Γεύσεις παράδοσης από τα Κρασοχώρια της Λεμεσού

Πρόσκληση και πρόκληση αποτελούν  οι Γιορτές του Σεπτέμβρη με επίκεντρο

τον πατροπαράδοτο παλουζέ και τα γαστρονομικά παράγωγά του

 

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Η τελευταία μέρα του Αυγούστου σηματοδοτεί, θεωρητικά, το τέλος του καλοκαιριού… που σημαίνει τέλος οι διακοπές κι η ανεμελιά και… επιστροφή στην ανιαρή (για τον πολύ κόσμο) επαγγελματική καθημερινότητα και σε όλες τις άλλες κοινωνικές και προσωπικές υποχρεώσεις. Ουσιαστικά όμως, τουλάχιστον εδώ στην Κύπρο, έχουμε το προνόμιο να «κλέβει» η καλοκαιρία αρκετές μέρες από την εποχή του φθινοπώρου και σε συνδυασμό με τις μικρές αποστάσεις του νησιού μας να μας επιτρέπει κάποιες επιπλέον μικρές αποδράσεις.

«Συνένοχος» σε αυτό είναι και κάποιες καθιερωμένες γιορτές που διοργανώνονται κατά κύριο λόγο στα χωριά μας και μας δίνουν την ευκαιρία να έρθουμε σε πιο στενή επαφή με την κόσμο της υπαίθρου, αλλά και να γνωρίσουμε πράγματα που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας και τείνουν να χαθούν μέσα στο τσουνάμι της… προόδου και της εξέλιξης.

Ο πρώτος, λοιπόν, καιρός του φθινοπώρου μάς δίνει την ευκαιρία για τέτοιου είδους εξορμήσεις για γνωριμία με τη λαϊκή μας παράδοση, που ακόμα συντηρείται σε κάποια από τα πιο ιστορικά και όμορφα χωριά μας. Παράδοση που έχει να κάνει με πανάρχαιες ασχολίες όπως η αξιοποίηση του σταφυλιού και άλλων προϊόντων και η παρασκευή μοναδικών γαστρονομικών δημιουργιών αλλά και η καλαθοπλεχτική και η επεξεργασία του πηλού.

20170827.pdf - Adobe Acrobat Pro

Έτσι, μια σειρά από καθιερωμένες διοργανώσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη, μας καλούν να αποκομίσουμε ξεχωριστές και αξέχαστες γνώσεις και εμπειρίες όχι μόνο για τις πατροπαράδοτες γαστρονομικές δημιουργίες του τόπου μας αλλά και για την   πολιτισμική ταυτότητα της κυπριακής υπαίθρου που ακόμα διατηρείται σε αρκετά χωριά μας.

Την τιμητική τους, βέβαια, έχουν αυτές τις μέρες εκείνα τα χωριά μας που για αιώνες στήριζαν την επιβίωση και ανάπτυξή τους στο αρχαιότερο ίσως προϊόν του τόπου, το σταφύλι. Τα Κρασοχώρια, λοιπόν, ετοιμάζονται πυρετωδώς για την καλύτερη δυνατή διοργάνωση των γιορτών τους με επίκεντρο τον μούστο και τα παράγωγά του.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Λεμεσού, όλα σχεδόν τα Κρασοχώρια, εδώ και δεκαετίες, με τα καθιερωμένα φεστιβάλ που διοργανώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη προκαλούν και προσκαλούν Κύπριους και ξένους να μετέχουν σε μοναδικές γεύσεις παράδοσης με βασιλιά της γαστρονομικής δημιουργίας τον παλουζέ και τα υποπροϊόντα του.

20170827.pdf - Adobe Acrobat Pro

Βέβαια είναι δύσκολο να παρατεθούν, έστω και επιγραμματικά, οι εκδηλώσεις όλων των χωριών (άλλωστε το κάνουν οι ίδιες οι κοινότητες με σχετικές ανακοινώσεις και αναρτήσεις τους στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Ενδεικτικά, όμως, κάνουμε αναφορά σε κάποιες από τις πιο φημισμένες εκδηλώσεις που έχουν καταφέρει στο πέρασμα του χρόνου να κερδίσουν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.

Την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου, δύο από τα πιο γραφικά χωριά της Λεμεσού που διατηρούν, εκτός των άλλων, και την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική, η Λόφου και η Βάσα Κοιλανίου, διοργανώνουν τη δική τους Γιορτή του Παλουζέ με πρωταγωνίστριες τις μαστόρισσες γυναίκες που με τον πατροπαράδοτο τρόπο ετοιμάζουν τα γλυκά εδέσματα (παλουζές, σουτζιούκκος, κιοφτέρκα και πολλά άλλα) που παράγονται μέσα από την επεξεργασία του τοπικού σταφυλιού και του μούστου.

20170827.pdf - Adobe Acrobat Pro

Σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, τα δύο Κρασοχώρια δίνουν μια μοναδική ευκαιρία για ένα όμορφο Σαββατοκύριακο, αφού προσφέρουν και τη δυνατότητα διαμονής σε αναπαλαιωμένα σπίτια, τα οποία λειτουργούν σαν ξενώνες. Παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία αλλά και τοπικά μουσεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βέβαια η συναναστροφή με τον ντόπιο πληθυσμό, αποτελούν εγγύηση της καλοπέρασης.

Ανάλογες όμορφες εμπειρίες επιφυλάσσουν και τα γειτονικά χωριά, Άρσος και Βουνί, με τις δικές τους διοργανώσεις την Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, ενώ η παράδοση θα έχει και συνέχεια μέσα στον Οκτώβρη με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις στο Κοιλάνι και τα άλλα χωριά της περιοχής.

20170827.pdf - Adobe Acrobat Pro

Στα χνάρια της παφίτικης παράδοσης…

 

Αν όμως η ύπαιθρος της Λεμεσού κρύβει μοναδικές ομορφιές βγαλμένες μέσα από τη παράδοση του αμπελιού και του κρασιού, άλλο τόσο η ορεινή Πάφος μάς προσκαλεί να περπατήσουμε στα χνάρια των δικών της ξεχωριστών παραδόσεων…

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της παφίτικης παράδοσης αποτελεί το Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού – Αγίου Φωτίου που θα γίνει την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια του οποίου ο επισκέπτης, εκτός των άλλων, θα έχει την ευκαιρία να δει τον πατροπαράδοτο τρόπο παρασκευής προϊόντων της κοινότητας όπως ο τραχανάς, η τσαμαρέλλα, το χωριάτικο ψωμί και τα κουλούρια και βέβαια το κρασί, η ζιβανία και όλα όσα μπορούν να δημιουργηθούν με βάση το μουστάρι των εκλεκτών ποικιλιών σταφυλιών που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτού του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και μια σειρά από άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως η έκθεση παραδοσιακών εργαλείων, εξοπλισμού και επαγγελμάτων, το όργωμα με βόδια, το φύτεμα αμπελιού με τη χρήση της «σκάλας» αλλά και το αλώνισμα με τη δουκάνη.

Οι επισκέπτες θα έχουν ακόμα τη δυνατότητα γνωριμίας με τα μικρά αλλά σημαντικά οινοποιεία της περιοχής και βέβαια να γευτούν τα εξαιρετικά και βραβευμένα διεθνώς τοπικά κρασιά.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι και το Φεστιβάλ Πορτοκαλιού που για πρώτη φορά διοργανώνεται στην μικρή κοινότητα της Μηλιού και φιλοδοξεί να γίνει θεσμός. Διοργανώνεται το απόγευμα του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου στην πλατεία του χωριού και οι επισκέπτες θα μπορούν να γευτούν γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ανθόνερο, λικέρ και πολλά άλλα υπέροχα προϊόντα που προέρχονται από την επεξεργασία του πορτοκαλιού.

 

20170827.pdf - Adobe Acrobat Pro

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy