Γενεύη: Ο συριακός εμφύλιος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ολοκληρώθηκε στη Γενεύη το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το Μεγάλο Βραβείο της διοργάνωσης για το καλύτερο ντοκιμαντέρ της χρονιάς πήγε στο «The War Show», του Δανού σκηνοθέτη Αντρέας Ντάλσγκαρντ και της Σύριας δημοσιογράφου Ομπάιντα Ζάιτουν.

Το φιλμ παρακολουθεί τη Ζάιτουν και τους ακτιβιστές και καλλιτέχνες φίλους της, που έζησαν την ευφορία της Αραβικής Άνοιξης αλλά είδαν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον να διαψεύδονται.

«Οι μισοί από τους ανθρώπους που παρακολουθούμε στην ταινία δεν επέζησαν από τον πόλεμο στη Συρία. Σήμερα δεν είναι εδώ γιατί τα δικαιώματά τους δεν έγιναν σεβαστά, οπότε όλο αυτό είναι για εκείνους. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για μας», δήλωσε στο euronews ο Αντρέας Ντάλσγκαρντ.

Το Μεγάλο Βραβείο Μυθοπλασίας απέσπασε το «Burning Birds», του Σαντζίβα Πουσπακουμάρα από τη Σρι Λάνκα.

Η υπόθεση εξελίσσεται το 1989, όταν η Σρι Λάνκα μαστιζόταν ακόμα από τον εμφύλιο.Παρακολουθούμε μια φτωχή μητέρα 8 παιδιών που ο αγώνας της να επιβιώσει μετατρέπεται σε εφιάλτη, όταν ο άνδρας της εκτελείται με την υποψία ότι εμπλέκεται σε ανατρεπτικές δραστηριότητες.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.