Γεώτρηση «υψηλού ρίσκου» στο στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3

Γεώτρηση «υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλής ανταμοιβής αν βρεθεί φυσικό αέριο» χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τη γεώτρηση που ετοιμάζεται να διενεργήσει από Δευτέρας η κοινοπραξία ENI-KOGAS στο στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3. Αυτός ο στόχος βρίσκεται σε πιο ξέβαθα σχετικά νερά (το τεμάχιο 3 είναι πιο κοντά στις ν/α ακτές της Κύπρου) σε σχέση με τις προηγούμενες, ενώ η επιφάνεια του ζητούμενου κοιτάσματος βρίσκεται σε πιο ψηλό σημείο κάτω από τον βυθό απ’ ό,τι οι προηγούμενες γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, με τα αποτελέσματα του νέου στόχου καθώς και τις δύο άλλες γεωτρήσεις που αναμένονται από την EXXON MOBIL στο τεμάχιο 10 στο β’ εξάμηνο του 2018 θα «έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα» για τους υδρογονανθρακικούς πόρους. «Όσο περισσότερο φυσικό αέριο τόσο πιο εύκολα μπορεί να αξιοποιηθούν οι ενεργειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας και το πολύτιμο αυτό αέριο να αποτελέσει κίνητρο για λύση του Κυπριακού», σημείωνε χθες από το κρατικό κανάλι ο κοινοβ. εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γ. Λουκαΐδης, σχολιάζοντας την ανακάλυψη νέων αποθεμάτων στο στόχο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6.

«Η νότια Κύπρος εποφθαλμιά τα νέα αποθέματα του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο», είναι ο τίτλος τουρκικών ιστοσελίδων με αφορμή τις ανακοινώσεις του κ. Λακκοτρύπη αλλά και της ιταλικής ΕΝΙ στο Μιλάνο. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν τις δηλώσεις του κ. Λακκοτρύπη και επαναφέρουν τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο τεμάχιο 6.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy