Φρένο στην πορεία ιδιωτικοποίησης της CYTA θέλει να βάλει η ΣΗΔΗΚΕΚ

Την αποφασιστικότητα τους να αγωνιστούν ενωμένοι για να βάλουν φρένο στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Cyta, εκφράζουν οι εργαζόμενοι του οργανισμού, μέλη της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ – Cyta σε απόφασή τους στο πλαίσιο του Παγκύπριου Συνεδρίου της συντεχνίας, καλώντας παράλληλα τη Διοίκηση του οργανισμού να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση των αναγκαίων θεσμικών και εσωτερικών αλλαγών.

Το συνέδριο, κατά το οποίο συζητήθηκαν οι θέσεις, η δράση, οι ενέργειες και ο ρόλος της συντεχνίας, τα τελευταία 4 χρόνια και αφού οι Σύνεδροι άκουσαν την εισηγητική ομιλία του Γραμματέα του Κλάδου, Δώρου Θεοδώρου, και τις εξειδικευμένες τοποθετήσεις επί όλων των θεμάτων που αφορούν τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους, ζήτησε, μεταξύ άλλων, όπως γίνουν κοινά αποδεκτές διευθετήσεις για κάλυψη των ελλειμμάτων του Ταμείου Σύνταξης των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ και όπως το ΔΣ του οργανισμού και η Διαχειριστική Επιτροπή εγκαταλείψουν την αδράνεια, επενδύοντας ορθολογικά και απαιτώντας από τους όποιους συνεργάτες με τους οποίους έγιναν επενδύσεις να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Επίσης, οι εργαζόμενοι καλούν το ΔΣ και τη διεύθυνση να επανεξετάσει το ρόλο και την αναγκαιότητα ύπαρξης κάποιων θυγατρικών εταιρειών της, με γνώμονα πάντοτε την εξυπηρέτηση των στρατηγικών στόχων και την προστασία του οργανισμού από πιθανούς κινδύνους.

Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και πρώην Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΤΗΚ Χρίστος Πατσαλίδης αναφέρθηκε σε αλλαγές που αποτελούν αναγκαιότητα και που την κρισιμότητά τους αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε η Cyta να γίνει ακόμη πιο δυνατή, πιο ευέλικτη και πιο ανταγωνιστική και που θα συνεχίσει να διαμορφώνει τις εξελίξεις στον τομέα της και θα είναι, για πάντα, η πρώτη επιλογή αξιοπιστίας των καταναλωτών.

“Αυτό επιβάλλει η ίδια η ιστορία του Οργανισμού, που ήταν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου. Το επιβάλλει όμως και η απαίτηση εξέλιξης της Κύπρου, της οικονομίας και της κοινωνίας της, που θέλει μια Cyta ισχυρή, καινοτόμο και σίγουρη για τον εαυτό της”, πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι κάθε συνδικαλιστική οργάνωση έχει τη δική της διαδρομή, τις δικές της θέσεις και απόψεις, οι οποίες είναι απόλυτα σεβαστές, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι “οι όποιες διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις είναι φυσικές και αναμενόμενες στο πλαίσιο ενός ανοικτού διαλόγου” και “είναι η ίδια η ουσία της Δημοκρατίας και οι αρχές της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης που μας δίνουν τις λύσεις”.

“Μέσα από κοινή προσπάθεια και αμοιβαίο σεβασμό μπορούμε πάντα να γεφυρώνουμε τις όποιες διαφορές”, τόνισε ο κ. Πατσαλίδης.

Ανέφερε επίσης ότι “με τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση όλων, της διοίκησης, της διεύθυνσης και των εργαζομένων και κάνοντας τις αναγκαίες αλλαγές, η Cyta μπορεί να βγει νικητής στη μάχη των προκλήσεων”.

Σε ομιλία του, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης διαβεβαίωσε ότι η ΠΕΟ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του Οργανισμού “για αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της CYTA, στον αγώνα για την υπεράσπιση της συλλογικής σύμβασης και των υγιών εργασιακών σχέσεων”.

Ανέφερε ότι ότι “παρά το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων με τη σχετική απόφαση της Βουλής δεν έχουμε προφανώς αυταπάτες για τις κυβερνητικές προθέσεις”, προσθέτοντας ότι “το νομοσχέδιο για τη CYTA πρόκειται να κατατεθεί και έστω και αν για να αποσπάσουν συμμάχους προσπαθούν να ντύσουν την πρόθεση τους σε ένα πιο αποδεκτό και εύπεπτο περιτύλιγμα, εντούτοις για μας είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα βρίσκεται στη μεθόδευση”.

Είτε μετοχοποίηση την πουν είτε αποκρατικοποίηση, είτε μερική είτε ολική, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ΑΤΑ, ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι αναμένεται σκληρή μάχη και πρόσθεσε ότι από τις συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει απόσταση στις θέσεις που χωρίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα με τους εργοδοτικούς συνδέσμους.

Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται ούτε να εγκαταλείψουμε τον θεσμό, ούτε να συναινέσουμε σε μια φόρμουλα, η οποία, ενώ θα καταλήγει ότι ο τιμαριθμικός δείκτης επιβάλλει να πάρουν οι εργαζόμενοι 10 να τους δίνουν 5, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “μια τέτοια ρύθμιση αντί να είναι αυτόματη διαδικασία προστασίας των μισθών από τη διάβρωση που δέχεται από τον πληθωρισμό, θα είναι αυτόματη υπόσκαψη των μισθών”.

Ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται αγώνας για την επαναφορά σημαντικών κοινωνικών δικαιωμάτων που αφορούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι συνταξιούχοι που τα εισοδήματα τους έχουν κατακρεουργηθεί με απώλειες που ξεπερνούν το 30%, οι πολύτεκνοι, οι οικογένειες με φοιτητές, για δημιουργία υποδομών διευκολύνσεων στις εργαζόμενες γυναίκες και για τους νέους που μαστίζονται από την ανεργία και την έλλειψη προοπτικής.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κυρίτσης, αφού ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση έχει σταλώσει, είπε ότι “οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και αυτό είναι ευθύνη και υποχρέωση των ηγετών” και “να επικεντρωθούν και στα ουσιαστικά”, προσθέτοντας ότι “αν δεν γίνει αυτό και η διαδικασία καταρρεύσει, τότε το πλήγμα για την ιδέα της λύσης και της επανένωσης θα είναι ισχυρότατο και ο αγώνας για την ειρήνευση και την αποτροπή της διχοτόμησης και της μονιμοποίησης των αποτελεσμάτων του πολέμου και της κατοχής, θα γίνει πολύ πιο δύσκολος”.

Είπε ακόμη ότι η ΠΕΟ μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις “εργαζόμαστε με συνέπεια και σταθερότητα εδώ και πολλά χρόνια για να στηρίξουμε την ιδέα της ειρηνικής συμβίωσης, την ιδέα της επανένωσης της χώρας και του λαού μας με όραμα μια ειρηνική και ασφαλισμένη πατρίδα μέσα στην οποία θα μπορούμε να αναπτύξουμε τους κοινούς ταξικούς μας αγώνες για μια ποιοτικά καλύτερη κοινωνία ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης”.

“Απαιτούμε από τους ηγέτες να μείνουν μακριά από σκοπιμότητες και παιχνίδια επίρριψης ευθυνών και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων”, πρόσθεσε.

Σε χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΤΗΚ Ρένα Πάνου Ρουβιθά είπε ότι “η αποστολή μας είναι να οδηγήσουμε την cyta με ταχύτητα στον δρόμο της εξέλιξης και να κάνουμε τα πάντα για τη μεγιστοποίηση της αξίας της, η οποία αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τους ίδιους τους εργαζομένους, για την οικονομία και για την κοινωνία του τόπου”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι “στην ιστορική μας πορεία δεν φοβηθήκαμε τις προκλήσεις και δεν θα τις φοβηθούμε και τώρα γιατί βλέπουμε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες που μας δίνουν ώθηση να πάμε πιο μπροστά” και πρόσθεσε ότι ο οργανισμός έχει σφυρηλατηθεί στα δύσκολα και έχει αποδείξει ότι μπορεί, έχει ανθρώπους με ταλέντο και ικανότητες παντού, σε κάθε διεύθυνση, υπηρεσία και τμήμα.

“Σήμερα, στο κομβικό σημείο που βρισκόμαστε είναι επιβεβλημένο να υιοθετήσουμε μια νοοτροπία και μια κουλτούρα ανοικτή στην αλλαγή γιατί μόνο όποιος αλλάζει και προσαρμόζεται, ειδικά στον τομέα μας μπορεί να βλέπει καθαρά το μέλλον”, ανέφερε.

Η κ. Ρουβιθά είπε ότι “όχι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και η διεύθυνση είναι ανοικτές στην αλλαγή κάτι που επιβεβαιώνεται από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού”.

“Θα κάνουμε αυτά που χρειάζεται να γίνουν ώστε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες που η κυπριακή κοινωνία έχει από εμάς ως οργανισμό αλλά και που εμείς έχουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι οι ραγδαίες αλλαγές που διαδραματίζονται στον κλάδο διεθνώς έχουν μεταβάλει τον παραδοσιακό τρόπο ανάπτυξης και λειτουργίας της cyta και πρόσθεσε ότι “οι προσπάθειες μας εστιάζονται στην θωράκιση της cyta απέναντι στον ανταγωνισμό καθώς και στη δημιουργία μιας εξωστρεφούς δυναμικής που αξιοποιεί συνεργασίες και δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον”.

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής cyta Μιχάλης Αχιλλέως είπε ότι τελικός στόχος είναι το σχέδιο προαγωγών να εγκριθεί από όλα τα Σώματα εντός του 2017.

Είπε ακόμη ότι ο εκσυγχρονισμός για την cyta είναι μια συνεχής διαδικασία και η παρούσα φάση διαλόγου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αποσκοπεί όπως γίνουν επίσης ριζικές αλλαγές στα συστήματα διεύθυνσης και διοίκησης, στους κανονισμούς και στην εταιρική διακυβέρνηση.

Με αυτό το υπόβαθρο προετοιμάζεται το έδαφος που θα ενισχύσει καθοριστικά την επάρκεια και την εδραίωση της βιωσιμότητας του οργανισμού παράγοντες ιδιαίτερα σημαντικοί στις σημερινές συνθήκες, πρόσθεσε.

Ο Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ(ΠΕΟ)-Cyta Δώρος Θεοδώρου είπε ότι η Κυβέρνηση επανέρχεται σήμερα με ένα νέο νομοσχέδιο για δημιουργία λέει ιδιωτικής εταιρείας στην οποία θα μεταφέρει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της CYTA και θα δώσει μέρος των μετοχών στον ιδιώτη, ο οποίος όμως θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας, προσθέτοντας ότι “αυτό για μας είναι η αρχή της εξ’ ολοκλήρου ιδιωτικοποίησης του οργανισμού μας”.

Ανέφερε ότι η Cyta “ανήκει στον κυπριακό λαό και οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης ή μετοχοποίησης ουσιαστικά αποτελεί ξεπούλημα αυτού του δημόσιου πλούτου” και πρόσθεσε ότι η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-CYTA απαιτεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκσυγχρονισμού του οργανισμού μας το συντομότερο δυνατό.

“Ο διάλογος για τον εκσυγχρονισμό είναι σε εξέλιξη και μάλιστα μπορώ να πω πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο σε ό,τι αφορά στις διαβουλεύσεις με τη διεύθυνση”.

“Τα επιχειρήματα κάποιων, για να δικαιολογήσουν την άποψη για ιδιωτικοποίηση, πως τάχα ο οργανισμός οδεύει προς κλείσιμο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Αυτά τα ακούμε από το 1993. Ο οργανισμός εξακολουθεί να είναι, κερδοφόρος, πρώτος στην τεχνολογική ανάπτυξη και πρώτος στην ικανοποίηση του κοινού για ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξυπηρέτησης”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το Ταμείο Σύνταξης του οργανισμού, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι η τελευταία αναλογιστική μελέτη έδειξε πως το έλλειμμα στο Ταμείο ήταν της τάξης των 170 εκ. ευρώ και απ’ ότι φαίνεται η επόμενη μελέτη θα δείξει πως αυτό αυξάνεται στα 230 εκ ευρώ και πρόσθεσε ότι η περίοδος των δέκα χρόνων που καθορίστηκε για αποπληρωμή του ελλείμματος, θεωρούμε πως είναι υπερβολική και θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Θέση της ΣΗΔΗΚΕΚ είναι ότι “επιβάλλεται η χρήση κάθε νόμιμου μέσου (περιλαμβανομένου και του «όπλου» των Αστικών Αγωγών) για την αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους για το Ταμείο και τα μέλη του”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αστικές αγωγές θα πρέπει να κινηθούν εναντίον των αντισυμβαλλόμενων μερών, εναντίον αυτών δηλαδή που εισέπραξαν τα λεφτά μας, ειδικά εκεί όπου η αθέτηση των συμβατικών τους υποχρεώσεων είναι εμφανής”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy