Γενικός Ελεγκτής: Το σύστημα είναι πολύ σαθρό

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Έρευνες για τα αποχετευτικά, τ/κ περιουσίες, παραλίες και λατομεία

 

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

«Το σύστημα είναι πολύ σαθρό» τονίζει ο Γενικός Εκλεκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας, σημειώνοντας ότι «συχνά βλέπουμε πράγματα που πιστεύαμε ότι δεν θα τα βρούμε». Μάλιστα, επισημαίνει, ως κοινωνία «έχουμε πρόβλημα κουλτούρας», αφού σε άλλες χώρες όταν εντοπιστούν φαινόμενα διαφθοράς αποβάλλονται από την κοινωνία ως «αποβράσματα, ως κάτι κατάπτυστο, σε αντίθεση με τη δική μας κοινωνία που βλέπουμε πολλές φορές να υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν καταδικαστεί ή έχει αποδειχθεί ότι έχουν καταχραστεί την εξουσία τους, όμως συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας ως να μη συμβαίνει τίποτα».

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δηλώνει αισιόδοξος ότι σταδιακά αλλάζει αυτή η κουλτούρα, αφού, όπως αναφέρει, «η κοινωνία έχει πλέον αφυπνιστεί». Σημειώνει, επίσης, ότι υπάρχουν πολλά άτομα τα οποία ασκούν δημόσια εξουσία και λειτουργούν στη βάση ηθικών αρχών. Αυτό που συμβαίνει, όπως αναφέρει, είναι ότι όταν ο επικεφαλής κάποιου οργανισμού είναι σωστός, τότε σιγά-σιγά και ο ίδιος ο οργανισμός αρχίζει να μπαίνει σε μια κουλτούρα υγιούς συμπεριφοράς. Ωστόσο, προσθέτει, αυτό μπορεί να ανατραπεί πολύ εύκολα εάν αντικατασταθεί αυτός ο επικεφαλής. Συνεπώς, συνεχίζει, η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία θεσμών που να αποτρέπουν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και απάτης.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρεται στις μεγάλες έρευνες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως για τα Συμβούλια Αποχετεύσεως, τις τ/κ περιουσίες, τον ΟΣΕΛ, τον Συνεργατισμό, τις παραλίες και τα λατομεία.

 

Κακοτεχνίες στο Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας

 

Για τα Συμβούλια Αποχετεύσεως αποκαλύπτει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία πραγματοποίησε διαχειριστικό έλεγχο που καταγράφει το κόστος του κάθε αποχετευτικού και το σύστημα χρεώσεων που εφαρμόζει το κάθε Συμβούλιο. Μάλιστα, αναφέρει ότι ετοιμάστηκε έκθεση, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει εισηγήσεις για τη φόρμουλα με την οποία πρέπει να επιβάλλονται οι χρεώσεις. Η έκθεση, όπως ανέφερε, θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, προχωρούν οι έρευνες για τα ΣΑ Λευκωσίας και Λάρνακας. Επίσης για το ΣΑ Λευκωσίας αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την ποιότητα των εργασιών συμβολαίων που έχουν ήδη παραδοθεί, όπου έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που οι εργασίες έγιναν με πλημμελή τρόπο. «Αυτό σημαίνει έξτρα επιβάρυνση για τους χρήστες του αποχετευτικού, όταν στα 2-3 χρόνια ο δρόμος θα χρειαστεί ανακατασκευή», όπως αναφέρει.

 

Σπάνιο να βρεθούν στοιχεία για υπεκμισθώσεις τ/κ περιουσιών

 

Για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε και πήρε μητρώο με όσους κατέχουν σήμερα τέτοιες περιουσίες, καθώς και μητρώο με όσους υπηρέτησαν στην Υπηρεσία από το 2000 και μετά. Στο επόμενο διάστημα, προσθέτει, θα γίνει συσχετισμός των δύο μητρώων, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν υπάλληλοι της Υπηρεσίας ή/και στενά συγγενικά τους πρόσωπα, που κατέχουν τ/κ περιουσίες. Ακολούθως, συνεχίζει, θα εξεταστεί κατά πόσο αυτό έγινε νομότυπα. Επίσης θα εξεταστούν οι υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες αλλά και άλλες υποθέσεις, όπου φαίνεται ότι υπήρξε παρανομία.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σημείωσε πάντως ότι είναι σπάνιο να βρεθούν στοιχεία για παράνομες υπεκμισθώσεις τ/κ περιουσιών, γιατί δεν καταχωρίζονται στους φακέλους. Συνεπώς, προσθέτει, για να εντοπιστούν τέτοιες περιπτώσεις πρέπει είτε να υπάρξει καταγγελία είτε να προηγηθεί έρευνα από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών.

 

ΟΣΕΛ

 

Για τον ΟΣΕΛ ο Γενικός Ελεγκτής επιμένει στη θέση πως μετά την καταδίκη των δύο ανώτατων στελεχών του οργανισμού, πρέπει να τερματιστεί η σύμβαση και να προκηρυχθεί διαγωνισμός ταχείας διαδικασίας για ανάθεση της υπηρεσίας σε άλλο ανάδοχο. Μάλιστα, επισημαίνει ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός δίνει την ευχέρεια στο κράτος να προσχωρήσει σε απευθείας ανάθεση της υπηρεσίας μέχρι δύο χρόνια.

 

Συνεργατισμός-παραλίες-λατομεία 

 

Για τον Συνεργατισμό υπενθυμίζει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες, αλλά η έκθεση δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αφού υπάρχουν απόρρητα στοιχεία.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη διαχειριστικός έλεγχος για τις παραλίες. Όπως είπε, η έρευνα αποτελεί συνέχεια προηγούμενης, όπου καταγράφηκαν περιπτώσεις επεμβάσεων, ολιγωρία των αρμόδιων αρχών, αναποτελεσματικότητα και κενά στις νομοθεσίες. Επίσης αποκαλύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα λατομεία.

 

Δημόσιοι υπάλληλοι με επιχειρήσεις σε συναφή επαγγέλματα

 

Σε σχέση με τους δημόσιους υπάλληλους, οι οποίοι ασκούν δεύτερο επάγγελμα, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι με βάση τις νομοθεσίες οποιοσδήποτε υπάλληλος του δημόσιου και  ευρύτερου δημόσιου τομέα απαγορεύεται να ασκεί δεύτερο επάγγελμα χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή. Επίσης θέτει θέμα καθορισμού κριτηρίων, με βάση τα οποία παραχωρούνται άδειες, αφού, όπως επισημαίνει, σήμερα δεν υπάρχουν κριτήρια, αλλά εναπόκειται στην κρίση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος κατά βάση ακολουθεί τις συστάσεις του Υπουργείου Εργασίας και της εκάστοτε αρμόδιας αρχής.

Επίσης επισημαίνει ότι παρατηρούνται φαινόμενα διαπλοκής και σύγκρουσης συμφερόντων με υπαλλήλους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που σχετίζονται με εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε δραστηριότητες συναφείς με τα καθήκοντά τους. Μάλιστα αποκαλύπτει ότι εντοπίστηκε περίπτωση νεκροτόμου, ο οποίος εργάζεται στο δημόσιο νοσηλευτήριο αλλά παράλληλα είναι μέτοχος σε γραφείο κηδειών. Όπως επισημαίνει, το υπό αναφορά πρόσωπο κατέχει ποσοστό κάτω από το όριο που θέτει η νομοθεσία, ωστόσο με βάση το καταστατικό της εταιρείας αυτό το ποσοστό τού επιτρέπει να ασκεί διοίκηση στην εταιρεία.

 

Δημόσιοι υπάλληλοι – προπονητές

 

Ο Γενικός Ελεγκτής ερωτήθηκε για το θέμα το οποίο έχει εγείρει πρόσφατα με τους δημόσιους υπαλλήλους που είναι παράλληλα προπονητές σε ομάδες, για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις.

Όπως αναφέρει, η νομοθεσία απαγορεύει σε οποιονδήποτε υπάλληλο του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα να ασκεί δεύτερο επάγγελμα, χωρίς άδεια. Συνεπώς, προσθέτει, εάν η Πολιτεία θεωρεί ότι η προπονητική είναι ένα επάγγελμα το οποίο θα μπορούσε να το ασκεί κάποιος δημόσιος υπάλληλος και δεν συγκρούεται με τα πρωινά του καθήκοντα, θα πρέπει αυτά τα πρόσωπα να αιτηθούν και αν πάρουν άδεια.

Όπως αναφέρει, υπήρξε καταγγελία ότι δημόσιοι υπάλληλοι ασκούν το επάγγελμα του προπονητή χωρίς άδεια. Η καταγγελία, προσθέτει, θα πρέπει να διερευνηθεί και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί θα πρέπει να παραπεμφθεί στο αρμόδιο σώμα για πειθαρχικό έλεγχο αλλά και να ενημερωθεί το Τμήμα Φορολογίας, ώστε να επιβάλει τις αναγκαίες φορολογίες.

 

Η αναξιοκρατία, βασικός σύμμαχος της διαφθοράς

 

Ο Γενικός Ελεγκτής τοποθετείται ευθέως για το θέμα της αναξιοκρατίας, τονίζοντας ότι «είναι βασικός σύμμαχος της διαφθοράς».

Όπως επισημαίνει, το πρόσωπο το οποίο λαμβάνει προαγωγή με το μέσο συνήθως θεωρεί ότι οφείλει χάρη σ’ αυτόν που τον βοήθησε. Επίσης «συνήθως νιώθει ότι πρέπει να περιστοιχίζεται από όλους που είναι όμοιοι με αυτόν, άρα όχι άξιοι, για να μην φαίνεται η δική του ανικανότητα, και αυτό οδηγεί σε καταστάσεις που επιτρέπουν τη διαφθορά».

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy