Γ. Γεωργίου: “Οι κυβερνώντες έχουν αποκόψει πέραν των €400 εκατομ. από τον τομέα της υγείας”

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης Αναστασιάδη αναφορικά με τη δημόσια υγεία, εκτόξευσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018.

Χαρακτηρίζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό ως προϋπολογισμό αυστηρής λιτότητας, ο κ. Γεωργίου είπε πως «οι κυβερνώντες έχουν αποκόψει συνολικά αυτά τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής τους πέραν των €400 εκατομμυρίων από τον τομέα της υγείας».

Μίλησε για αποχώρηση ιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια, την έλλειψη αναλωσίμων, «με τις κλινικές που υπολειτουργούν και κινδυνεύουν να κατεβάσουν ρολά, ενώ οι πρώτες βοήθειες ασφυκτιούν».

«Το χειρότερο απ’ όλα», είπε, είναι το κινδυνεύουν ζωές. Η παρούσα κυβέρνηση έχει δώσει εξετάσεις και απέτυχε παταγωδώς στα θέματα υγείας. Περισσότερο την ενδιαφέρει να ευημερούν οι αριθμοί, κάτι που δεν συμβαίνει παρά οι άνθρωποι. Μια πολιτική επιφανειακή και ευκαιριακή, ώστε να βολεύει σχεδιασμούς και συμφέροντα περισσότερου του ιδιωτικού τομέα».

Αναφορικά με το προϋπολογισμό για την υγεία για το 2018, ο κ. Γεωργίου σημείωσε οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά €21 εκατ στα συνολικά €581,3 εκατ, εκ των οποίων μόνο το €2,65 εκατ σε αναπτυξιακές δαπάνες.

«Εύλογα δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά. Πού είναι τα έργα υποδομής, τα αναπτυξιακά έργα, οι δαπάνες που καταστήσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια ικανά και επαρκή για να μπορέσουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό του ιδιωτικού τομέα; Πώς θα στελεχώσουν τις κλινικές σε παγκύπρια βάση από την στιγμή που με την αυτονόμηση δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν;», είπε.

Μίλησε επίσης για καθυστέρηση της κυβέρνησης για την υλοποίηση του ΓΕΣΥ «λόγω της περιπλάνησης για τη εφαρμογής ενός πολυασφαλιστικού ΓΕΥΣΥ» και πρόσθεσε πως το μονοασφαλιστικό ΓΕΣΥ κατόπιν πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργίου είπε πως «το ΑΚΕΛ και η κυπριακή Αριστερά και πάλιν θα είναι πρωταγωνιστές, πάνω απ’ όλα για την Κύπρο και το λαό μας. Χωρίς σκοπιμότητες και υπολογισμούς».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy