ΓΑΛΛΙΑ: Το επόμενο crash test της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στον αγώνα της -πλέον- για επιβίωση η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι απελπισμένη για θετικά νέα

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιάννη Αντύπα

Η επικράτηση εκλογικά ενός κεντρώου και φιλοευρωπαίου υποψήφιου, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις Βρυξέλλες

Το υψηλό ποσοστό που απέσπασε η Μαρίν Λεπέν, αρχηγός του γαλλικού εθνικιστικού, ξενοφοβικού και αντιευρωπαϊκού Εθνικού Μετώπου, προκαλεί έντονη ανησυχία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές ολοκληρώνονται την επόμενη Κυριακή και μαζί με τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο θα κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στην Ευρωζώνη.

Στις Βρυξέλλες και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρακολουθούν κάθε μέρα τις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, αλλά όσο κι αν δίνουν προβάδισμα στον φιλελεύθερο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, οι μνήμες των ανατροπών του 2016 (ΗΠΑ, δημοψήφισμα Brexit) δεν επιτρέπουν ακόμα εφησυχασμό.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών προκάλεσε μικτές αντιδράσεις στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επικράτηση εκλογικά ενός κεντρώου και φιλοευρωπαίου υποψηφίου, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις Βρυξέλλες. Από την άλλη πλευρά όμως το υψηλό ποσοστό που απέσπασε η Μαρίν Λεπέν, αρχηγός του γαλλικού εθνικιστικού, ξενοφοβικού και αντιευρωπαϊκού Εθνικού Μετώπου, προκαλεί έντονη ανησυχία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο υποψήφιοι έχουν ξεκαθαρίσει τις θέσεις τους ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους, καθιστώντας το δεύτερο γύρο των γαλλικών ως το επόμενο crash test της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι τρομάζει τις Βρυξέλλες;

Τα τελευταία έτη είναι από τα δυσκολότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη δημιουργία της ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα το 1952. Η οικονομική κρίση που συνεχίζει να μαστίζει το Νότο, η δυσκολία διαχείρισης του μεταναστευτικού, η τρομοκρατία και φυσικά η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από τους κόλπους της ΕΕ, όπως και ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός, έχουν καταστήσει την Ένωση όμηρο των εξελίξεων.

Στον αγώνα της -πλέον- για επιβίωση η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απελπισμένη για θετικά νέα, όπως αυτό από την Ολλανδία, όπου ο μετριοπαθής και φιλοευρωπαίος Μαρκ Ρούτε νίκησε τον ευρωσκεπτικιστή Γκερτ Βιλντερς στις εκλογές της 20ής Μαρτίου.

Οι Βρυξέλλες ελπίζουν πως η επόμενη ευρωπαϊκή νίκη θα έρθει από τη Γαλλία, καθώς το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ενδέχεται να καθορίσει το μέλλον της ΕΕ.

Η Γαλλία αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για την ΕΕ, αντίθετα με την Ολλανδία, όπου η άνοδος ενός λαϊκίστικου κόμματος ανησύχησε μεν την Ευρώπη, αλλά δεν προκάλεσε τον ίδιο τρόμο που προκαλεί το ενδεχόμενο νίκης της Λεπέν.

Να σημειώσουμε πως η άτυπη συμμαχία Γαλλίας και Γερμανίας αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Ευρώπης και οι μεγαλύτερες αποφάσεις της ΕΕ ιστορικά ελήφθησαν όταν υπήρχε σύμπλευση μεταξύ των δύο. Με τη Λεπέν Πρόεδρο οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι σαφώς λιγότερες, συνεπώς οι Βρυξέλλες ανησυχούν και για το ενδεχόμενο αδυναμίας λήψης κοινών αποφάσεων.

Έτσι, ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών την Κυριακή 6 Μαΐου έχει πλέον αναμφισβήτητα πάρει τη μορφή ενός άτυπου δημοψηφίσματος στη Γαλλία, όπου οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν υπέρ των πολιτικών διεθνισμού και ευρωπαϊσμού και κατά της παγκοσμιοποίησης και του εμπορικού προστατευτισμού.

Πώς βλέπει η Ευρώπη τον κάθε υποψήφιο;

Ξεκάθαρα οι Βρυξέλλες προτιμούν τον Εμανουέλ Μακρόν. Πολιτικά κινείται μεταξύ κεντροδεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας, διαθέτοντας βέβαια την εύνοια του χρηματοπιστωτικού τομέα. Έχοντας κερδίσει τα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, παίρνοντας σημαντικά στελέχη τους, ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρείται ως η μοναδική διέξοδος για την Ευρώπη, ενώ για τη Γαλλία υπόσχεται μεγάλες μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον κρατικό τομέα.

Από την άλλη πλευρά, η Μαρίν Λεπέν αποτελεί «κόκκινο πανί» στις Βρυξέλλες, υποσχόμενη μέχρι και δημοψήφισμα εξόδου από την ΕΕ στους ψηφοφόρους της. Μια πιθανή νίκη της θα έφερνε μια πανευρωπαϊκή αναταραχή, διαταράσσοντας όχι μόνο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με την αρνητική της στάση, αλλά και αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε πρόγραμμα στήριξης και βασίζεται σε ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Οι ηγεσίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποδέχθηκαν πολύ θετικά την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν και την προοπτική μιας νίκης του στο δεύτερο γύρο. Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως είναι «θετικό πως ο Εμανουέλ Μακρόν τα κατάφερε υποστηρίζοντας πολιτικές για μια ισχυρή ΕΕ και κοινωνική οικονομία της αγοράς».

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, από τη πλευρά του δήλωσε πως «είμαι βέβαιος πως ο Μακρόν θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας» και αποκάλεσε τον Μακρόν μια «νέα αρχή» για την Ευρώπη, σχολιάζοντας παράλληλα πως οι πολιτικές της Λεπέν θα μπορούσαν να κοστίσουν εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, θέσεις εργασίας σε Γαλλία και υπόλοιπη Ευρώπη.

Στο Νότο ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Αλφόνσο Ντάστις, είπε πως ελπίζει σε μια νίκη Μακρόν στο δεύτερο γύρο, η οποία θα σήμαινε την αρχή του τέλους για την άνοδο των ακραίων λαϊκίστικων κομμάτων στην Ευρώπη. Μιλώντας στο ισπανικό ραδιόφωνο, συμπλήρωσε πως μετά τις γαλλικές εκλογές, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την πορεία τους και να δουν το κατά πόσο πρέπει να αλλάξουν για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Ένα ατόπημα Γιούνκερ;

Αίσθηση έκανε πάντως το γεγονός πως την επόμενη του πρώτου γύρου των εκλογών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποφάσισε να συγχαρεί τον Μακρόν για την πρόκρισή του. Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό Τύπο με πολλούς δημοσιογράφους να ρωτούν επίμονα την Επιτροπή για τη στάση του προέδρου Γιούνκερ και για το κατά πόσο είναι πρέπον ο πρόεδρος ενός ανεξάρτητου θεσμού να τοποθετείται πολιτικά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αιτιολόγησε την πρωτοβουλία Γιούνκερ, αναφέροντας πως η Γαλλία εκπροσωπεί θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως στις εκλογές αυτές υπάρχει ξεκάθαρα το δίλημμα μεταξύ της διατήρησης της Ευρώπης και των αξιών της ή καταστροφής της.

Ως προς τη συνέχιση της προεκλογικής εκστρατείας ευχήθηκε να υπάρξει μια διευρυμένη και εις βάθος συζήτηση για την πορεία της Ευρώπης, ώστε οι Γάλλοι πολίτες να επιλέξουν το μέλλον που επιθυμούν και σημείωσε πως, παρότι η Επιτροπή δεν συμμετέχει σε καμιά πολιτική καμπάνια, έχει δημιουργήσει μια «ομάδα αλήθειας» με επίκεντρο το Παρίσι, που είναι έτοιμη να αντιδράσει σε οποιοδήποτε ψεύδος ακουστεί για την Ευρώπη με διευκρινίσεις, όποτε χρειαστεί, χωρίς να μετέχει στις πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ένας διαχυτικός πολιτικός και συχνά δεν τηρεί το πρωτόκολλο, όμως από εδώ και πέρα κανένας εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών θεσμών πρόκειται να προβεί σε τοποθετήσεις υπέρ ή κατά υποψηφίων, θέλοντας να αποφύγουν νέα κριτική.

«Μηδένα προ του τέλους μακάριζε»

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, η επόμενη Κυριακή θα στιγματίσει την Ευρώπη. Παρά τις όποιες διαφωνίες με το πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν, πλήθος Γάλλων συνασπίζεται εναντίον της Μαρίν Λεπέν, η οποία προτάσσει τον κίβδηλο πατριωτισμό, την ξενοφοβία και τον απομονωτισμό ως αξίες.

Μια νίκη του Μακρόν θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ευρώπη παραμένει σε ισχύ και πως το λαϊκίστικο κύμα έχει ξεκινήσει να υποχωρεί. Τα προγνωστικά είναι μεν θετικά, όμως, όπως μας έμαθαν οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος, «μηδένα προ του τέλους μακάριζε».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy