Γενικός Ελεγκτής: Καλή και υγιής η κουλτούρα στην ΑΗΚ παρά το μεγάλο μέγεθός της

Καλή και υγιής η κουλτούρα στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), παρά το μεγάλο μέγεθος της, και δεν είναι κουλτούρα διαφθοράς, τόνισε σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρουσιάζοντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου την έκθεση του για την ΑΗΚ για το έτος 2016 και τις οικονομικές καταστάσεις του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής Ελέγχου, ο Γενικός Ελεγκτής (ΓΕ) ότι παρά το μέγεθος της Αρχής με έσοδα – έξοδα 600 εκατομμύρια ευρώ και ότι «θεωρητικά έχει περιθώριο για ματσαράγκες, είναι καλή η κουλτούρα στην ΑΗΚ και υγιής και δεν είναι κουλτούρα διαφθοράς».

«Θεωρούμε την ΑΗΚ ως ένα καλό οργανισμό», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν τις παρατηρήσεις τους και τα περιθώρια βελτίωσης, σημείωσε.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για το 2016 προέκυψε κέρδος πριν από τη φορολογία ύψους €77,1 εκ. ενώ, μετά τη φορολογία και μετά τη συνολική ζημιά από την επανακαταμέτρηση της υποχρέωσης του σχεδίου αφυπηρέτησης ύψους €108,3 εκ., βάσει του αναθεωρημένου Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου 19, προέκυψε ζημιά ύψους €42,6 εκ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν μη ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές οι οποίες ηλεκτροδοτούνται από την ΑΗΚ και πρόσθεσε ότι κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2016 η αξία του ρεύματος που είχε δοθεί προς τα κατεχόμενα χωρίς να τιμολογηθεί και εισπραχθεί και χωρίς τόκους ήταν 272 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2016 αυτό το ποσό έχει μειωθεί και ήταν 300.000 ευρώ και αφορούσε την περιοχή της Πύλας.

Επιδόματα και ωφελήματα προσωπικού
————————
Όσον αφορά τα θέματα προσωπικού, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι υπάρχουν ωφελήματα και επιδόματα στο προσωπικό τα οποία κάποια θα πρέπει να καταργηθούν, προσθέτοντας ότι το 2016 τα επιδόματα είναι 5 εκ. ευρώ ενώ τα ωφελήματα είναι άλλα 5 εκ. ευρώ (ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ειδικό ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ταμείο ευημερίας, ταμείο βοήθειας, επιδότηση επιτοκίου εκπαιδευτικών δανείων).

Αναφορικά με την επιδότηση επιτοκίου εκπαιδευτικών δανείων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «επιδοτούμε τους τόκους των δανείων των υπαλλήλων για να σπουδάζουν τα παιδιά τους με άτοκα δάνεια», κάτι «που θεωρούμε απαράδεκτο» και πρόσθεσε ότι επειδή παρόμοια θέματα υπάρχουν και στην Cyta «η υπηρεσία μας προσεγγίζει το θέμα αυτό ως συστάσεις προς τον εργοδότη που είναι το ΔΣ και όχι στους εργαζόμενους».

«Θεωρούμε ότι αυτά τα θέματα είναι στρεβλώσεις τα οποία δεν εισηγούμαστε να αρθούν μονομερώς ή παρανόμως αλλά συστήνουμε στην εργοδοτική πλευρά να υιοθετήσει τις απόψεις μας και να τροχιοδρομήσει αυτά τα θέματα με τις σωστές διαδικασίες που προβλέπουν τα εργασιακά θέσμια για την αλλαγή τους, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα επιδόματα, κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτά είναι υπερωριακής αμοιβής ύψους 1,5 εκ. ευρώ, 24ωρης βάρδιας, γεύματος εκτός έδρας, Κυριακής, σταθμού, δημοσίων αργιών, συντήρησης εξωτερικού, λειτουργού ελέγχου συστήματος περιφέρειας, παραστάσεως φιλοξενίας, ακαθάρτου εργασίας, μη 24ωρου βάρδιας, οδοιπορικά, οδηγού, φαγητού, τηλεφώνου, επιφυλακής και εκτέλεσης εργασίας υπό τάση.

Ανέφερε ότι στο κεντρικό κράτος έχει αρχίσει μια προσπάθεια τα τελευταία τρία χρόνια για κατάργηση όλων αυτών των επιδομάτων που υπήρχαν και στον δημόσιο και πρόσθεσε ότι αυτά τα επιδόματα τα οποία «είναι στρεβλώσεις στην ορθή παρουσίαση των απολαβών του προσωπικού θα πρέπει να καταργηθούν και όπου δικαιολογείται στο μισθό κάποιου να λαμβάνεται υπόψη αυτό για να πάρει κάτι περισσότερο να λαμβάνεται υπόψη».

Καθυστερημένες οφειλές
————————-
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το οφειλόμενο ποσό για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν το 2016 στα 101 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 33 εκ. ευρώ (26 εκ. ευρώ το 2015) είναι μη καταγραφείσας κατανάλωσης, προσθέτοντας ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 το συνολικό ποσό ήταν 92 εκ. ευρώ.

Ανέφερε ότι μεταξύ των προσώπων που χρωστούν στην ΑΗΚ είναι Δήμοι και Κοινοτικά Συμβούλια που χρωστούν συνολικά 1,2 εκατομμύρια στο τέλος του 2016 σε σύγκριση με 1,7 εκ. ευρώ στο τέλος του 2015.

Ο ΓΕ είπε ότι έχουν αρχίσει από το 2014 να γίνονται βήματα για αποπληρωμή των οφειλομένων ποσών, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα που προέκυψαν στην πολιτική αυτή είναι κυρίως η αθέτηση συμφωνιών από πελάτες με την Αρχή να εξηγεί ότι αυτό κυρίως αφορά ευάλωτους καταναλωτές.

Είπε ακόμη ότι σε δειγματοληψία που έκανε η ΑΗΚ διαφαίνεται ότι σε 108 από τις 2.137 περιπτώσεις που εξέτασε και για τις οποίες είχε εκδοθεί εντολή για διακοπή του ρεύματος η Αρχή δεν προχώρησε τελικά στην διακοπή λόγω μη προσβασιμότητας στους μετρητές.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει η εισήγηση για τοποθέτηση μετρητών που θα απαιτεί από καταναλωτές υψηλού κινδύνου προπληρωμή κάποιου ποσού για παραχώρηση ηλεκτρικού ρεύματος.

Αναφορικά με οφειλή ύψους 110.000 ευρώ από εταιρεία που ανήκει στον πατέρα του Προέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ Αντρέα Μαραγκού και η οποία υπήρχε πριν την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μαραγκού ως προέδρου του ΔΣ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Αρχή αναγνώρισε ότι θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για λήψη νομικών μέτρων κατά της εταιρείας αυτής.

Ήδη έχει σταλεί στις 30 Μαΐου του 2017 επιστολή στο νομικό σύμβολο της ΑΗΚ, ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπήρχε μια καθυστέρηση που δεν οφείλεται στον σημερινό Πρόεδρο της ΑΗΚ και η οποία είναι από το 2002.

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Αντρέας Μαραγκός είπε ότι «η ΡΑΕΚ μείωσε το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου στο 4,6% επειδή διαπιστώνει ότι η Αρχή πάει καλά», προσθέτοντας ότι από το 2011 μετά την καταστροφή του Μαρί και την οικονομική καταστροφή του 2013 έχει καταφέρει να κάνει ένα οικονομικό θαύμα και να αναστρέψει τα οικονομικά της και από μια δεινή οικονομική θέση έχει γίνει μια δρώσα επιχείρηση».

Αυτό έχει αντίκτυπο στον καταναλωτή και λόγω της μείωσης του κόστους της πρώτης ύλης που χρησιμοποιεί η Αρχή, κυρίως του μαζούτ έχει δει ο καταναλωτής τα τελευταία δύο χρόνια να μειώνεται ο λογαριασμός ρεύματος, σημείωσε.

Ανέφερε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 6% που με σημερινά δεδομένα ανέρχεται στα 30 εκ. ευρώ.

Είπε ακόμη ότι λόγω της ρυθμιστικής απόφασης για να αλλάξει η μεθοδολογία των διατιμήσεων, δηλαδή οι ταρίφες και να μπει η κοστοστρέφεια «φαίνεται ότι από τις 30 παλιές διατιμήσεις, σε πέντε κατηγορίες διατιμήσεων επέρχεται αύξηση, ενώ στο συνολικό υπάρχει μείωση 6%».

Αναφέροντας ότι οι πέντε αυτές κατηγορίες είναι οι θερμοσυσσωρευτές, ο οδικός φωτισμός, οι υδραντλίες, πελάτες σε υψηλή τάση και 120 μεγάλοι πελάτες της ΑΗΚ, ο κ. Μαραγκός είπε ότι «η Αρχή ως κρατική επιχείρηση αποφάσισε να καλύψει από τα πλεονάσματα της αυτή την αύξηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ή μέχρι να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος ώστε οι πέντε αυτές κατηγορίες να μην δουν αύξηση στο ηλεκτρικό τους ρεύμα».

Σε σχέση με το Ταμείο Συντάξεως της ΑΗΚ, ο κ. Μαραγκός είπε ότι «είμαστε πάρα πολύ κοντά για εγγραφή του Ταμείου» και ότι ο λόγος που καθυστέρησε 11 μήνες να εγγραφεί είναι λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας και θα έπρεπε να γίνει ξανά τροποποίηση των κανονισμών του Ταμείου.

Είπε ότι στις 12 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Ταμείου και να κατατεθεί στη Βουλή με το άνοιγμα της μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ανέφερε επίσης ότι το 2016 το Ταμείο είχε απόδοση 3% ή 15 εκ. ευρώ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι φέτος, «λόγω αλλαγής του προεξοφλητικού επιτοκίου φαίνεται μια ζημιά στο Ταμείο, αξίας 100 εκ. ευρώ». Στο σημείο αυτό ο ΓΕ είπε ότι αυτή δεν είναι πραγματική ζημιά αλλά λογιστική.

Αναφορικά με τα επιδόματα, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ είπε ότι υπήρχαν 42 επιδόματα, έχουν καταργηθεί τα 24, δύο ανεστάλησαν, έξι μειώθηκαν και δέκα παρέμειναν ως είχαν.

«Τα επιδόματα έχουν να κάνουν με συλλογικές συμβάσεις και στη διαβούλευση με τις συντεχνίες για τις νέες συλλογικές συμβάσεις θα τεθούν όλα επί τάπητος», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις καθυστερημένες οφειλές στην ΑΗΚ από Δήμους και Κοινοτικά Συμβούλια που ανέρχονται στο 1,2 εκ. ευρώ, ο κ. Μαραγκός είπε ότι «υπάρχει μια ρύθμιση που έχει γίνει με τον προηγούμενο Υπουργό Εσωτερικών (Σωκράτη Χάσικο) ούτως ώστε να αποκόπτεται ένα κομμάτι από τα κονδύλια που πάνε στους Δήμους και να δίδεται στην ΑΗΚ για εξόφληση των οφειλών.

Σε σχέση με την Πύλα, ο κ. Μαραγκός είπε ότι υπάρχει σταθερή μείωση του οφειλόμενου ποσού αλλά το θέμα είναι πολιτικό, προσθέτοντας ότι σε περιπτώσεις που μπήκαμε σε σπίτια και αποκόψαμε την παροχή ρεύματος την επόμενη μέρα έγινε παράνομη σύνδεση.

Δεν μπορούμε εμείς να επέμβουμε στην παράνομη σύνδεση γιατί η Αστυνομία δεν ελέγχει την εκεί περιοχή, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Αρχή είναι σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να επιλυθεί το θέμα.

Αναφορικά με την αύξηση τις δαπάνης για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής θερμοκηπίων αερίων, ο κ. Μαραγκός είπε ότι αυτό οφείλεται τόσο στην αύξηση της παραγωγής ρεύματος όσο και στο ότι «μειώνονται τα δωρεάν που είχαμε».

Αναφορικά με το ποσό που οφείλει η εταιρεία του πατέρα του στην ΑΗΚ, ο κ. Μαραγκός είπε ότι για το θέμα αυτό «ήταν η πρώτη πράξη» που έκανε όταν ανέλαβε Πρόεδρος του ΔΣ και έστειλε μια επιστολή στην υπηρεσία και στον Γενικό Ελεγκτή, προσθέτοντας ότι «κάθε οφειλή πρέπει να αποδίδεται από όλους στην ώρα της και ο οργανισμός επιβάλλεται να κινήσει τις διαδικασίες είσπραξης των οφειλομένων ποσών».

Ανέφερε ότι δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή, διοικητική και οργανική σχέση με την συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία «έπαψε να λειτουργεί από το 1998 και το 2002 η ΑΗΚ βρήκε ότι υπήρχε αδείλωτη ενέργεια από το 1992».

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλικάς είπε ότι η ΡΑΕΚ «εγκρίνει το επιτρεπόμενο εισόδημα της ΑΗΚ» και σημείωσε ότι έχει μειωθεί το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου, δηλαδή το κέρδος της ΑΗΚ στο 4,6%, και «από τα επιτρεπόμενα έσοδα έχουν αφαιρεθεί οποιεσδήποτε δαπάνες δεν θεωρούνταν λογικές».

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Μαραγκός είπε ότι η ανάπτυξη μπορεί να επέλθει μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και πρόσθεσε ότι έχουν ετοιμαστεί σχέδια για τρία μεγάλα έργα που είναι περιοχή Ακρωτηρίου στη Λεμεσό 20 Μεγαβάτ, συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας σε όλα τα σχολεία της Κύπρου.

Αναφορικά με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα σχολεία, ο κ. Μαραγκός είπε ότι πολύ σύντομα θα εξαγγείλουμε αυτή την πολιτική που θα ξεκινήσει άμεσα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy