοητευμένη από τις πρόσφατες δηλώσεις του. «Η θέση του ως πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου του επιβάλλει να είναι πιο προσεκτικός και ταυτόχρονα να προβαίνει σε δηλώσεις μετά τη δική του αυτοκριτική», αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ και τονίζει πως «οι θέσεις και οι θεσμοί δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανένα να εκστομίζει απαίδευτα θέσεις άκρως προσβλητικές, που υπολείπονται τεκμηρίωσης και λογικής».

«Ως εκπαιδευτικός και πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου οφείλει τουλάχιστον να προβληματίζεται προτού τοποθετηθεί και προσβάλλει συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών», επισημαίνει η συντεχνία τονίζοντας ότι «η υποτίμηση ή/και δυσφήμιση άλλων επαγγελματιών, όπως και εκπαιδευτικών συστημάτων και πολύ περισσότερο άλλων χωρών σίγουρα δεν αρμόζει σε πρόσωπα που κατέχουν τέτοιες θέσεις».

Η ΠΑΣΥΚΙ υπενθυμίζει στον πρύτανη τους χειρισμούς του σε σχέση με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, όπως επίσης το γεγονός ότι οι φοιτητές της συγκεκριμένης σχολής εκπαιδεύονται επειδή υπάρχουν οι ιατροί, που με τις δηλώσεις του υποτιμά και προσβάλλει. Καλεί το Δ.Σ. του Πανεπιστήμιου Κύπρου όπως τοποθετηθεί σε σχέση με τις συγκεκριμένες θέσεις του κυρίου πρύτανη «και αναμένουμε όπως τον καλέσει σε απολογία για τις προσβλητικές δηλώσεις του ως το ελάχιστο».

Το Δ.Σ. της ΠΑΣΥΚΙ πάντως θα συνέλθει και σε συνεννόηση με τα μέλη της θα αντιδράσει μέσω όλων των νόμιμων διαδικασιών. Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy