Φόβος εναντίον ελπίδας

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Της Ελένης Μαύρου

Αρχές της βδομάδας δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα «Σημερινή» ένα έγγραφο των συνομιλιών για το Κυπριακό που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση… μέχρι που ξεκαθάρισε ότι ήταν του περασμένου χρόνου (19/11/2015)!

Το έγγραφο αναφερόταν στην εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και ουσιαστικά αμφισβητούσε τις πρόσφατες δηλώσεις των δυο ηγετών ότι επιτεύχθηκαν συγκλίσεις που εξασφαλίζουν για όλους ανεξαιρέτως τους Κύπριους πολίτες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, απόκτησης περιουσίας, εγκατάστασης, εργασίας και άσκησης οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας. Είναι υπερβολή, λοιπόν, αν συμπεράνει κάποιος ότι δεν επρόκειτο περί λάθους της εφημερίδας αλλά για σκόπιμη διαρροή με στόχο να προκληθεί σύγχυση;

Ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό είναι φανερό ότι κάποιοι κύκλοι επιστρατεύουν τη σύγχυση με στόχο τη δημιουργία στρεβλών παραστάσεων και την καλλιέργεια της απογοήτευσης και του φόβου.

Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργούν και καθημερινές δηλώσεις του στιλ: «η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί εν κινδύνω, βυθίζεται και χάνεται» ή ότι με τη λύση «θα έχουμε ένα ετοιμόρροπο τουρκικό προτεκτοράτο» ή ακόμα ότι κινδυνεύουμε από την «ατομική βόμβα της πληθυσμιακής μουσουλμανικής έκρηξης»!

Φόβος εναντίον ελπίδας.

Και τα δύο είναι συστατικά της ανθρώπινης υπόστασης. Από τη μια ο φόβος μπροστά στο άγνωστο -που σε καθηλώνει, σε σπρώχνει να λουφάξεις στη γωνιά, σε οδηγεί στην απραξία. Από την άλλη η ελπίδα -που σε σπρώχνει να ριχτείς στη φωτιά, να υψώσεις ανάστημα, να παλέψεις για το καλύτερο αντί να βολευτείς με ότι έχεις… μισή πατρίδα.

Δεν μας παίρνει πια να αναπολούμε τις «παλιές καλές εποχές». Τώρα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να οραματιστούμε και να διεκδικήσουμε νέες. Αλλιώς αυτός ο τόπος δεν θάναι τίποτα πέραν μιας φυλακής ονείρων και ανικανοποίητων προσδοκιών.

Η πορεία της ανθρωπότητας μέσα στους αιώνες είχε πισωγυρίσματα, κινείτο όμως πάντα προς τα μπροστά. Τις μεγάλες αλλαγές τις έφεραν εκείνοι που τόλμησαν να ρισκάρουν. Η ελπίδα ήταν εκείνη που έσπρωχνε τους ανθρώπους να αναμετρηθούν με το μέλλον και να το κερδίσουν.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για το Κυπριακό. Από την έκβαση της επικείμενης συζήτησης του εδαφικού θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η τύχη της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και οκτώ χρόνια. Αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποδείξουμε ότι έχουμε την υπευθυνότητα και την ψυχραιμία να διαχειριστούμε δύσκολες και κρίσιμες φάσεις. Να κρίνουμε από το τελικό αποτέλεσμα, εάν θα υπάρξει τέτοιο, και να μην πυροβολούμε την κάθε προσπάθεια λύσης.

Ο τελευταίος λόγος θα ανήκει, έτσι κι αλλιώς, σε όλους εμάς. Εμείς και κανένας άλλος θα αποφασίσουμε με δημοψήφισμα κατά πόσο απορρίπτουμε ή αποδεχόμαστε τη συνολική διευθέτηση.

Ας βρούμε το θάρρος, λοιπόν, να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα, ώστε να κατανοήσουμε πως μεγαλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας για διαιώνιση της παραμονής της στο νησί είναι η συνεχιζόμενη διαίρεση και κατοχή. Και ας δυναμώσουμε την ελπίδα της ειρηνικής συνύπαρξης, της ανάπτυξης και της ευημερίας σε μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy