ΓΕΝ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν ήρθε η ώρα για ανάκριση Βγενόπουλου

• «Για να τοποθετηθώ σε θέματα ποινικών διώξεων νομικών ή φυσικών προσώπων θα πρέπει να έχω πλήρη ανακριτικό φάκελο και έκθεση από την Αστυνομία»

• «Καταδικάζω και κακίζω διαρροές. Κανένα πρόσωπο δεν πρόκειται να διωχθεί ποινικά, αν δεν προκύψει εναντίον του μαρτυρία που να μπορεί ικανοποιητικά να στοιχειοθετήσει υπόθεση στο Δικαστήριο»

• «Οι ανακριτές θα καλέσουν τον Βγενόπουλο και άλλους εμπλεκόμενους από την Ελλάδα για κατάθεση, όταν έχουν ενώπιόν τους το αναγκαίο υπόβαθρο μαρτυρίας»

• «Αυξανόμενες οι υποθέσεις “λευκού κολάρου” από πρόσωπα που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα»

Συνέντευξη στον ΝΕΟΦΥΤΟ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Ο εντοπισμός ποινικών αδικημάτων απαιτεί χρόνο και εξειδικευμένες γνώσεις, δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, προσθέτοντας ότι οι έρευνες για το χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο ξεκινούν από το 2005 και καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα αδικημάτων οικονομικής φύσεως.

Ο Γενικός Εισαγγελέας μιλά για την πορεία των ερευνών και απορρίπτει κατηγορίες περί αναποφασιστικότητας. Τοποθετείται για τη συνεργασία Γενικής Εισαγγελίας και Αστυνομίας, αλλά και για τις σχέσεις του με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Κώστας Κληρίδης παρουσιάζεται ενοχλημένος από τις διαρροές και απαντά σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των ονομάτων των δυο βουλευτών της Πάφου. Ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι η Εισαγγελία ασχολείται και με θέματα αντισυνταγματικότητας των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών και μιλά, τέλος, για τη συνεργασία του με την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Κύριε Κληρίδη, έχουν περάσει δύο σχεδόν χρόνια και μόνο πέντε άτομα οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και αυτό μετά την έρευνα και τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πέραν του ότι πρόκειται για πολύπλοκες υποθέσεις, υπάρχουν άλλοι σοβαροί λόγοι στους οποίους σκοντάφτουν οι καθυστερήσεις των ποινικών ερευνών για το χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο;

Εάν με τον όρο «άλλοι σοβαροί λόγοι στους οποίους σκοντάφτουν οι καθυστερήσεις των ποινικών ερευνών», υπονοείται οτιδήποτε το οποίο έχει σχέση με εσκεμμένη παρακώλυση, παρεμβάσεις, κωλυσιεργία ή συγκάλυψη αδικημάτων, απορρίπτω κάτι τέτοιο κατηγορηματικά.

Οπως έχω εξηγήσει επανειλημμένα, οι έρευνες που διεξάγονται από την ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα αδικημάτων οικονομικής φύσεως για μια περίοδο αρκετών ετών μεταξύ 2005 – 2013 για πράξεις, παραλείψεις και αποφάσεις που συνέτειναν ή σχετίζονται με τον ένα ή άλλο τρόπο με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας.

Η διερεύνηση και εντοπισμός ενδεχομένως ποινικών αδικημάτων και όχι απλών παρατυπιών, λανθασμένων αποφάσεων ή αμέλειας, είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο, το οποίο απαιτεί και χρόνο και εξειδικευμένες γνώσεις.

genikos eisaggeleas

Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση και συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές; Παρατηρείται ή όχι καθυστέρηση στις αστυνομικές ανακρίσεις;

Οπως έχω προαναφέρει, οι ανακρίσεις διεξάγονται από την αστυνομική ανακριτική ομάδα και όχι από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία βέβαια παρέχει την καθοδήγηση και εποπτεία της, εκεί όπου αυτή απαιτείται.

Στο πλαίσιο της άσκησης αυτής της εποπτείας και καθοδήγησης υπάρχει στενή και γόνιμη συνεργασία μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και της ανακριτικής ομάδας και είναι συχνές οι συσκέψεις, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, όπως επίσης και οι ενημερώσεις είτε με ετοιμασία τακτικών περιοδικών εκθέσεων είτε προφορικά.

Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, για διεκπεραίωση του οποίου χρειάζεται πολύς χρόνος και συνεχείς είναι οι προσπάθειές μας για επιτάχυνσή του.

Κύριε Κληρίδη, επικρίνεστε ότι δεν είστε αποφασιστικός για να καταχωρηθούν ποινικές υποθέσεις στο δικαστήριο. Πώς απαντάτε σε εκείνους που σας φέρνουν σε διάσταση στο χειρισμό της όλης υπόθεσης με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα;

Οποιοι τυχόν επικρίνουν τον Γενικό Εισαγγελέα για τέτοια αναποφασιστικότητα θα πρέπει να διακατέχονται είτε από άγνοια των πραγμάτων και διαδικασιών, είτε από κακή πίστη, είτε και από τα δύο.

Αρκεί να λεχθεί ότι η οποιαδήποτε απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για άσκηση ή μη ποινικής δίωξης δεν μπορεί να ληφθεί παρά μόνο εάν και όταν έχει ετοιμασθεί πλήρης ανακριτικός φάκελος της αστυνομίας με σχετική έκθεση. Τότε και μόνο τότε και υπό το φως της αξιολόγησης του μαρτυρικού υλικού που συλλέγηκε κατά τις ανακρίσεις, θα ληφθεί απόφαση αναφορικά με το εάν στοιχειοθετείται ικανοποιητικά ή όχι υπόθεση για να διαταχθεί ποινική δίωξη.

Αναφερόμενοι στις ποινικές έρευνες για την οικονομία επομένως, δεν τίθεται θέμα ούτε λήψης απόφασης, ούτε αναποφασιστικότητας, αφού μόνο όταν ετοιμασθούν σχετικοί φάκελοι μπορεί να ληφθεί τέτοια απόφαση. Η δε αποφασιστικότητα ή μη της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Εισαγγελέα προσωπικά να προχωρήσει σε ποινικές διώξεις ανεξάρτητα από το ποιος εμπλέκεται σε υποθέσεις που έχουν εξιχνιασθεί από την Αστυνομία, νομίζω ότι έχει αποδειχθεί στην πράξη με πρόσφατα παραδείγματα και μόνο ένας κακόπιστος κριτής μπορεί να λέγει το αντίθετο.

Με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα υπάρχει πολύ καλή συνεργασία στο χειρισμό υπηρεσιακών θεμάτων και ιδιαίτερα στις υποθέσεις που αφορούν την οικονομία.

genikos eisaggeleas

Εγινε αγορά υπηρεσιών έναντι χιλιάδων ευρώ από ξένους οίκους για να βοηθήσουν στις ποινικές έρευνες. Τι έχει πληρώσει μέχρι σήμερα το Δημόσιο και ποια είναι η μέχρι σήμερα συμβολή των ξένων ειδικών;

Η Νομική Υπηρεσία, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος από γνωστούς οίκους του εξωτερικού, οι οποίοι ειδικεύονται σε θέματα κατάρρευσης μεγάλων οργανισμών, τραπεζικών ιδρυμάτων κ.λπ. και σε ανίχνευση υποθέσεων εγκλημάτων του λεγόμενου «λευκού κολάρου», επέλεξε, κατόπιν διεξαγωγής συνεντεύξεων και αφού λήφθηκαν υπόψη τεθέντες παράγοντες και κριτήρια, τον αγγλικό οίκο Alix Partners, (δικανικοί λογιστές), με τον οποίο συμβλήθηκε για παροχή υπηρεσιών προσφοράς της εμπειρογνωμοσύνης του προς την ανακριτική ομάδα της αστυνομίας.

Τόσο κατά τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν όσο και κατά τη σύναψη της συμφωνίας ασκήθηκε κάθε προσπάθεια για την όσο το δυνατό καλύτερη αντιστοιχία κόστους και αντιπαροχής και εξασφαλίστηκε η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για την απαιτούμενη δαπάνη.

Η συνεργασία με τον οίκο άρχισε πριν από πολλούς μήνες με τη συνεχή παρουσία ενός συνεταίρου του οίκου στην Κύπρο με την ανακριτική ομάδα. Διευρύνθηκε ακολούθως με την ενεργό συμμετοχή τεσσάρων άλλων συνεταίρων, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μεθοδολογία και παροχή συμβουλών προς τους ανακριτές. Η πείρα και οι εξειδικευμένες γνώσεις που κατέχουν είναι πολύ χρήσιμο βοήθημα στις συνεχιζόμενες έρευνες.

Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες για συνδρομή από τις ελληνικές αρχές ή άλλες ξένες αρχές για τα υπό εξέταση αδικήματα; Θα κληθούν για ανάκριση ο κ. Βγενόπουλος και άλλοι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες από την Ελλάδα;

Η υποβολή αιτημάτων από τις κυπριακές αρχές για παροχή δικαστικής συνδρομής από την Ελλάδα είναι συνεχής και πολλά από τα αιτήματά μας έχουν ικανοποιηθεί ενώ άλλα, για διάφορους λόγους, εκκρεμούν. Οποιαδήποτε πρόσωπα είχαν διαδραματίσει ρόλο σε υποθέσεις υπό διερεύνηση, τα οποία διαμένουν στην Ελλάδα ή αλλού, θα κληθούν από τους ανακριτές για κατάθεση, όταν αυτοί έχουν ενώπιον τους το αναγκαίο υπόβαθρο μαρτυρίας με βάση το οποίο θα μπορεί η ανάκριση τους να είναι ακριβής, πλήρης και παραγωγική.

Κύριε Κληρίδη, η Γενική Εισαγγελία βλέπει συνταγματικό πρόβλημα με την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, δεδομένου και της σχετικής προσφυγής της ΑΗΚ στο Ανώτατο Δικαστήριο;

Διάφορα θέματα ενδεχόμενης αντισυνταγματικότητας νομοθετικών προνοιών που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών εξετάστηκαν από τη Νομική Υπηρεσία και συνεχίζουν κατά καιρούς να απασχολούν, πλην όμως δεν επιθυμώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες συγκεκριμένων περιπτώσεων, ιδιαίτερα σε σχέση με υπόθεση που εκκρεμεί στο Δικαστήριο.

Κύριε Κληρίδη, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας διερευνά και ετοιμάζει εκθέσεις για δεκάδες θέματα που αφορούν τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αλλά και κατάχρηση εξουσίας. Υπάρχει «κανάλι» επικοινωνίας με τη Γενική Εισαγγελία, ώστε τα πορίσματα αυτά να διερευνώνται και ποινικά; Πότε η Εισαγγελία μπορεί να παρέμβει αυτεπάγγελτα;

Ο Γενικός Ελεγκτής ομολογουμένως είναι ιδιαίτερα δραστήριος στη διερεύνηση υποθέσεων που σχετίζονται με δημόσιο χρήμα και αριθμός σοβαρών υποθέσεων έχουν εξιχνιαστεί και πρόσωπα έχουν διωχθεί ποινικά κατόπιν εκθέσεων που έχει ετοιμάσει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Θα πρέπει να πω ότι με τον Γενικό Ελεγκτή η Νομική Υπηρεσία γενικά και εγώ προσωπικά, διατηρούμε ένα συνεχές κανάλι επικοινωνίας και έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία, η οποία πολλές φορές έχει οδηγήσει σε επωφελές αποτέλεσμα.

Αυτή η συνεργασία είναι ασφαλώς ιδιαίτερα χρήσιμη λόγω του αυξανόμενου αριθμού διάπραξης αδικημάτων του λεγόμενου «λευκού κολάρου», από πρόσωπα που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Η Γενική Εισαγγελία μπορεί να παρέμβει αυτεπάγγελτα σε κάθε περίπτωση κατά την οποία υποπίπτει στην αντίληψή της ένα γεγονός, μια σοβαρή πληροφορία, κάποιο στοιχείο το οποίο καταδεικνύει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού αδικήματος, οπότε και θα δώσει τις ανάλογες οδηγίες για έναρξη αστυνομικής έρευνας.

Καμία εμπλοκή για τον Α. Φακοντή

Για το θέμα του σκανδάλου του ΣΑΠΑ υπήρξαν διαρροές δυο ονομάτων, του κ.κ. Σαρίκα και Φακοντή.

Ο κ. Σαρίκας οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας λόγω των μαρτυριών και στοιχείων, όπως αναφέρει η Εισαγγελία, τα οποία προέκυψαν εναντίον του.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο λόγος που δεν έχει προωθηθεί παρόμοια διαδικασία για τον κ. Φακοντή είναι ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε σοβαρή μαρτυρία εναντίον του;

Ασφαλώς δεν μπορώ να ασχοληθώ με πληροφορίες από διαρροές τις οποίες καταδικάζω και κακίζω καθότι μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν είτε σε μια διερευνώμενη υπόθεση, είτε σε πρόσωπα τα οποία μπορεί να εμπλέκονται σε υπόθεση.

Αυτό το οποίο μπορώ όμως γενικά να διαβεβαιώσω σε σχέση με διερευνώμενες ποινικές υποθέσεις είναι ότι:

α. Κανένα πρόσωπο δεν πρόκειται να διωχθεί ποινικά, αν δεν προκύψει εναντίον του μαρτυρία που να μπορεί ικανοποιητικά να στοιχειοθετήσει υπόθεση στο Δικαστήριο.
β. Κανένα πρόσωπο δεν πρόκειται να μη διωχθεί, αν προκύψει εναντίον του μαρτυρία που να μπορεί ικανοποιητικά να στοιχειοθετήσει υπόθεση στο Δικαστήριο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy