Γ.Ε: Επιβεβαιώνει την καταγγελία Χαραλαμπίδου

O Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι «Το γεγονός ότι ο οίκος Freshfields είχε αναλάβει διαιτησία εναντίον της Δημοκρατίας, θεωρήθηκε από την Νομική Υπηρεσία ως λόγος για τη μη ανάθεση σ’ αυτόν άλλων συμβουλευτικών υπηρεσιών».

Όπως αποκαλύφθηκε νωρίτερα ο συγκεκριμένος οίκος διεκδικούσε από την ΚΔ αποζημιώσεις 1,05 δις ενεργώντας εναντίον της ΚΔ και εκ μέρους της Marfin Investment Group Holding SA, του Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων 17 επενδυτών στην πρώην Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα.

Αυτούσια η απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα (κατεβάστε το pdf)

Σε απάντηση της σημερινής επιστολής σας σχετικά με το πιο πάνω θέμα, επιθυμώ όπως παραθέσω τα ακόλουθα στοιχειά:

Στις 9/9/2013, ο οίκος Freshfields Bruckhaus Deringer υπέβαλε γραπτό αίτμα για διαιτησία ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενεργώντας εκ μέρους της Marfin Investment Group Holdings SA, του Ανδρέα Βγενόπουλου και 17 άλλων Ελλαδιτών επενδυτών στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα.

Επικαλούμενη τη Διακρατική Συμφωνά μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Αμοιβαία Προώθηση και προστασία των επενδύσεων που τέθηκε σε ισχύ το 1993, σε γραπτό αίτημα για διαιτησία που υπέβαλε η Freshfields εκ μέρους των πελατών της εναντίον της Δημοκρατίας, ισχυρίζεται ότι η Κύπρος:

1.Απαλλοτρίωσε τις επενδύσεις των αιτητών πελατών της χωρίς άμεση, δίκαιη, ικανοποιητική και αποτελεσματική αποζημίωση.

2.Απέτυχε να μεταχειριστεί δίκαια και να προστατεύσει τις επενδύσεις των αιτητών της οποίες έβλαψε με αδικαιολόγητες δυσμενείς ενέργειες.

Και διεκδικεί εναντίον της Δημοκρατίας την καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων και εξόδων, τα οποία υπολογίζει σε 1,05 δις. ευρώ.

Κατά τον Μάρτιο 2013, την προώθηση της Διαιτησίας εκ μέρους των αιτητών, ανέλαβε ο νομικός οίκος The Three Crowns τον οποίο συνέστησαν τρία ανώτατα στελέχη της Freshfields τα οποία απεχώρησαν.

Η ακρόαση της Διεθνούς Διαιτησίας έχει περατωθεί πριν μερικούς μήνες και η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου έχει επιφυλαχθεί.

Προς υπεράσπιση των θέσεων της η Δημοκρατία καταβάλλει μέσω ομάδας λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας τεράστιες προσπάθειες σε συνεργασία με τον νομικό οίκο Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP.

Από την έναρξη της διαιτησίας μέχρι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία προς υπεράσπιση της κατέβαλε ως έξοδα Διαιτησίας, δικηγορικά έξοδα και έξοδα εμπειρογνωμόνων, το συνολικό ποσό των 12.273.968 ευρώ.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις κατά τις οποίες η Νομική Υπηρεσία προτίθεται να αναθέσει συμβουλευτικές υπηρεσίες, κατά κανόνα αποτείνεται σε διάφορους νομικούς οίκους τους οποίους θεωρεί ως κατάλληλους και ζητά από αυτούς να υποβάλουν την οικονομική τους πρόταση και να δηλώσουν κατά πόσο έχουν οποιαδήποτε σύγκρουση συμφέροντος ή άλλο κώλυμα που ενδεχόμενα να τους εμποδίζει από το να αναλάβουν την εκπροσώπηση της Δημοκρατίας.

Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οίκος Freshfields είχε αναλάβει την προαναφερθείσα διαιτησία εναντίον της Δημοκρατίας, θεωρήθηκε από την Νομική Υπηρεσία ως λόγος για τη μη ανάθεση σ’ αυτόν άλλων συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Με εκτίμηση
Κώστας Κληρίδης
Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy