Γαλλία: Αποχωρεί ο Φαμπιούς, αναμένεται ανασχηματισμός

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι αποχωρεί από το κυβερνητικό αξίωμά του, όπως αναμενόταν ευρέως.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ότι θα διορίσει τον Φαμπιούς στη θέση του προέδρου του Συνταγματικού Συμβουλίου, του κορυφαίου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Η κίνηση αυτή αναμένεται ότι θα προκαλέσει έναν ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο οποίος είναι πιθανό να ανακοινωθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο ανασχηματισμός είναι μια ευκαιρία για τον Ολάντ να αναμορφώσει την ομάδα του πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, καθώς προσπαθεί να βελτιώσει τα πολύ χαμηλά ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις. Ο 69χρονος Φαμπιούς ανακοίνωσε την αποχώρησή του όταν έληξε η εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν αν αποχωρεί επειδή θα συμμετάσχει στο Συνταγματικό Συμβούλιο, ο Φαμπιούς απάντησε μονολεκτικά «ναι». Πρόκειται πάντως να παραμείνει έως τον Νοέμβριο πρόεδρος της COP21, της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Την παραίτηση του είχε ζητήσει πριν λίγο καιρό η Μαρίν Λεπέν λόγω του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει με τον γιο του.

Εις βάρος του γιου του Τομ, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Πολιτεία της Νεβάδα για κλοπή και απάτη.

tvxs.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy