Γαλλία: Το μέλι… ζαχάρωσε

 Της ανταποκρίτριάς μας στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά

Οι πρώτες εκατό μέρες ήταν οι εύκολες για τον Εμανουέλ Μακρόν.

Απότομο ήταν το τέλος του μήνα του μέλιτος του Εμανουέλ Μακρόν με τους Γάλλους. Πριν καλά καλά περάσουν εκατό ημέρες από την εκλογή του και πριν ξεκινήσει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί προεκλογικά, ο Γάλλος Πρόεδρος βλέπει τη δημοτικότητά του να καταγράφει ιλιγγιώδη πτώση. Σήμερα μόνο το 36% των πολιτών κρίνουν θετικά τα πρώτα δείγματα του έργου του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΥοuGov για λογαριασμό της Huffington Post και του CNews, ενώ μόλις το 33% έχει θετική άποψη για τα πεπραγμένα του ζεύγους της εκτελεστικής εξουσίας.

Παρόλο που η εκκίνηση της θητείας του 39χρονου πολιτικού ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς, προβάλλοντας τη δυναμική πλευρά του χαρακτήρα του και ένα μοντέρνο προεδρικό προφίλ, η επιθυμία του να έχει την απόλυτη επικοινωνιακή διαχείριση της προεδρίας αλλά και του κόμματος του άρχισαν να ενοχλούν σε υπέρτατο βαθμό κυρίως τα ΜΜΕ, που προεκλογικά τον στήριξαν και τώρα δείχνουν να αλλάζουν στάση.

Παράλληλα, o συγκεντρωτισμός της εξουσίας που επιχειρεί ελέγχοντας και τοποθετώντας κηδεμόνες σε υπουργούς που δεν προέρχονται από τους κόλπους του κόμματός του, σε συνδυασμό με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει σε δυνατές εικόνες γεμάτες συμβολισμούς, τις οποίες το επιτελείο του μοιράζει αφειδώς στα ΜΜΕ, δεν δίνουν τις απαντήσεις που οι Γάλλοι ζητούν σε καυτά ζητήματα. Η επιβλητική επινίκια ομιλία του στο Λούβρο, η σύγκληση αργότερα του Κογκρέσου στις Βερσαλίες, όπου υποδέχθηκε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το υπερθέαμα της επίσκεψης του Τραμπ στο Παρίσι, η θεαματική κάθοδός του σε πυρηνικό υποβρύχιο, η σκηνοθετημένη πολύωρη επίσκεψή του σε στρατιωτική βάση ντυμένος με στρατιωτική στολή, επιχειρούν να εκλείψουν από την επικαιρότητα το ζήτημα της ανεργίας, που παραμένει η βασική ανησυχία των πολιτών, το μεταναστευτικό, την εντατικοποίηση της υπερφορολόγησης κ.ά.

«Στο εγγύς μέλλον το επικοινωνιακό παιχνίδι δεν θα είναι αρκετό για να εξουδετερώσει τις απαιτήσεις για αποτελέσματα σε συγκεκριμένες πολιτικές που έχει υποσχεθεί ο Εμανουέλ Μακρόν. Μέχρι σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος εκτός από τις καρτ ποστάλ με τη δράση του, τις οποίες στέλνει στους πολίτες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έχει απευθυνθεί ελάχιστα σ’ αυτούς. Την ίδια ώρα έχει αρνηθεί συνεντεύξεις κι αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ πολύ», δηλώνει στην εφημερίδα μας η επικοινωνιολόγος Ναταλί Πλα.

Αλλαγή τρόπου επικοινωνίας

Όμως εκτός από τους Γάλλους, δυσαρεστημένοι από τον Εμανουέλ Μακρόν, δηλώνουν και οι εκπρόσωποι του τύπου και το υπογραμμίζουν συνεχώς. Σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του ο Γάλλος πρόεδρος, πήρε αποστάσεις από δημοσιογράφους και μεγαλοστελέχη των εκδοτικών συγκροτημάτων. Μάλιστα μέσα στα σχέδιά του είναι και η απομάκρυνση, εκτός του Προεδρικού Μεγάρου, της αίθουσας Τύπου που βρίσκεται στο Ελιζέ, ενώ διαγγέλματα και επίσημες δηλώσεις σκέφτεται να τις κάνει μόνο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της προεδρίας στο Facebook!

«Ο πρόεδρος επιθυμούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με τους δημοσιογράφους σε σχέση με τους προκατόχους του. Είναι επιλογή του και κανείς δεν μπορεί να του προσάψει το γεγονός ότι ο λόγος του γίνεται πιο σπάνιος» δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέ, σε μια προσπάθεια δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του Εμανουέλ Μακρόν προς τους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας ότι ο Μακρόν ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα, συγκεκριμένα 16,8 εκατομμύρια ευρώ, για την προεκλογική του καμπάνια, οι καταγγελίες για ευνοιοκρατία της Υπουργού Εργασίας Μιριέλ Πενικό που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μια νέα αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του εργασιακού νόμου και η απόφασή του να επιβάλει σκληρή λιτότητα με μεγάλες περικοπές δαπανών στο Δημόσιο και αυξήσεις φόρων, προκάλεσαν μεγάλη δυσαρέσκεια και συνέβαλαν στην ταχύτατη απώλεια εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Γάλλου Προέδρου.

Διαζύγιο ΜΜΕ και από την Μπριζίτ

Οι Γάλλοι φαίνεται να παίρνουν διαζύγιο και από την Μπριζίτ Μακρόν, την οποία λάτρεψαν το προηγούμενο διάστημα. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να δώσει δημόσιο ρόλο στη σύζυγό του, τη στιγμή που στη Γαλλία έχει ξεσπάσει σάλος με τους διορισμούς συζύγων και παιδιών πολιτικών σε σημαντικές θέσεις στον δημόσιο τομέα. Περισσότεροι από 270.000 Γάλλοι υπέγραψαν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων διαδικτυακό αίτημα, ώστε να μην διατεθούν ειδικά κονδύλια για τη θέσπιση θέσης Πρώτης Κυρίας στη γαλλική προεδρία. Η συλλογή υπογραφών ήταν πρωτοβουλία του ζωγράφου Τιερί Πολ Βαλέτ. «Η Μπριζίτ Μακρόν έχει αυτή τη στιγμή δυο-τρεις συνεργάτες καθώς και δύο γραμματείς και δύο σωματοφύλακες. Αυτά αρκούν», έγραφε το αίτημα. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, στην περίπτωση που η Μπριζίτ Μακρόν αποκτούσε δημόσιο ρόλο θα στοίχιζε στον Γάλλο φορολογούμενο περισσότερα από 450.000 ευρώ, ετησίως.

Μετά την έντονη αντίδραση από το επιτελείο του Γάλλου Προέδρου ακύρωσαν τους σχεδιασμούς και έσπευσαν να διευκρινίσουν πως τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει μια «χάρτα διαφάνειας», η οποία θα αποσαφηνίζει το ρόλο που θα έχει η σύζυγος του Εμανουέλ Μακρόν. «Θα είναι αυστηρά δημόσιος και όχι πολιτικός», όπως διευκρινίζεται. Με αυτά τα δεδομένα στο Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς πολιτικοί αναλυτές και ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προειδοποιούν ότι το προσεχές δωδεκάμηνο η ατμόσφαιρα στη χώρα αναμένεται να είναι εκρηκτική, εξαιτίας της πρώιμης δυσαρέσκειας για τους κυβερνώντες, αλλά κυρίως για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις  που θα υλοποιηθούν.

Κομμένα τα… μοχίτο

Πριν αντιμετωπίσουν τις πρώτες δυσκολίες, οι υπουργοί της νεόκοπης κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και οι βουλευτές του κόμματός του ετοιμάζονται για λίγες ημέρες χαλάρωσης και διακοπών. Όμως ο Γάλλος Πρόεδρος έκοψε τα φτερά και τις ελπίδες σε όσους είχαν προετοιμάσει βαλίτσες ή έκαναν σχέδια για μακρινούς και εξωτικούς προορισμούς.

Όπως τους διαμήνυσε, κομμένα τα «μοχίτο» κάτω από τον καυτό ήλιο της Καραϊβικής, του Μαρόκου ή της Μάλτας. Όσοι επιθυμούν να αναχωρήσουν για διακοπές αυτό το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να απομακρυνθούν από το Παρίσι. «Το πολύ πολύ να βρίσκονται σε απόσταση δύο ωρών από τη γαλλική πρωτεύουσα και να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή», διέρρευσε από το περιβάλλον του Μακρόν. Μόνη εξαίρεση έχει γίνει για την Ανίκ Ζιραρντέν, Υπουργό Υπερπόντιων Εδαφών, η οποία θα μπορέσει να επισκεφθεί το νησί της Σαιν Πιερ και Μικελόν, που βρίσκεται κοντά στον Καναδά κι όπου εκλέγεται τα τελευταία 17 χρόνια. Η αυστηρή σύσταση δεν ισχύει μόνο για τους υπουργούς της κυβέρνησης Μακρόν, αλλά και για τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του, «Εμπρός», τα οποία θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα στην περίπτωση που οι υπουργοί τούς χρειαστούν για οποιοδήποτε ζήτημα.

Σε αρκετούς πολιτικούς που είχαν προγραμματίσει να φύγουν μακριά η προεδρική απαγόρευση προκάλεσε προβλήματα και δυσφορία. Όμως δεν είχαν άλλη επιλογή από το να συμμορφωθούν, με αποτέλεσμα ουκ ολίγοι να αλλάξουν προορισμό και να επιλέξουν τις ομορφιές της Κορσικής για στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης, πριν από ένα φθινόπωρο το οποίο προμηνύεται καυτό, κυρίως από τις αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί στα εργασιακά και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων που αναμένονται μεγάλες, με την πρώτη να έχει προγραμματισθεί για τις 12 Σεπτεμβρίου.

Οι διακοπές Προέδρου και υπουργών

Στην Κορσική έχουν δώσει ραντεβού για λίγες ημέρες ή και για ολόκληρες τις θερινές διακοπές τους ο Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο  Υπουργός Επικρατείας, Οικολογίας και Αλληλεγγύης, Νικολά Ιλό, η Υπουργός Αλληλεγγύης και Υγείας, Ανιές Μπιζίν, και οι Υφυπουργοί Μπρουν Πουαρσόν, Μαρλέν Σιάπα, Μπενζαμίν Γκριβό.

Όσο για τον Υπουργό Οικονομίας, Μπρινό ΛεΜερ, θέλοντας να μην δυσαρεστήσει τον Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Γάλλο Πρόεδρο. Όμως υπέπεσε σε μια γκάφα που εξέθεσε τον ίδιο και έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον Εμανουέλ Μακρόν, που «άστραψε και βρόντηξε». Ο ΛεΜέρ, που σε συνέντευξή του πριν από λίγες ημέρες είπε χαριτολογώντας πως ο Γάλλος Πρόεδρος είναι ο Δίας κι εκείνος ο Ερμής ο αγγελιοφόρος του, επιχείρησε, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Canard Enchaine, να μετατρέψει μια από τις μεγάλες βεράντες του εβδόμου ορόφου του υπουργείου του σε καλοκαιρινό θέρετρο. Την τελευταία στιγμή παρέμβαση από το Ελιζέ τού χάλασε τα σχέδια.

Συγκεκριμένα το πρωί της 11ης Ιουλίου προσήλθαν στο Υπουργείο Οικονομικών υπάλληλοι μεταφορικής εταιρείας, κλητήρες, οικονόμοι, διακοσμητές και τεχνίτες παντός είδους που άφησαν «εδώ κι εκεί» εξωτικά έπιπλα κήπου: τραπέζια, καρέκλες, πάγκους, πολυθρόνες, ομπρέλες ήλιου, εξωτικά δέντρα σε γλάστρες, τάπητες γκαζόν, ακόμη και μια φορητή πισίνα, αναφέρουν διάφοροι καλοθελητές.

Από το γραφείο του ΛεΜέρ, ωστόσο, προσπάθησαν να μετριάσουν την ταπείνωση υποστηρίζοντας πως η μετατροπή της βεράντας σε εξωτικό θέρετρο ήταν ιδέα του προηγούμενου Υπουργού Οικονομίας Μισέλ Σαπέν. «Όταν ενημερώθηκε ο νυν υπουργός σταμάτησε αμέσως τις εργασίες και ζήτησε πίσω τα 3.903 ευρώ που κόστισαν τα έπιπλα», υποστήριξαν από το γραφείο του Υπουργού Οικονομίας. Τελικά ο Μπρινό ΛεΜέρ επέλεξε να φύγει για κάποιες μέρες στα Πυρηναία, όπου η οικογένειά του διαθέτει ένα εξοχικό στην περιοχή των Βάσκων. Λιγότερη τύχη έχει ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, Υπουργός Εξωτερικών του Μακρόν, που είναι υποχρεωμένος να επιστρέφει κάθε Τετάρτη στο Παρίσι για το εβδομαδιαίο Συμβούλιο Άμυνας, όπως και η Υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί και ο Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, που θα πηγαινοέρχεται από την Κορσική.  Στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο, στα υπουργεία και στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν έχει κυκλοφορήσει έγγραφο από τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης, όπου υπογραμμίζεται ότι όσο θα λείπουν σε διακοπές το κυβερνητικό επιτελείο, βουλευτές, συνεργάτες του Προέδρου και στελέχη του κόμματός του, θα βρίσκονται σε λειτουργία υπηρεσίες επιφυλακής σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες στρατηγικής σημασίας.

Όσο για το προεδρικό ζευγάρι, παρόλο που δεν θα απομακρυνθεί από το Παρίσι έχει δύο εναλλακτικές επιλογές για τις διακοπές του αυτό το καλοκαίρι.

Από το Προεδρικό Μέγαρο διέρρευσε πως ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους θα παραθερίσουν τον Αύγουστο στην εξοχική προεδρική κατοικία Λα Λαντέρν, στις Βερσαλίες, όπου θα επωφεληθούν τους υπέροχους κήπους, το γήπεδο τένις, ενώ από το πρόγραμμά τους δεν θα λείπουν και οι βόλτες με τα ποδήλατα.

Το προεδρικό ζεύγος δεν θα παραλείψει να επισκεφθεί και την παραθαλάσσια εξοχική του βίλα που βρίσκεται στην πόλη Τουκέ, όπου ξόδεψε σχεδόν 400.000 ευρώ για να την ανακαινίσει και τώρα ετοιμάζεται να την χαρεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy