Φταίνε οι φύλακες, όχι οι προϊσταμένοι τους, λέει το ΥΔΔΤ για την απόδραση

Η χθεσινή απόδραση από τις Κεντρικές Φυλακές οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα όπως διαφάνηκε από την άμεση διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες απέδρασαν οι δύο κρατούμενοι, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ευθύνες των τριών μελών του προσωπικού, τα οποία υπηρετούσαν στο Κέντρο Ελέγχου των Φυλακών, όπου βρίσκονται τα κλειστά συστήματα παρακολούθησης, το σύστημα συναγερμού και το σύστημα lazer, θα διερευνηθούν.

Όπως αναφέρεται, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει διορίσει ερευνώντα λειτουργό, μετά και από εισήγηση της Διευθύντριας των Φυλακών, ο οποίος θα εξετάσει τις πειθαρχικές ευθύνες, ενώ έχει ζητηθεί σήμερα από τη Διεύθυνση των Φυλακών και η διεξαγωγή ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης από την Αστυνομία.

Επισημαίνεται ότι περιμετρικά η νεκρή ζώνη των Φυλακών καλύπτεται από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, σύστημα lazer και σύστημα συναγερμού, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, κατά τη διάρκεια του συμβάντος βρισκόταν σε αθόρυβη λειτουργία και ενώ ηχούσαν για περίπου 1 ώρα, τα άτομα που υπηρετούσαν στο Κέντρο Ελέγχου δεν το είχαν αντιληφθεί.

Διαφάνηκε από την προκαταρκτική έρευνα, προστίθεται, ότι η απόδραση δεν ήταν προσχεδιασμένη, αφού οι δύο κρατούμενοι βρίσκονταν για μία ώρα στη νεκρή ζώνη των Φυλακών και πηγαινοέρχονταν άσκοπα, ψάχνοντας τρόπο να διαφύγουν. Συνεπώς, αναφέρει η ανακοίνωση, θα εξεταστεί και το γεγονός ότι ενώ ο συναγερμός ηχούσε επί 1 ώρα και σε τέτοια περίπτωση η ειδοποίηση μεταφέρεται και σε οθόνη ενώπιον τους, τα τρία μέλη του προσωπικού δεν έδωσαν καμία σημασία.

Η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών αναφέρει ότι ο ένας κρατούμενος συνελήφθη άμεσα από τους δεσμοφύλακες που βρίσκονταν σε περίπολο, ενώ ο δεύτερος συνέχισε να τρέχει προς άγνωστη κατεύθυνση. Έρευνες για τον εντοπισμό του διεξάγονται, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, από χθες και συνεχίζονται και σήμερα.

Αναφέρεται επίσης ότι εφόσον αποτελούσε ευθύνη των τριών δεσμοφυλάκων που βρίσκονταν στο σημείο ελέγχου η παρακολούθηση του συστήματος συναγερμού, η Διεύθυνση έχει εισηγηθεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα από την αρμόδια αρχή.

Προστίθεται ότι στα πλαίσια της διαφάνειας υπήρξε άμεσα πλήρης δημοσιοποίηση των γεγονότων και του τρόπου λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας που διαθέτει το Τμήμα Φυλακών, τα οποία αποδείχθηκαν ότι είναι υψηλού επιπέδου, λειτουργούν αποτελεσματικά και δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με τα συστήματα τα οποία παραλάβαμε.

Χωρίς καμία τάση ωραιοποίησης της κατάστασης, αναφέρει η ανακοίνωση, “ενημερώνουμε ότι το σύστημα παρακολούθησης που υπήρχε παλαιότερα ήταν προβληματικό με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί, εν αντιθέσει με τα νέα, σύγχρονα συστήματα που διαθέτουν σήμερα οι Κεντρικές Φυλακές, τα οποία έχουν αναβαθμιστεί και ενισχυθεί με σύστημα κλειστό σύστημα παρακολούθησης (CCTV) σύστημα lazer και σύστημα συναγερμού στο χώρο της νεκρής ζώνης των Φυλακών”.

“Οι οποιεσδήποτε ευθύνες παραμένουν να είναι αποκλειστικές ευθύνες των μελών που κατά το δεδομένο χρόνο είχαν την ευθύνη για τη διασφάλιση της λειτουργίας των συστημάτων αυτών. Δυστυχώς, ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει αστάθμητος και παρότι σε αυτές τις περιπτώσεις διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της λειτουργίας ακόμη και των πιο σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας, επαφίεται στο βαθμό υπευθυνότητας και ευσυνειδησίας που επιδεικνύει ο εκάστοτε δεσμοφύλακας, ο οποίος έχει καθήκον να τα χειρίζεται με συνέπεια”, σημειώνεται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αμέλεια των τριών δεσμοφυλάκων – οι οποίοι έτυχαν και της κατάλληλης εκπαίδευσης για τον χειρισμό των συγκεκριμένων συστημάτων – δεν πρέπει να επισκιάσει ή να μηδενίσει τις προσπάθειες των υπολοίπων μελών του Τμήματος Φυλακών, τα οποία από χθες συμμετέχουν στις τεράστιες προσπάθειες που γίνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας, αλλά και σήμερα για εντοπισμό του δεύτερου κρατουμένου. Πρόκειται τόσο για μέλη που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας και κλήθηκαν στο καθήκον, αλλά και για μέλη που οικειοθελώς προσήλθαν για να συνδράμουν, καταλήγει η ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy