FT: Πρόταση με αστερίσκους για βίζα στους Τούρκους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει την Τετάρτη την άρση της απαίτησης θεώρησης διαβατηρίων (βίζα) για τη μετακίνηση Τούρκων υπηκόων στις χώρες της ζώνης Σένγκεν, αλλά με τη σημείωση ότι έως και εννέα από τα 72 κριτήρια εξακολουθούν να μην έχουν υλοποιηθεί, αναφέρει ανταπόκριση των Financial Times από τις Βρυξέλλες.

Επικαλούμενη πηγές με γνώση της πρότασης της Κομισιόν, η βρετανική εφημερίδα συμπληρώνει ότι μία ανανεωμένη έκθεση θα συνταχθεί στα μέσα Ιουνίου επί αυτών των ενεργειών της Τουρκίας που εκκρεμούν. Η έκθεση θα ασκήσει πίεση στην Άγκυρα να περάσει τα εναπομείναντα απαιτούμενα μέτρα πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη ψηφίσουν επί της τελικής άρσης της απαίτησης για βίζα στα τέλη Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Άγκυρας έναντι της Κύπρου σημειώνεται ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τα μέτρα που συνιστούν διάκριση σε βάρος των Κύπριων πολιτών. «Αυτό αναμένεται μέσω ενός διατάγματος που θα τίθεται σε ισχύ όταν δοθούν στην Τουρκία τα δικαιώματα σχετικά με τη βίζα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Κατά το δημοσίευμα, οι πιο δύσκολες από τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Άγκυρας περιλαμβάνουν την ενίσχυση της προστασίας δεδομένων ώστε να καλύπτουν και τη δράση ορισμένων υπηρεσιών ασφαλείας, την αναθεώρηση της τρομοκρατικής νομοθεσίας για να προστατεύονται καλύτερα τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη λήψη μέτρων κατά της διαφθοράς που θα αυξάνουν την διαφάνεια στη χρηματοδότηση κομμάτων.

«Είναι όλα ένας εφιάλτης», σχολιάζει στην εφημερίδα ένας διπλωμάτης που εμπλέκεται στις συζητήσεις, ενώ ένας άλλος λέει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, στο πλαίσιο της οποίας προωθείται η άρση της υποχρέωσης για βίζα, περιέχει «τους σπόρους της καταστροφής της».

Όπως σημειώνεται, ορισμένα τεχνικά κριτήρια, όπως τα βιομετρικά διαβατήρια, δε θα έχουν εκπληρωθεί έως τον Ιούνιο. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ελπίζουν επίσης ότι η ΕΕ θα παραβλέψει και κάποιες άλλες αμφιλεγόμενες απαιτήσεις που δε θα έχουν υλοποιηθεί, τις οποίες οι ίδιοι θεωρούν αχρείαστες ή πολιτικά αδύνατες.

Αξιωματούχος δηλώνει ότι αυτό θα είναι η τέλεια αφορμή για Ολλανδούς, Γάλλους και Γερμανούς να αρνηθούν την άρση της βίζας εν μέσω αντιδράσεων στο εσωτερικό τους. «Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απλά δε θα δεχθεί μία πολιτική προχειρότητα, οι Τούρκοι δε θα μπορέσουν να το διεμβολίσουν», προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος.

 

 

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα με τις θεωρήσεις για τους Τούρκους, λέει στο ΚΥΠΕ ο ΚΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί και αξιολογεί καθημερινά τις εξελίξεις σε σχέση με την θεώρηση διαβατηρίων για Τούρκους υπήκοους και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εσωτερικές συσκέψεις σε επίπεδο τεχνοκρατών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις διαβουλεύσεις που γίνονται για άρση της απαίτησης θεώρησης διαβατηρίων για τη μετακίνηση Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η θέση της Κύπρου συνοψίζεται στην ανάγκη, όπως εξάλλου ισχύει για όλα τα κράτη που επιθυμούν φιλελευθεροποίηση εισόδου για υπηκόους τους σε κράτη μέλη της ΕΕ, όπως εφαρμόσουν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια έναντι όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε ακόμη ότι την Τετάρτη η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει στο Συμβούλιο της ΕΕ, δηλαδή στα κράτη μέλη της Ενωσης, την τρίτη αξιολόγηση σε σχέση με την υλοποίηση από πλευράς Τουρκίας των 72 κριτηρίων που προαπαιτούνται για φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους υπηκόους και ότι θα ακολουθήσει συζήτηση σε επίπεδο κρατών μελών.

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για νομοθετική πράξη απαιτείται να γίνει σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να υπάρχει και η συγκατάθεση του Κοινοβουλίου.

 

Δεν σχολιάζει η Κομισιόν τα δημοσιεύματα και τις διαρροές σε σχέση με το πιθανό περιεχόμενο της έκθεσης για τις θεωρήσεις διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Αντιθέτως παραθέτει το ιστορικό της συμφωνίας του Μαρτίου και παραπέμπει στο τελικό κείμενο που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη.

H Mίνα Αντρέεβα, Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: “όπως γνωρίζετε , η Κομισιόν εργάζεται από κοινού με την Τουρκία για να διασφαλίσει ότι όλες οι εκκρεμείς απαιτήσεις του χάρτη πορείας για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων πληρούνται”.

“Η Τουρκία έχει κάνει πολλές προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες για να εκπληρωθούν τα κριτήρια , συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του κανονισμού για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για μη – πρόσφυγες από τη Συρία . Η απελευθέρωση της βίζα αποτελεί το κλειδί για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας . Την Τετάρτη , η Κομισιόν θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και θα αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να προτείνει την άρση των προϋποθέσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες , σύμφωνα με τη συμφωνία στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας”, είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση αυτή δεν είναι η τελική, αλλά θα ακολουθήσει νέα τον Ιούνιο.

Πηγή της Κομισιόν με πολύ καλή γνώση του θέματος διαβεβαίωσε το ΚΥΠΕ ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να γίνουν εκπτώσεις σε σχέση με το πνεύμα και το γράμμα των προαπαιτούμενων, ενώ η Κομισιόν και οι άλλοι κοινοτικοί θεσμοί δεν πρόκειται να δώσουν το τελικό “ΟΚ” αν δεν αρθούν οι διακρίσεις εις βάρος των Κυπρίων πολιτών.

Η ίδια πηγή παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων Γιούνκερ, Μογκερίνι, Τίμμερμανς και Χαν για το θέμα, αλλά και όλων των εκπροσώπων της Κομισιόν που τοποθετούνται επί τους θέματος από τις 18 Μαρτίου.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy