Γενικεύσεις και απλουστεύσεις

Του Κλαύδιου Μαυρόχαννα*

Είναι βολικό για τους κυβερνώντες να μιλούν με αριθμούς, να επαίρονται πως η οικονομία πάει από το καλό στο καλύτερο και να διεκδικούν δάφνες που δεν τους ανήκουν. Με κομπορρημοσύνη ο επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών διαφημίζει την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, την ίδια ώρα που οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Μαρτίου του 2013 που επέφεραν ένα βαρύτατο πλήγμα στην οικονομία του τόπου, δεν έχουν αρθεί.

Δεν έχουν διορθωθεί οι αδικίες και συνεχώς πάνω σε αυτό το σαθρό οικοδόμημα προστίθενται και άλλες.

Η κατάσταση στην απασχόληση εξακολουθεί να είναι τραγική.

Δεν είναι ανάγκη να παραθέσουμε στατιστικά στοιχεία για να αποδείξουμε την τραγική εικόνα που επικρατεί στην κυπριακή κοινωνία και στα κυπριακά νοικοκυριά. Πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει και η διαφορετικότητα. Ενα δράμα, μια ιστορία με τη μοναδικότητά της. Πίσω από κάθε γενίκευση υπάρχουν μυριάδες εξαιρέσεις. Πίσω από τις απλουστεύσεις, υπάρχουν πολύπλοκες ή και ποικίλες διαφορές οι οποίες αποσιωπούνται για να κερδηθεί η εικόνα του εντυπωσιασμού προκειμένου να τιμωρούνται διάφορες τάξεις ή και τμήματα εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαία λοιπόν που ο ηγέτης της δεξιάς και της κυβερνώσας παράταξης Αβέρωφ Νεοφύτου σέρνει πρώτος το χορό των απλουστεύσεων και γενικεύσεων με επιθέσεις και απαξιωτικές αναφορές εναντίον εργαζομένων του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα. Τους αποκαλεί «βολεμένους» και τους καλεί να φύγουν αν δεν τους αρέσει…(!) Mε την ανεργία να φτάνει σε πρωτοφανή νούμερα για τα ιστορικά δεδομένα της Κύπρου, οι υποδείξεις του δεν ηχούν μόνο ως ένας εκβιασμός. Είναι και μια σαφής απειλή πως αν δεν «συμβιβαστούν» θα τους ρίξουν στα βράχια της ανεργίας και της φτωχοποίησης. Ξέρουν αυτοί τρόπους…

Δυστυχώς οι κυβερνώντες αντί να μάθουν από τα παθήματα, γίνονται συνεχώς και πιο προκλητικοί. Πιο αντιλαϊκοί, με το βλέμμα στραμμένο στα εισοδήματα των μισθωτών όσα απέμειναν βέβαια από τα κουρέματα, ενώ συνεχίζουν να συνδράμουν και να ενισχύουν τους επιχειρηματίες και το κεφάλαιο. Οι μισθοί συνεχώς μειώνονται στον ιδιωτικό τομέα, η ανεργία μετατρέπεται σε εργαλείο εκμετάλλευσης και πίεσης προς τα κάτω των μισθών, ενώ ο τομέας των κοινωνικών παροχών εμφανίζεται όλο και πιο μειωμένος στα κονδύλια του προϋπολογισμού του κράτους.

Ο τομέας της δημόσιας υγείας όχι μόνο νοσεί αλλά βρίσκεται στο «θάλαμο της εντατικής» με κίνδυνο να επιδεινωθούν ακόμα πιο πολύ τα συσσωρευμένα προβλήματα για τους απλούς πολίτες που δεν έχουν χρήμα για να αποταθούν σε ιδιωτικές κλινικές.

Η Κυβέρνηση αντί να εγκύψει και να λύσει προβλήματα των απλών πολιτών που δεν έχουν πού αλλού να στραφούν για να βρουν την υγεία τους, ακολουθεί πρακτικές οι οποίες δυστυχώς αφαιρούν από εκείνους που δεν έχουν να δώσουν. Φτωχοποιεί όλο και περισσότερο ένα μεγάλο τμήμα του λαού, τους μη έχοντες, ενώ την ίδια στιγμή αφήνουν στο απυρόβλητο κάποιους οι οποίοι αμείβονται με ηγεμονικούς μηνιαίους μισθούς πολλαπλάσιους από τις ετήσιες απολαβές κάποιων άλλων ανθρώπων.

Το πασχαλινό επίδομα είναι μόνο στα χαρτιά, εφόσον με την κουτοπονηριά που το επέβαλαν είναι δώρον άδωρον. Ενα ανδρόγυνο το οποίο παίρνει τη βασική σύνταξη ο άνδρας και το επίδομα της νοικοκυράς η γυναίκα έχει συνολικό εισόδημα 751,43 ευρώ, δηλαδή 1,43 ευρώ πάνω από το όριο που καθόρισε η Κυβέρνηση. Εάν αυτό δεν είναι κοροϊδία του χειρίστου είδους από την πλευρά της Κυβέρνησης τότε επιβεβαιώνεται η διαπίστωση πως είναι μια μεθόδευση για να αποκλειστούν χιλιάδες άτομα της τρίτης ηλικίας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αυτούς τους απόμαχους της δουλειάς που συνέβαλαν για τα προ των μνημονίων επιτεύγματα της κυπριακής κοινωνίας τους τιμωρούν τώρα με ότι χειρότερο. Την ανέχεια και τη μιζέρια.

Και ο ηγέτης του ΔΗΣΥ με τις βολικές απλουστεύσεις του μετατρέπεται δυστυχώς σε εργαλείο πίεσης και καταπίεσης των φτωχών πολιτών και επιμένει να κτυπά εκείνους που δεν έχουν τι άλλο να δώσουν πια.

* Υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy