ΦΠΑ στα οικόπεδα: Με Ολλανδικό ορισμό αλλά χωρίς αντισταθμιστικά

Νέο νομοσχέδιο σε σχέση με την επιβολή ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες οικοπέδων για οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες, κατέθεσε ξανά το Υπουργείο Οικονομικών.
Η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο αφορά τον ορισμό που επιβάλλεται ΦΠΑ 19% και πού όχι. Ο νέος ορισμός είναι αντιγραφή από την νομοθεσίας της Ολλανδίας, που ήταν και το αίτημα του ΣΕΛΚ και των τραπεζών.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πριν τη διακοπή των εργασιών του Σώματος για τις θερινές διακοπές, αφού υπάρχει ο κίνδυνος η Κύπρος να δεχτεί βαρύ πρόστιμο από την ΕΕ λόγω της καθυστέρησης στη μεταφορά της οδηγίας της ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι με το νέο ορισμό το κράτος ουσιαστικά δεν θα έχει οποιοδήποτε έσοδο.
Εν τω μεταξύ μετά την υιοθέτηση του νέου ορισμού φαίνεται ότι τερματίζεται η συζήτηση για επιπλέον αντισταθμιστικά μέτρα, όπως η πρόταση ΔΗΣΥ – ΕΔΕΚ για επέκταση της απαλλαγής από την καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών. Αυτό τουλάχιστον αναφέρθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Σημειώνεται ότι το άλλο αντισταθμιστικό μέτρο που αφορά την επιβολή ΦΠΑ στην ενοικίαση ακινήτων από εταιρεία σε εταιρεία, με δυνατότητα να το συμψηφίσουν και οι δύο ώστε να γίνεται ταχύτερη η απόσβεση της επένδυσης χωρίς να επηρεάζεται ο ενοικιαστής, ήδη ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο.
Επίσης το Υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει αποδεκτή την πρόταση του ΑΚΕΛ για εξαίρεση της επιβολής ΦΠΑ 19% στις περιπτώσεις αγοράς οικοπέδων με σκοπό την ανέγερση πρώτης κατοικίας.
Κωνσταντίνος Ζαχαριού

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy