Γ. Ομήρου – Δ. Παπαδάκης κατά της στάσης ΕΔΕΚ για τον κανονισμό για το “Ενωτικό”

Την αντίθεσή του για τη στάση που κράτησε η ΕΔΕΚ στην πρόταση για το ενωτικό δημοψήφισμα, εκφράζει ο τέως πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε σήμερα ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι θεωρεί υπερβολικές τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων, ωστόσο θεωρεί παράλληλα ότι η Βουλή έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάζεται ως νομιμοποιημένη πολιτικά μια νομοθετική πρωτοβουλία του ΕΛΑΜ.

Αυτούσια η ανακοίνωση του κ. Ομήρου:

Το θέμα που δημιουργήθηκε από την υιοθέτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοθετικής κανονιστικής ρύθμισης, για αναφορά στα Σχολεία για το Ενωτικό δημοψήφισμα φαίνεται εκ πρώτης όψεως ασήμαντο. Δεδομένου ότι υπήρχε ήδη αναφορά στα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και γιατί στα πλαίσια των γιορτασμών για τον αντιαποικιακό – εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 το Ενωτικό δημοψήφισμα του 1950, ως άρρηκτα συνδεδεμένο με εκείνο τον αγώνα, έχει εξέχουσα και περίοπτη θέση.

Ως εκ τούτου, οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τουρκοκυπριακής πλευράς είναι όχι μόνο αδικαιολόγητες αλλά επιπρόσθετα εξοργιστικά και προκλητικά απαράδεκτες. Και ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέμνησε τα «πανηγύρια»  και τους γιορτασμούς του πελώριου εγκλήματος της τουρκικής εισβολής και της έκνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους που συνιστούν ετήσια, κολοσσιαία πρόκληση προς τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Ωστόσο το θέμα που προκύπτει είναι ότι δυστυχώς επετράπη η διαμόρφωση πλειοψηφίας εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάζεται ως νομιμοποιημένη πολιτικά μια νομοθετική πρωτοβουλία ενός μισαλλόδοξου μορφώματος, ομογάλακτου της νεοφασιστικής – νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ενός μορφώματος του οποίου οι απόψεις και η λεγόμενη ιδεολογία, της έξαλλης πατριωτικής πλειοδοσίας και πατριδοκαπηλείας οδήγησαν τον τόπο στην εθνική καταστροφή.

Το θέμα είναι ότι οι θιασώτες, διαπρύσιοι οπαδοί και απολογητές του άθλιου εσμού των δήθεν ενωτικών και υπερελλήνων, που βαρύνονται με το εθνικό ανόμημα της κατάλυσης της δημοκρατίας, που οδήγησε στην εφιαλτική  επέλαση του τουρκικού Αττίλα τολμούν να παρουσιάζονται και σήμερα ως παραδίδοντες μαθήματα της αλήστου μνήμης «εθνικής και ηθικής διαπαιδαγώγησης».

Λοιπόν, το μέγα θέμα δεν είναι η ούτως ή άλλως επιβαλλόμενη απόδοση τιμής στους αγνούς και υπέροχους αγώνες του λαού μας. Με τα Οκτωβριανά, με το Ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 και τη μοναδική επανάσταση της νεότερης ιστορίας του Ελληνισμού εκείνη του 1955-59.

Το μέγα θέμα είναι γιατί ατυχώς αφέθηκαν να εμβαπτισθούν στην «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» και να εμφανίζονται πάλλευκοι πλειοδοτούντες και καθοδηγούντες σε πατριωτισμό και εθνικές ευαισθησίες, οι νοσταλγοί των πιο μαύρων σελίδων της σύγχρονης Κυπριακής και Ελληνικής Ιστορίας.

Εξ άλλου, ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης αντέδρασε στη στάση της ΕΔΕΚ στην ψήφιση του κανονισμού που πρότεινε το ΕΛΑΜ.

«Δεν προσφέρουμε τίποτα με το εξαντληθούμε σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις και σε ένα ανταγωνισμό να αποδείξουμε ότι είμαστε πιο Έλληνες από τον άλλο», τόνισε ο κ. Παπαδάκης, προσθέτοντας ότι «Τη στιγμή που η Τουρκία εργάζεται μεθοδικά για αποαναγνώριση της Κ.Δ και μας αποκαλεί ελληνοκυπριακή διοίκηση εμείς φροντίζουμε να τους δίνουμε όπλα».
Ολόκληρη η ανάρτηση

Με ευκαιρία την ψήφιση της τροπολογίας για το ενωτικό δημοψήφισμα πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να πει τι θέλει ο καθένας και τι σκέφτεται στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν προσφέρουμε τίποτα με το εξαντληθούμε σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις και σε ένα ανταγωνισμό να αποδείξουμε ότι είμαστε πιο έλληνες από τον άλλο αγνοώντας βασικές πραγματικότητες και παράλληλα να σταματήσουμε να ενεργούμε με φοβικό τρόπο μήπως…

Γνωρίζω ότι γίνεται ήδη αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα στα σχολεία και μάλιστα θα μπορούσε να συνδεθεί καλύτερα με τους εορτασμούς της 1ης Απριλίου. Κατέθεσαν την πρόταση οι υμνητές αυτών που στο όνομα της ένωσης έφεραν την Τουρκία στην Κύπρο και ριζώθηκαν εδώ και εμείς την στηρίξαμε γιατί φοβηθήκαμε τι; Να μας κατηγορήσουν για λιγότερο έλληνες. Ποιοί ,αυτοί που είναι ταυτισμένοι με τα χειρότερα χρόνια της σύγχρονης ιστορίας του ελληνισμού; Η θα μπούμε στην λογική που καλλιεργούσε η ηγεσία του ΔΗΣΥ για χρόνια ότι έλληνας είναι όποιος τυλιχτεί την ελληνική σημαία και πάει στο γήπεδο χειρονομώντας μάλιστα προσβάλλοντας μάλιστα το σύμβολο μας. Τώρα τα βρίσκουν μπροστά τους αλλά να τους θυμίσω ότι ποτέ δεν σεβάστηκαν καν την σημαία του κράτους μας εξ ου και στην ανακήρυξη Κληρίδη και Αναστασιάδη ήταν ζήτημα να έβλεπες καμιά σημαία της Κύπρου και ακόμη και αυτή τη κουβαλούσαν αυτοί που τους άνηκε και εκείνη η νίκη….

Αύριο οι του ΕΛΑΜ θα προτείνουν στην βουλή να μειωθεί στο μισό ο μισθός τους βουλευτές και ο υπόλοιπος να πηγαίνει σε… φιλανθρωπικά ιδρύματα και επειδή κάποιοι ανόητοι θερμοκέφαλοι θα τους πουν μπράβο θα ακολουθήσουμε; Αντί να πουν όλοι και να φροντίζουν να μπαίνουν στη βουλή οι καλύτεροι που να αξίζουν πολύ περισσότερα απ αυτά που παίρνουν (με τις σωστές τους αποφάσεις) και πάλι ανάποδα θα πάμε. Το αποτέλεσμα να μπαίνουν στη βουλή οι ανίκανοι, οι ανεπάγγελτοι και εκατομμυριούχοι για το φίτσιο. Και ο δρόμος της κατηφόρας δεν θα έχει τέλος.

Να πούμε ότι ο πόθος του ελληνισμού της Κύπρου για ένωση ήταν ένας μονόπλευρος έρωτας χωρίς ανταπόκριση γιατί οι κυβερνήσεις του αθηναϊκού κράτους δεν…. γιατί δεν οι προστάτες τους για να μην ενοχληθούν τα συμφέροντα τους.

Τη στιγμή που η Τουρκία εργάζεται μεθοδικά για αποαναγνώριση της Κ.Δ και μας αποκαλεί ελληνοκυπριακή διοίκηση εμείς φροντίζουμε να τους δίνουμε όπλα. Εκτός αν δεν πιστεύουμε πραγματικά ότι η Κ.Δ αποτελεί την προστασία για επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy