Επιβεβαίωσε την πέμπτη πυρηνική δοκιμή η Β. Κορέα

Η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαίωσε ότι προχώρησε σε νέα πυρηνική δοκιμή, την πέμπτη της Βορείου Κορέας, σήμερα το πρωί.

Νωρίτερα, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ένα σεισμικό γεγονός μεγέθους 5,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η δόνηση καταγράφηκε στις 09:30 τοπική ώρα και το εστιακό της βάθος ήταν μηδενικό, κατά το USGS. Σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, η Σεούλ θεωρεί πως υπάρχει “ισχυρή πιθανότητα” η Βόρεια Κορέα να διεξήγαγε μια πυρηνική δοκιμή.

Λίγο αργότερα μεταδόθηκε από το Yonhap ότι το Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας εκτιμά πως η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην πέμπτη πυρηνική της δοκιμή, την “πιο ισχυρή”.

“Θεωρούμε ότι ο Βορράς διεξήγαγε σήμερα μια πυρηνική δοκιμή”, είπε αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας στο πρακτορείο. Η Σεούλ εκτιμά ότι η “η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων”, γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι “η ισχυρότερη” που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα “μέχρι σήμερα”, πρόσθεσε η ίδια πηγή

Για αυτοκαταστροφική πρόκληση μιλά η Σεούλ

Η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χιε, δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε νέα πυρηνική δοκιμή, παραβιάζοντας ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και προχωρώντας σε μια άμεση πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια “αυτοκαταστροφική” πρόκληση που δείχνει την “μανιακή αδιαφορία για τον κίνδυνο” του ηγέτη της χώρας αυτής Κιμ Γιονγκ Ουν και αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, τόνισε η Παρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χιε, συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα σχετικά με τη νέα πυρηνική δοκιμή  της Βορείου Κορέας, ανακοίνωσε η νοτιοκορεάτικη προεδρία.

Ο Ομπάμα και η Παρκ είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη διάρκειας 15 λεπτών περί τις 04:00 (ώρα Κύπρου) καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος, σύμφωνα με την προεδρία της Νότιας Κορέας.

Αντιδράσεις και από άλλες χώρες

Εξάλλου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα, δήλωσε ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα μετά την πυρηνική δοκιμή που υπάρχουν υποψίες ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ. Η δοκιμή αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, τόνισε ο Κισίντα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερο για τη σεισμική δραστηριότητα η οποία καταγράφηκε στην Κορεατική Χερσόνησο, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

“Παρακολουθούμε και συνεχίζουμε να αποτιμούμε την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας στην περιοχή”, ανέφερε το ΣΕΑ σε ανακοίνωσή του.

Στην Κίνα το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας άρχισε κατεπειγόντως ελέγχους για τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σήμερα σε πυρηνική δοκιμή, ανέφερε η κινεζική κρατική τηλεόραση σε μια ανάρτηση σε κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy