Γαλλικές εκλογές: Το μη χείρον βέλτιστον

2865

Του Ανδρέα Παυλικκά*

“Vive la France!”, “Πανηγυρίζει η Γαλλία”, “Ανακούφιση στην Ευρώπη από την εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν”, “Δεν πέρασε η ακροδεξιά”, “Ευνοϊκό το κλίμα στις αγορές, μετά τη νίκη του Μακρόν” -μερικοί από τους τίτλους του διεθνούς Τύπου.

Εμείς θα λέγαμε “το μη χείρον βέλτιστον”. Μπροστά στον κίνδυνο να ανέλθει το ακροδεξιό, ρατσιστικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα της Λεπέν, οι Γάλλοι έδωσαν με μεγάλη πλειοψηφία τη νίκη στον Μακρόν (66,1% έναντι 33,90%). Όμως μια πιο ενδελεχής ανάλυση του αποτελέσματος δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς:

Το ακροδεξιό κίνημα αύξησε κατακόρυφα τη δύναμή του και πιθανόν να είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη Γαλλία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. 10,5 εκατ. Γάλλοι ψήφισαν τη Λεπέν.

Μεταξύ τους μεγάλο ποσοστό των ανέργων, των εργαζομένων, των πιο φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού. Ο Μακρόν, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του σοσιαλιστικού κόμματος του κ. Ολάντ ήταν ένθερμος υποστηρικτής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της πολιτικής λιτότητας της Ε.Ε., πολιτικών που οδήγησαν στη φτωχοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων κυρίως από τις χώρες του νότου. Προεκλογικά βέβαια διαφοροποιήθηκε από τις θέσεις αυτές. Να θυμίσουμε ότι στη Γαλλία έγιναν μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στις πολιτικές αυτές και ο Μακρόν καλείται να διαχειριστεί τη μαζική ανεργία, τα τεράστια ελλείμματα, το χρέος, καθώς και το καυτό προσφυγικό πρόβλημα. Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές είναι εξίσου καθοριστικές, γιατί θα διαφανεί ποια στήριξη θα έχει ο Μακρόν για το πρόγραμμα και τις πολιτικές που θα ακολουθήσει.

Αν δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εκφράζει την ανακούφισή της για την εκλογή Μακρόν, αλλά πρέπει να ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς. Γιατί αν η Ευρώπη δεν βελτιώσει το κοινωνικό της πρόσωπο, αν δεν αφήσει πίσω τις πολιτικές λιτότητας, αν δεν αντιμετωπίσει τις ανησυχίες και τους φόβους των πολιτών της, δεν έχει μέλλον, και τα φαινόμενα της ανόδου των ακροδεξιών και ρατσιστικών κινημάτων θα συνεχιστούν. Αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψιν ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, να μη συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων του και να συνταχθεί με τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν μια καλύτερη, πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική Ευρώπη.

Επίσης πρέπει να λάβει υπόψιν ότι ένας στους τρεις Γάλλους (αποχή, άκυρα, λευκά) στην πραγματικότητα αρνήθηκε να επιλέξει την Κυριακή μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν, αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Μακρόν στην πρώτη του ομιλία, ενώπιον των υποστηρικτών του, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι των ψήφισαν, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν συμμερίζονται την πολιτική του ιδεολογία, αναγνώρισε ότι δεν έλαβε μια ”εν λευκώ επιταγή” από τους Γάλλους και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ”τα πάντα” ώστε οι εκλογείς να μην έχουν πλέον ”κανέναν λόγο να ψηφίσουν τα άκρα”. “Θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις εναντίον των διχασμών που μας υπονομεύουν”, υποσχέθηκε λέγοντας ότι αντιλαμβάνεται την ”οργή”, τη ”σύγχυση”, τις ”πεποιθήσεις” αυτών που ψήφισαν τη Λεπέν. Στους επόμενους μήνες θα κριθεί η αξιοπιστία του και κατά πόσο θα αποτελέσει μια πραγματική αλλαγή για τους Γάλλους και την Ευρώπη.*Οικονομολόγος, ερευνητής

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.