FT: Υποσχόμενη, πλην τελευταία, ευκαρία στο Κυπριακό

Ως την πιο πολλά υποσχόμενη αλλά ίσως και την τελευταία ευκαιρία λύσης του Κυπριακού, χαρακτηρίζει τις τρέχουσες συνομιλίες δημοσίευμα των Financial Times.

Αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί θέλουν να διατηρήσουν τη δυναμική που έχουν χτίσει τον τελευταίο χρόνο και ότι αν αυτοί αποτύχουν «δεν είναι βέβαιο πως οι νεότεροι πολιτικοί θα μπουν στον κόπο μίας νέας απόπειρας».

Ο συντάκτης σχολιάζει ότι η αισιοδοξία πως μία συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει μετά και την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο μετριάζεται από την παραδοχή ότι πολλά ακανθώδη ζητήματα, όπως το περιουσιακό και οι εγγυήσεις ασφαλείας παραμένουν άλυτα.

«Ο δρόμος μπροστά μας δεν θα είναι σπαρμένος με τριαντάφυλλα. Θα είναι γεμάτος δυσκολίες, οι οποίες απαιτούν σκληρή δουλειά για να ξεπεραστούν», δηλώνει στην εφημερίδα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι μια συμφωνία όχι μόνο θα επανένωνε το νησί, αλλά τουλάχιστον θεωρητικά θα επέτρεπε «τη δίκαιη και συντεταγμένη αξιοποίηση των άφθονων πόρων φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου» και θα προσέφερε μια «αχτίδα ελπίδας» για την Τουρκία ως προς την πορεία ένταξής της στην ΕΕ.

Σημειώνεται στη συνέχεια ότι από την οπτική της Άγκυρας όσο η Ελλάδα θεωρείτο δυνητικός αντίπαλος είχε νόημα η χρηματοδότηση των κατεχομένων, η διεκδίκηση ύπαρξης του ψευδοκράτους και η παραμονή περίπου 35.000 στρατιωτών εκεί. Ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα, οι υπολογισμοί της Άγκυρας άλλαξαν μετά το 1999 και την προσέγγιση με την Αθήνα μετά από τους σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες, την ανταλλαγή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διπλωματική προσέγγιση που διατηρείται έκτοτε.

«Μία συμφωνία επί της Κύπρου θα απαιτούσε δύσκολες αποφάσεις από τον κ. Ερντογάν, όπως η απομάκρυνση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί», σχολιάζει η εφημερίδα, παραθέτοντας εκτιμήσεις διπλωματών που λένε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό υπονοεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού. Ως επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης επισημαίνεται από την εφημερίδα ότι η Άγκυρα αποδέχθηκε τελικά το άνοιγμα μόνο ενός κεφαλαίου των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων αντί των πέντε που απαιτούσε ως αντάλλαγμα.

Στα υπόλοιπα εμπόδια που όπως σημειώνεται υπάρχουν για το Κυπριακό, αναφέρεται η πολιτική αναταραχή στα κατεχόμενα, ενώ το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας πως η ελληνοκυπριακή ηγεσία τελεί υπό πίεση από σκληροπυρηνικά κόμματα και τμήματα του κοινού που επί μακρώ αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία.

«Ενώ πολλά σημάδια δίνουν ελπίδα, για τους λόγους αυτούς μία συνολική συμφωνία ειρήνευσης πριν από το τέλος του 2016 δεν είναι καθόλου σίγουρη», καταλήγει το άρθρο των Financial Times.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy